Tahith Chong in de jeugd van Feyenoord
NOS VoetbalAangepast

Toekomst van Oranje: de 20 grootste Nederlandse talenten

Nu het Nederlands elftal voor de tweede keer op rij ontbreekt op een eindronde, wordt er logischerwijs gekeken naar de toekomst. Hebben we talent genoeg om de komende jaren terug te keren aan de internationale top? Zijn er potentiële opvolgers van Arjen Robben en Wesley Sneijder?

Een zoektocht naar Nederlands talent onder de 20 jaar levert voldoende reden tot optimisme op. Een overzicht van de twintig grootste Nederlandse talenten onder de 20 jaar, geboren na 1997.

Kik Pierie (Heerenveen - 17 jaar)

Wat goed is, komt snel. En dat geldt zeker voor Kik Pierie. Geboren in dit millennium is hij nu al basisspeler bij sc Heerenveen en het niveau van de eredivisie lijkt hem geen enkele moeite te kosten. De linksbenige centrumverdediger heeft het talent niet van een vreemde. Vader Jean-Pierre Pierie was hockeyinternational, moeder Daniëlle Scheltens schopte het als hockeyster tot Oranje Onder-19. Zijn broers Stijn (18) en Take (14) spelen ook voor sc Heerenveen.

Carel Eiting (Ajax - 19 jaar)

Een middenvelder met veel inzicht. Functioneert het beste in een controlerende rol. In 2007 maakte Carel Eiting de overstap van AFC naar de jeugdopleiding van Ajax. Vorig seizoen sloot de Amstelvener aan bij de selectie van Jong Ajax en in oktober 2016 maakte hij op 18-jarige leeftijd zijn debuut in het eerste in het bekerduel met Kozakken Boys. De concurrentie op het middenveld is groot bij Ajax en die laatste slag naar een vaste plek in het eerste heeft Eiting nog niet gewonnen.

Joël Piroe (PSV - 18 jaar)

Spits Joël Piroe kwam via de jeugdacademie van NEC en FC Oss en de jeugd van Feyenoord in 2014 bij PSV terecht. Voor de Eindhovenaren tekende hij vorig jaar zijn eerste profcontract. Op het EK Onder-19 van dit jaar maakte hij een hattrick tegen Duitsland (4-1).

  • ANP Pro Shots
    Timothy Fosu-Mensah
  • Pro Shots
    Joël Piroe
  • ANP Pro Shots
    Kik Pierie
  • ANP Pro Shots
    Deroy Duarte
  • ANP Pro Shots
    Carel Eiting

Timothy Fosu-Mensah (Crystal Palace - 19 jaar)

Timothy Fosu-Mensah vormt de toekomst van Oranje, maar ook al het heden. In augustus maakte de verdediger een verdienstelijk debuut in het Nederlands elftal in de met 4-0 verloren WK-kwalificatiewedstrijd tegen Frankrijk. Via Zeeburgia en Ajax kwam Fosu-Mensah in 2014 bij Manchester United terecht, waar hij in 2016 onder trainer Louis van Gaal zijn debuut in het eerste maakte. Dit seizoen is hij verhuurd aan Crystal Palace. Een prachtige tackle tegen Huddersfield Town was een fraai voorbeeld van zijn verdedigende klasse.

Deroy Duarte (Sparta - 18 jaar)

Deroy Duarte bewandelt een andere weg dan zijn oudere broer Laros Duarte, die Sparta twee jaar geleden op zijn 18de verruilde voor PSV. Deroy kiest voor een doorbraak via Sparta. Na een seizoen in de Tweede Divisie kreeg hij dit seizoen al kansen in de eredivisie. De middenvelder heeft inzicht en scorend vermogen.

Javairô Dilrosun (Manchester City - 19 jaar)

Een groot talent op de linksbuitenpositie. Een echte dribbelaar. In 2014, net een week 16 jaar, maakte Javairô Dilrosun de overstap van de Ajax-jeugd naar Manchester City, waarvoor hij nu in de Engelse beloftencompetitie actief is.

  • ANP Pro Shots
    Calvin Stengs
  • Getty
    Dilrosun in actie voor Manchester City
  • ANP Pro Shots
    Armando Obispo
  • Pro Shots
    Justin Kluivert

Calvin Stengs (AZ - 18 jaar)

Sommige spelers hebben weinig nodig om indruk te maken. Calvin Stengs bijvoorbeeld. De aanvaller van AZ debuteerde op 17 mei in de play-off-wedstrijd bij FC Groningen en gaf direct een fabelachtige pass op Dabney dos Santos, die op zijn beurt Wout Weghorst op maat bediende voor de 1-0. Daarna scoorde hij zelf ook nog. Zo snel als Stengs kwam, zo snel verdween hij echter ook weer (voorlopig) van de Nederlandse velden door een afgescheurde voorste kruisband in het duel met PSV in het openingsweekeinde van de competitie.

Armando Obispo (PSV - 18 jaar)

Voormalig PSV-trainer Aad de Mos ziet in Armando Obispo al een concurrent voor Nicolas Isimat-Mirin en Daniel Schwaab in het eerste bij PSV. Voorlopig moet de verdediger het doen met de aanvoerdersband bij Jong PSV en Oranje Onder-19. Obispo werd in augustus verkozen tot beste verdediger van het prestigieuze internationale jeugdtoernooi om de Otten Cup in Eindhoven.

Justin Kluivert (Ajax - 18 jaar)

Als voetballer lijkt Justin Kluivert niet op zijn vader Patrick. Beiden zijn aanvaller, maar Patrick was een centrumspits en Justin is een pijlsnelle, behendige buitenspeler. De Amsterdamse bluf nam hij wel over van zijn vader. En een groot portie talent.

Tahith Chong (Manchester United - 17 jaar)

Alleen al zijn haardracht maakt Tahith Chong, getooid met een grote bos krullen, tot een opmerkelijke speler. Zijn voetbalkwaliteiten vallen ook op. Niet voor niets nam Manchester United de technisch vaardige linksbuiten vorig jaar over van Feyenoord.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Joshua Zirkzee (Bayern München - 16 jaar)

Raymond Victoria vertrok ooit als groot talent van Feyenoord naar Bayern München, maar kwam een illusie armer terug. Een loopbaan in de top bleek toch iets te hoog gegrepen. Joshua Zirkzee waagt een kwart eeuw na Victoria ook een poging bij de Zuid-Duitse grootmacht. De lange, fysiek sterke aanvaller was slechts een jaar actief voor Feyenoord. Daarvoor speelde hij voor ADO Den Haag.

Sherel Floranus (Sparta - 19 jaar)

Lang hoefde Sparta niet te zoeken naar een opvolger van de naar sc Heerenveen vertrokken Denzel Dumfries. Met Sherel Floranus hadden de Rotterdammers al een goede opvolger in huis. De rechtsback debuteerde in augustus 2015 in de Jupiler League en was vorig seizoen, meestal als linksback, al vaak basisspeler. Met Floranus heeft Sparta weer een speler in huis die via het Kasteel een stap hogerop kan maken.

Daishawn Redan (Chelsea - 16 jaar)

Ajax had plannen met hem, maar spits Daishawn Redan koos zoals meer talenten voor een avontuur in het buitenland. Hij tekende afgelopen zomer een contract bij Chelsea. Of dat een goede keuze is, zal de toekomst uitwijzen. Redan is een echte goaltjesdief. Deze week leidde hij Oranje Onder-17 in de eerste kwalificatieronde richting het EK 2018 met drie goals naar een 3-1 zege op Kosovo.

  • Pro Shots
    Ferdi Kadioglu
  • Pro Shots
    Sherel Floranus
  • Pro Shots
    Joshua Zirkzee
  • ANP Pro Shots
    Daishawn Redan
  • Pro Shots
    Matthijs de Ligt druipt af

Ferdi Kadioglu (NEC - 18 jaar)

Spelers die een mannetje kunnen passeren zijn schaars en spelers die meerdere mannetjes kunnen passeren zijn helemaal nauwelijks te vinden. NEC heeft met Kadioglu een echte pingelaar in huis. Hij is de parel van de Nijmeegse club. Een liefhebber van de 'panna' ook. En met zijn goals momenteel ook belangrijk voor Oranje Onder-19.

Matthijs de Ligt (Ajax - 18 jaar)

Met Matthijs de Ligt gaat het snel. Vorig jaar debuteerde hij achtereenvolgens in de Jupiler League, KNVB-beker, de Europa League, de eredivisie en in Oranje. Met een leeftijd van 17 jaar en 285 dagen werd hij tijdens de finale van de Europa League de jongste speler ooit in een Europese finale. Zijn opmars ging ook gepaard met fouten, waaronder een cruciale bij zijn Oranje-debuut tegen Bulgarije.

Justin Hoogma (Hoffenheim - 19 jaar)

Aan talentvolle verdedigers geen gebrek. Justin Hoogma, zoon van oud-verdediger Nico-Jan Hoogma, speelde nog voor zijn 19de verjaardag een heel seizoen eredivisie voor Heracles Almelo. Hij miste geen minuut. De verdediger, gezegend met een prachtige trap, verdiende daarmee een transfer naar Hoffenheim. Het wachten is nu op zijn doorbraak in Duitsland.

Perr Schuurs (Fortuna Sittard - 17 jaar)

Fortuna Sittard bracht internationals als Kevin Hofland, Fernando Ricksen en natuurlijk Mark van Bommel voort. Eindelijk hebben de Limburgers weer een nieuwe groeibriljant in huis. Perr Schuurs is de naam, 17 jaar en verdediger. Trainer Sunday Oliseh zei over hem: "Het is heel simpel. Als je goed genoeg bent, ben je oud genoeg." Ook Schuurs komt uit een sportfamilie. Vader Lambert was een handbaltopper en is recordinternational en zus Demi is als tennisster actief op de WTA-tour.

  • ANP
    Rick van Drongelen in actie voor Hamburger SV
  • Pro Shots
    Justin Hoogma
  • Pro Shots
    Perr Schuurs
  • ANP Pro Shots
    Myron Boadu

Rick van Drongelen (Hamburger SV - 18 jaar)

Een echte verdediger, uit Zeeland. Voor Rick van Drongelen kwam er deze zomer geen overstap naar een Nederlandse topclub en de vraag is of de Nederlandse topclubs daar spijt van gaan krijgen. Van Drongelen vertrok naar het Duitse Hamburger SV. Na een uitstekende start als linksback kwam hij de afgelopen weken vanwege een bekkenblessure niet meer in actie.

Myron Boadu (AZ - 16 jaar)

"Myron heeft alle eigenschappen om een topspits te worden", zei directeur voetbalzaken Max Huiberts van AZ toen Myron Boadu eerder dit jaar een contract tot medio 2020 tekende in Alkmaar. "Hij is tweebenig, fysiek sterk, snel en doelgericht." De aanvaller scoorde namens Jong AZ aan de lopende band in de Tweede Divisie. Vanwege een knieblessure is hij nu al enige weken uit de roulatie.

Xavi Simons (FC Barcelona - 14 jaar)

De jongste van het stel, maar misschien wel het grootste talent. Hij is in ieder geval al de populairste, met 677.000 volgers op Instagram. Xavi Simons, zoon van oud-prof Regillio Simons en vernoemd naar Barcelona-vedette Xavi Hernández. Hij is het grootste talent in de befaamde jeugdopleiding van Barcelona. Voor de vierde keer op rij won Simons onlangs de prestigieuze Ballon d'Or voor jeugdvoetballers. Zijn inzicht, passing en techniek zijn indrukwekkend. Hij speelde al voor Oranje Onder-14 en Onder-15.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl