NOS Voetbal

Oranje heeft geen angst voor volle voetbaltempel Wembley: 'Dat geeft ons vuur'

Roord: 'Iedereen is tegen ons, maar dat zetten we om in energie'

Een klein uurtje. Zo lang duurde de kennismaking met het heilige gras van Wembley voor het Nederlands elftal, daags voor de Nations League-kraker tegen Engeland. Bondscoach Andries Jonker genoot van de korte training in het iconische stadion. "Met alle respect voor de kleinere clubs, maar dit is een ander gevoel dan Telstar."

Er worden vrijdagavond ongeveer 75.000 toeschouwers verwacht. Dat is niet iets waarvan Oranje in de war zal raken, denkt Jonker. "Daar heb ik wel vertrouwen in, omdat we meiden op het veld hebben staan die al grote wedstrijden gespeeld hebben. We hebben een ervaren kern."

Tot die laatste groep behoort ook de 26-jarige Jill Roord, die sinds dit seizoen uitkomt voor Manchester City. "Ik heb zelf weleens voor meer mensen gespeeld, denk ik. In Camp Nou...", zegt Roord. "We zijn allemaal best wel wat gewend. Dus wat dat betreft is het niet nieuw."

Sterker: als het aan Roord ligt, put Nederland juist motivatie uit het grote aantal thuissupporters. "Dat iedereen tegen ons is, geeft ons extra vuur. Iedereen hoopt dat je verliest, maar daarvan raken we juist gebrand. Dat zetten we om in energie en volgens mij kunnen we dat best wel goed."

'We willen naar Parijs'

Oranje is momenteel koploper in groep A1 van de Nations League, met nog twee wedstrijden te gaan. Als Nederland de eerste plaats behoudt, plaatst het zich voor de play-offs (februari 2024). Daar is dan weer een ticket voor het olympische voetbaltoernooi van Parijs te verdienen.

Stand en programma groep A1 Nations League

"We willen echt naar Parijs met z'n allen", benadrukt Jonker, die vindt dat Nederland ook tegen de Europees kampioen van eigen kracht uit moet gaan. "Tot nu toe hebben we een goed gevoel met elkaar. We hebben respect, maar geen angst voor Engeland."

Engeland niet in topvorm

De 2-1 thuiszege op Engeland van eind september liet volgens Jonker opnieuw zien dat Oranje met de grote landen meekan. Bovendien lijkt de tegenstander, onder leiding van bondscoach Sarina Wiegman, niet in topvorm. Engeland verloor drie van de laatste vijf wedstrijden.

Jonker begrijpt sportieve dip Engeland: 'Dat hakt er wel in bij ze'

"Toch is het nog steeds een fantastisch elftal", vindt Jonker. "Maar het hakt er ook wel in bij ze. Ze hebben het EK gewonnen en de nasleep in dit land is gigantisch geweest. Daarna hadden ze geen rust en vervolgens weer een WK, waarin ze ook tot het uiterste moesten, namelijk een finale."

Jonker: "Ze konden niet zeggen: we hebben de cup, we gaan drie weken op het strand liggen. Ze moesten een paar dagen later gewoon weer bij de club zijn, tussen alle plichtplegingen door. Dat zie je bij sommige spelers inmiddels wel terug. En dat vind ik niet meer dan logisch."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl