Wieke Kaptein en Vivianne Miedema
NOS Voetbal

Oranje verzamelt met fitte ploeg voor laatste groepsduels in Nations League

Het Nederlands elftal heeft zich vandaag met louter fitte speelsters verzameld in Zeist voor het laatste tweeluik in de groepsfase van de Nations League, waarin voor de voetbalsters een olympisch ticket op het spel staat.

Oranje, dat eerste staat in groep 1 van de Divisie A met 9 punten uit 4 duels, speelt vrijdag op Wembley tegen Engeland en vier dagen later op pakjesavond thuis in het stadion van Willem II tegen België.

Mocht Nederland eerste worden in de groep, dan wacht daarna een halve finale tegen een van de andere drie groepswinnaars. Pas als Oranje in de eindstrijd van de Nations League staat, is het zeker van een ticket voor het olympische voetbaltoernooi in Parijs volgend jaar.

Andries Jonker wil daar nog helemaal niet aan denken. "In onze groep wordt het Engeland of wij, waarbij België ook nog niet is uitgeschakeld." België, dat eerder met 2-1 van Nederland won, is een lastige, taaie opponent volgens de bondscoach.

Miedema meldt zich ook

De van een ernstige knieblessure herstelde topschutter Vivianne Miedema meldt zich ook in Zeist. Zij kwam afgelopen donderdag voor haar club Arsenal in de 63ste minuut binnen de lijnen als invaller in de met 2-1 gewonnen bekerwedstrijd tegen Southampton. Gisteren deed de aanvalster tien minuten mee tegen West Ham United, een duel dat Arsenal thuis met 3-0 won.

"We hadden gehoopt op wat langer", zei Jonker zondag in NOS Langs de Lijn. "Maar de afspraak is - net als de vorige keer - dat als de wedstrijd zich daar voor leent, Vivianne minuten zal maken. En ze moet zich natuurlijk goed voelen. We zullen op de training kijken hoe het gaat."

Ook al zou een gelijkspel of een kleine nederlaag de Nederlandse vrouwen ook nog aan de groepswinst kunnen helpen, Jonker is niet van plan daar op te gaan spelen tegen de verliezend WK-finalist Engeland, waar Oranje eind september thuis met 2-1 van won.

Stand groep A1 Nations League

"Sinds ik bondscoach ben, hebben we ingezet op de aanval, tegen wie we ook spelen. Daar voelt iedereen zich goed bij. Ik zie geen enkele reden om dat nu te gaan veranderen. We gaan proberen op Wembley te winnen."

Volgens Jonker wordt het vrijdag een bijzondere avond voor zijn speelsters. "Dit zijn de wedstrijden die je je hele leven niet meer vergeet, los van de uitslag. Als coach hamer je er dan op dat ze daar van moeten genieten. Spelen op Wembley is een hoogtepunt. Maar het is nog meer een hoogtepunt als je wint."

Met zijn collega Sarina Wiegman, bondscoach van de Engelse vrouwen, heeft Jonker nog geen appcontact gehad om het vuurtje tussen de twee Nederlandse trainers op te stoken. "Nee, daar respecteren we elkaar te veel voor. Maar ik ga haar nog wel bellen. Het is toch bijzonder om in dit stadion, met dit belang, tegen elkaar te spelen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl