Kay-Lee de Sanders juicht na de 2-0 overwinning op PSG
NOS Voetbal

Eredivisie krijgt meer kans op Europees voetbal met tweede clubtoernooi voor vrouwen

Eredivisieclubs maken vanaf het seizoen 2025/26 meer kans op Europees voetbal met de komst van een tweede clubtoernooi voor vrouwen. De UEFA maakte maandag de opzet bekend.

In de nieuwe competitie plaatst, zoals het er nu voorstaat, de nummer drie van Nederland zich ook voor Europees voetbal. Afvallers uit de beginfase van de Champions League stromen ook in.

De tweede competitie start met een directe knock-out-fase en kent in totaal zes rondes. De uiteindelijke winnaar kwalificeert zich automatisch voor de tweede ronde van de Champions League van volgend seizoen.

"Dit tweede toernooi betekent dat nieuwe teams zichzelf kunnen testen tegen de Europese tegenstand, en dat sommige teams die in de eerste ronde van de Champions League zijn uitgeschakeld een tweede kans op succes krijgen", aldus UEFA.

Één ranglijst vanaf 2025

Afgelopen weekend werd al bekend dat de opzet van de Champions League voor vrouwen vanaf het seizoen 2025-2026 op de schop gaat. In plaats van het huidige systeem met vier poules van vier clubs, beginnen vanaf dat seizoen achttien clubs in één competitie.

In de nieuwe opzet speelt elke ploeg zes duels tegen verschillende tegenstanders, waarvan drie keer uit en drie keer thuis. De top-4 gaat naar de kwartfinales en de nummers vijf tot en met twaalf spelen om de overige vier kwartfinaleplaatsen.

De huidige opzet wordt sinds 2021 gebruikt, daarvoor bestond de Champions League vrouwen louter uit een knock-outfase. Momenteel speelt Ajax voor de eerste keer in het huidige format van de Champions League. Vorige week verloren de Ajacieden met 3-0 van AS Roma, maar de eerste wedstrijd werd met 2-0 van PSG gewonnen.

UEFA laat weten dat beide competities zijn ontwikkeld met als doel "het concurrentievermogen te vergroten en de deelname te maximaliseren, terwijl ook rekening wordt gehouden met kalenderbeperkingen en spelersbelasting."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl