NOS Voetbal

Spitse wil trainer worden bij de mannen, liefst bij Ajax: 'Past bij mij'

Sherida Spitse hoopt na haar actieve carrière als voetbalster van het Nederlands elftal en Ajax trainer te worden in het mannenvoetbal. "Dat lijkt me een uitdaging", aldus de recordinternational van Oranje (227 interlands) in NOS Studio Voetbal.

"Het is niet dat ik geen trainer wil worden in het vrouwenvoetbal, maar ik denk dat het ook bij mij past om aan de mannenkant te werken."

De 33-jarige Spitse hoopt dat te kunnen doen bij Ajax, de club waar ze vorig jaar kampioen mee werd en dit jaar indruk mee maakt in de Champions League. "Samen met Rafael erbij. Dan komt hij ook nog aan de bak bij Ajax", grapte ze over tafelgenoot Rafael van der Vaart.

Wiegman

Er is nog nooit een vrouwelijke hoofdtrainer in de eredivisie voor mannen geweest. De naam van de uiterst succesvolle Sarina Wiegman wordt zo nu en dan geopperd, maar de huidige bondscoach van Engeland gaf recentelijk aan voorlopig goed te zitten in de top van het vrouwenvoetbal.

Wiegman werd als coach twee keer Europees kampioen: in 2017 met Nederland en in 2022 met Engeland. Ook haalde ze twee keer de WK-finale: in 2019 met Nederland en dit jaar met Engeland.

Spitse ziet het wel zitten, vrouwen die mannenteams coachen. Zoals dat andersom ook gebeurt. "Ik denk dat mannen en vrouwen van elkaar kunnen leren. Hoe wij omgaan met voetbal en de passie die wij hebben. Ik zeg niet dat de mannen geen passie hebben voor voetbal, maar het is een andere beleving. Het is een beetje een andere wereld. Ik denk soms dat het bij ons meer uit ons hart komt."

"Bij de mannen gaat het wel heel veel om geld. Ik zeg niet dat mannen er minder voor doen, maar het is bij vrouwen wat puurder misschien."

Van Hooijdonk: 'Mannenvoetbal haantjeswereld'

Pierre van Hooijdonk ziet een vrouwelijke coach bij een mannenteam niet snel gebeuren. "Mannen en vrouwen zijn gelijk, maar de voetbalwereld is niet hetzelfde als de maatschappij. Het mannenvoetbal is een haantjeswereld."

Volgens Van Hooijdonk gaat het in die haantjeswereld om "geloofwaardigheid die je moet hebben als trainer ten opzichte van je trainersgroep." Dat heeft een vrouw volgens Van Hooijdonk minder binnen een mannelijke spelersgroep op het hoogste niveau.

Van Hooijdonk over vrouwelijke trainer in mannenvoetbal: 'Kan niet in haantjeswereld'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl