NOS Voetbal

Wiegman had deze week 'even geen contact' met Oranjespeelsters

Wiegman over duel met Nederland: 'Tegenstanders willen ons graag verslaan'

Het Engelse elftal van Sarina Wiegman speelt morgenavond een belangrijk duel tegen het Nederland in de Nations League. "Deze week heb ik even geen contact met de Nederlandse meiden", zegt de ex-coach van Oranje met een knipoog op een persconferentie.

Nederland staat na vier wedstrijden bovenaan in groep A1 met negen punten. De Britten volgen op de derde plek met zes punten en hebben een overwinning nodig om zicht te houden op de poulewinst die in februari beloond kan worden met een ticket naar de Olympische Spelen aanstaande zomer in Parijs.

Lawaai

De Nederlandse succescoach Wiegman denkt dat haar speelsters kunnen profiteren van het spelen in het iconische Wembley in Londen. Sinds de EK-winst is het vrouwenelftal razend populair en speelt het team, net als morgenavond, regelmatig in een nagenoeg uitverkocht stadion. "Voor ons is het niet helemaal nieuw. Die ervaring is voor topsporters nodig om op de toppen van hun kunnen te presteren. Ze weten wat ze kunnen verwachten."

Steraanvaller Lauren Hemp vertelt hoe het thuispubliek het elftal een boost kan geven. "We weten wat ons te doen staat en hebben eerder laten zien juist te presteren als de druk erop staat", klinkt de 23-jarige speelster van Manchester City vol zelfvertrouwen. "We verwachten ruim 75.000 fans. Zij maken hier altijd veel lawaai en dat is belangrijk voor ons."

Stand groep A1 Nations League

Telkens wanneer de Engelsen zegevierden tegen achtereenvolgens Duitsland (EK-finale 2022), de toenmalige wereldkampioen Verenigde Staten (oefenwedstrijd in 2022) en Brazilië (Finalissima dit jaar), was Wembley uitverkocht.

"Die wedstrijden zijn voor mij het meest memorabel. Maar morgen staat er opnieuw zo'n uitdagende confrontatie te wachten," vertelt de 49-voudig international Hemp, die eerder al doel trof tegen de VS op Wembley.

Tegenvallende resultaten

Toch presteert de regerend Europees kampioen nog niet helemaal naar behoren in de Nations League. Verliespartijen tegen België (3-2) en Nederland (2-1) brengen kwalificatie voor de Olympische Spelen in gevaar.

"We wisten dat het voetbal aan het groeien is, commercieel en tactisch, en andere teams worden beter", zegt Wiegman. "De tegenstanders willen ons ook graag verslaan, zeker nu wij zo goed gepresteerd hebben de afgelopen tijd."

Sarina Wiegman met Oranje-international Danielle van de Donk

Het is volgens de bondscoach niet zo dat er slecht gespeeld werd in de afgelopen wedstrijden. Wiegman zag dat haar ploeg nog vaak het spel domineerde in de verliespartijen.

"Alleen met momenten slepen we het niet binnen en dan verlies je. We zullen beter moeten spelen, maar zo is het voetbal ook", legt de coach die met Oranje het EK van 2017 won uit. "We zullen weer naar een nieuw hoogtepunt moeten werken en hopen dat morgenavond te bereiken."

"Wat vooral opvalt, is hun enorme motivatie," merkt Wiegman op over het Nederlands elftal. "Veel van de Nederlandse speelsters hebben al eerder deelgenomen aan andere topwedstrijden," verwijst de 54-jarige Haagse onder andere naar de verloren WK-finale van 2019. Onder haar leiding leed Oranje destijds in het Franse Lyon een 2-0 nederlaag tegen de Verenigde Staten, voor een publiek van bijna 60.000 toeschouwers.

Wiegman verwacht niet dat Oranje drastische veranderingen in de tactiek zal doorvoeren in vergelijking met de Nations League-wedstrijd in Utrecht in september, die Nederland met 2-1 won.

"Ze hanteren vaak een zeer herkenbare speelstijl, dus het lijkt onwaarschijnlijk dat ze die plotseling zullen laten varen. Zelf ben ik ook niet van plan grote wijzigingen aan te brengen, aangezien we over het algemeen goed voetbal hebben gespeeld, zelfs in de wedstrijden die we verloren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl