NOS Voetbal

Redder van Oranje Egurrola: 'Dit is waarom ik voetbal en van mijn team houd'

Een heldenrol zoals die maar zelden wordt vertoond. Met twee broodnodige doelpunten in blessuretijd schoot Damaris Egurrola het Nederlands elftal naar de halve finales van de Nations League, waarin een olympisch ticket te verdienen valt.

"Soms is voetbal zo", zijn haar eerste woorden voor de camera na de 4-0 overwinning op België in Tilburg. Nuchter, maar ook Egurrola beseft wat zich zojuist heeft afgespeeld. De strijd tussen Nederland en Engeland om de eerste plaats in de groep kwam aan op doelsaldo. De doelpuntenstrijd werd in blessuretijd in Nederlands voordeel beslecht door een onverwachtse heldin.

Oranje-redder Egurrola: 'Dit is waarom ik voetbal en van mijn team houd'

"Dit is waarom ik voetbal, dit is waarom ik van mijn team houd", aldus de in de Verenigde Staten geboren half-Spaanse Oranje-international. "Hier hebben we de afgelopen maand hard voor gewerkt: we wilden echt bij de laatste vier komen. Het werd moeilijker dan we hadden verwacht. Maar we bleven gaan. Zo is dit team."

"Het is ongelooflijk. Ik ben blij dat ik heb gescoord, maar eerlijk: het team is geweldig."

Egurrola is geen veel scorende middenvelder. "Raak er maar niet aan gewend", zei ze vorig jaar na haar eerste interlanddoelpunt. "Ik ben het nog steeds niet gewend om te scoren", gaf ze toe na haar bevrijdende doelpunten tegen de Belgen. "Dit is een moment om van te genieten, ik wil het vieren met mijn teamgenoten."

En weg was ze. Ook de bondscoach kwam superlatieven tekort om de avond te beschrijven: "Dit is het allermooiste van sport", zei Andries Jonker, nadat zijn ploeg wel, niet en toch weer wel groepswinnaar werd. "Die emotie van het ene moment in het andere. En als je dan aan de winnende kant zit... Dit vergeet je van je leven niet."

Voor bondscoach Jonker is bizarre ontknoping 'het allermooiste van sport'

Jonker noemde het "de geschiedenis van dit team. Uit het niets Europees kampioen geworden. Heel langzaam naar beneden weggezakt en weer terug op weg naar de top. Er zit nog steeds een enorme gretigheid bij de kern van ervaren speelsters, maar de jongeren sluiten zich daar naadloos bij aan. Dat maakt dat het eruit ziet zoals het eruit ziet: geweldig."

'Dama droomt lekker'

"Ik denk dat Dama wel lekker droomt vannacht", zei Vivianne Miedema, die halverwege de tweede helft in het veld kwam om Oranje aan meer doelpunten te helpen.

"Dit is zo mooi. De meiden hebben hier zo hard voor gewerkt." Vol trots en emotie beschrijft Miedema de wedstrijd en haar situatie. Door haar zware blessure en lange revalidatie ontbrak ze bijna een jaar bij Oranje. Ze zit nog niet op honderd procent, maar elke minuut die zij kan maken, kan doorslaggevend zijn voor Oranje.

Bekijk hier de reacties van Vivianne Miedema, Sherida Spitse en Lineth Beerensteyn:

"Ik wist hoe lang ik mocht en kon invallen. Ook al ben ik er lang uit geweest, volgens mij weet ik nog steeds enigszins hoe ik moet voetballen."

Het bereiken van de laatste vier biedt ook het Nederlandse publiek weer hoop om een topfitte Miedema te zien. Bij de 'Final Four' van de Nations League: "Hopelijk ben ik in februari weer helemaal topfit."

Bekijk hieronder een samenvatting van het duel tussen Nederland en België.

Bekijk hier de samenvatting van Nederland - België (4-0)

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl