NOS Voetbal

Jonker wil met Oranje aanvallen op Wembley: 'Doelpunten nodig, nu moet het gebeuren'

Jonker verheugt zich op clash op Wembley: 'Stap naar grote doel zetten'

Als het Nederlands elftal vrijdag op Wembley tegen Engeland ten onder gaat, zal dat waarschijnlijk niet komen door een gebrek aan aanvallende intenties.

Bondscoach Andries Jonker maakte in zijn 24-koppige selectie slechts vier plekken vrij voor pure verdedigers. Oranje bestaat voor het overgrote deel uit speelsters die het liefst de bal in bezit hebben.

"We moeten winnen, dus dan wil je veel speelsters erbij hebben die een doelpunt kunnen maken", legde Jonker uit. "Dit is de beslissende fase, nu moet het gebeuren. We hebben ervoor gekozen meer aanvalsters op te roepen. Het liefst hadden we ook Fenna Kalma nog opgeroepen, maar dat werd te veel van het goede."

Maar toch, Oranje zou met een gelijkspel in Londen en een zege op de Belgen een grote stap zetten in de richting van de Olympische Spelen. Wat meer op de controle spelen, zou dus niet eens zo gek zijn.

"We hebben er steeds voor gekozen om naar onze kwaliteit te spelen en dat is de aanval zoeken, tegen wie dan ook. Daar voelen de speelsters zich goed bij en ik ook. Dat bevalt. Dat moeten we niet gaan veranderen."

Eerste worden in de Nations League-poule met Engeland, België en Schotland is bovendien gunstig voor de loting van het EK. Oranje staat er na twee overwinningen op de Schotten in ieder geval goed voor.

Stand groep A1 Nations League

Dat Nederland het zó goed zou doen in de poule had ook Jonker niet verwacht. "Ik had na de loting gehoopt op een nek-aan-nekrace, maar niet gedacht dat we met nog twee rondes te gaan een voorsprong op de anderen zouden hebben."

Bij een zege op Engeland komen de Spelen al een flink stuk dichterbij. Maar uit winnen van het team van bondscoach Sarina Wiegman, is een zware opgave. "Dit soort wedstrijden zijn de krenten in de pap, als spelers en trainer: spelen voor heel veel toeschouwers in een wedstrijd waar het er echt om gaat. Dit zijn avonden die je niet gaat vergeten."

Bekijk hieronder een interview met Dominique Janssen:

Janssen met Oranje terug op Wembley, waar ze de FA Cup won: 'Iets heel bijzonders'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl