Esmee Brugts juicht nadat ze Jessica Wik in eigen doel heeft zien scoren

Oranje-internationals Brugts, Van de Donk en Egurrola foutloos in Champions League

Met Esmee Brugts in de basis heeft FC Barcelona ook zijn derde wedstrijd in groep A van de Champions League eenvoudig gewonnen. De Spaanse titelhouder versloeg in Malmö FC Rosengard met 6-0.

In groep B kwamen twee Oranje-internationals in actie: Daniëlle van de Donk en Damaris Egurrola (de redder van Oranje van vorige week) speelden met Olympique Lyonnais tegen het Noorse SK Brann. Van de Donk en Egurrola hadden weinig van de Noren te duchten: 3-1.

Net als Barcelona is ook Lyon nog foutloos dit seizoen in de Champions League.

In Malmö was het eerste speldenprikje nog van Rosengard, daarna was het Barcelona dat de klok sloeg op het Zweedse kunstgras. Na twee kansen voor Spaans international Salma Paralluelo was het na ruim een kwartier Rosengard-verdediger Jessica Wik die de Catalanen onbedoeld op voorsprong schoot.

Bijna Brugts

Brugts, afgelopen weekeinde nog goed voor een razendsnelle hattrick tegen Eibar, had dat doelpunt overigens ook kunnen maken. De lage voorzet van Aitana Bonmatí ging recht op de Oranje-international af, maar de ongelukkige Wik tikte de bal voor haar neus zelf al binnen.

Meteen na de aftrap - Barcelona lette even niet goed op - kreeg de thuisploeg zijn grootste kans van de wedstrijd, maar een afstandsschot van Hanna Andersson eindigde via de handen van keepster Sandra Paños op de lat.

Esmee Brugts wordt tegengehouden door Jessica Wik

Barcelona zorgde er vervolgens voor dat de wedstrijd al in de eerste helft was beslist. Acht minuten voor rust schoof Paralluelo knap de tweede goal binnen en vlak voor rust schoot Patricia 'Patri' Guijarro van achttien meter de 3-0 in de kruising.

Eenrichtingsverkeer

In de tweede helft bleef het eenrichtingsverkeer naar het Zweedse doel. Er was enige verbazing toen Mariona Caldentey in het strafschopgebied onderuit werd geschoffeld door Schots international Fiona Brown en de Poolse scheidsrechter gewoon liet doorspelen. Maar een paar minuten later was dat alweer vergeten toen Gouden Bal-winnares Bonmatí de 4-0 binnentikte.

De strafschop voor Barça kwam er alsnog toen in één aanval Brugts en Clàudia Pina in het zestienmetergebied ten val werden gebracht. De twee overtredingen leverden één strafschop op, die door Caldentey werd benut. Niet lang daarna, in de 78ste minuut, werd Brugts gewisseld. In blessuretijd schoot Martina Fernández ook nog de 6-0 binnen.

Na een eerdere 5-0 zege op Benfica en 3-1 winst bij Eintracht Frankfurt gaat Barcelona met 9 punten riant aan kop in groep A. Rosengard blijft op 0 punten staan.

Lyon kwam al vroeg op 1-0 tegen Brann door een schot van de Franse superster Kadidiatou Diani. Een andere ster, Ada Hegerberg uit Noorwegen, strafte in de 23ste minuut een fout in de opbouw van haar landgenoten af: 2-0.

Brann beet af en toe van zich af, maar nadat Diani vlak na rust de 3-0 had gemaakt - op aangeven van Van de Donk - was een veilige marge bereikt. Ondanks dat Justine Kielland namens Brann de 3-1 maakte, kwam de overwinning voor Lyon niet in gevaar.