Cody Gakpo en Xavi Simons
NOS Voetbal

Als Gakpo en Simons hun krachten bundelen in Oranje moet Ierland vrezen

  • Jesse Wieten

    redacteur Nederlands elftal

  • Jesse Wieten

    redacteur Nederlands elftal

Naar de opstelling van het Nederlands elftal vanavond in Amsterdam tegen Ierland is het nog gissen, maar in de aanval kunnen Cody Gakpo en Xavi Simons zich opmaken voor een basisplaats. De twee moeten voor de creativiteit, de kansen en als het even kan de goals en assists zorgen.

Normaal gesproken bezet de 20-jarige Simons de rechtervleugel en speelt de 24-jarige Gakpo op links, of als centrale spits. Waar Gakpo op onder meer het WK een hoofdrol pakte bij Oranje , is het voor Simons nog wachten op zijn echte doorbraak in het Nederlands elftal.

Indrukwekkend bij RB Leipzig

De ster van Simons rijst snel in het Europese voetbal. Zijn cijfers en zijn spel zijn indrukwekkend. In alle competities was de ex-PSV'er dit seizoen voor RB Leipzig goed voor zes doelpunten, waarvan de laatste twee tegen SC Freiburg en Rode Ster Belgrado bijzonder fraai waren.

Daarnaast manifesteert Simons zich dit seizoen als aangever. Hij gaf al acht assists in alle competities en is met zeven assists in de Bundesliga na Marcus Thuram (Inter, 8 assists) en samen met Pedro Neto (Wolverhampton Wanderers) de beste aangever in de vijf grootste competities van Europa.

Een "kunstenaar", noemde het Duitse Sport1 hem en Bild schreef over "supergoochelaar Simons".

Wachten op goal bij Oranje

Zijn cijfers in Oranje zijn minder indrukwekkend. Negen interlands, nul goals, nul assists. Als grootste Nederlandse talent in jaren mag hij zich spiegelen aan de grootste Nederlandse spelers. Die waren er sneller bij met hun eerste doelpunt.

Johan Cruijff, Faas Wilkes en Abe Lenstra scoorden bij hun debuut, Marco van Basten, Patrick Kluivert, Wesley Sneijder en Robin van Persie in hun tweede interland, Dennis Bergkamp en Arjen Robben in hun derde en Memphis Depay in zijn zevende.

Bondscoach Ronald Koeman maakt zich geen zorgen over het uitblijven van goals bij Simons. "Natuurlijk wil iedereen doelpunten maken, maar hij ontwikkelt zich fantastisch", zei hij gisteren op een persconferentie. "Dat doet hij bij zijn club. Dat is mooi om te zien, want het geeft aan dat hij een grote toekomst heeft."

Koeman prijst Simons: 'Blij om speler als Xavi bij Oranje te hebben''

"Ik ben het er niet helemaal mee eens dat hij bij Oranje minder is", ging Koeman verder. "Natuurlijk heeft hij mindere momenten in wedstrijden gehad, maar ik ben heel blij dat we een speler als Xavi in ons Nederlands elftal hebben."

Gakpo indrukwekkend in Oranje

Simons creëerde in 479 speelminuten in het Nederlands elftal slechts vier kansen. Dat is niet veel, vergeleken met sommige collega's. Aanvallend hangt bij Nederland veel af van Gakpo en wat dat betreft mag Koeman blij zijn dat die na zijn afwezigheid in de voorgaande interlandperiode weer terug is.

Ondanks dat Gakpo slechts 191 van de maximale 540 minuten in de EK-kwalificatie in actie kwam, creëerde hij meer kansen dan iedere andere Oranje-speler. Dertien kansen creëerde Gakpo, gevolgd door Denzel Dumfries (11 kansen in 417 minuten) en Nathan Aké (7 kansen in 485 minuten).

Cody Gakpo en Xavi Simons in september 2022 namens PSV

Gakpo was In september tegen zowel Griekenland als Ierland trefzeker en daarmee bracht hij zijn totale productie in Oranje op acht goals in negentien interlands.

Deze eeuw scoorde slechts één speler vaker dan acht keer in zijn eerste twintig wedstrijden voor Oranje. Dat was Klaas-Jan Huntelaar met twaalf treffers. Oranje-topscorer aller tijden Robin van Persie maakte in zijn 26ste wedstrijd zijn achtste goal, terwijl de teller van nummer twee Memphis Depay na 34 interlands op acht goals stond.

Laatste spelers met minimaal 8 goals in eerste 20 interlands

Datum 20ste interland Speler Goals
14 oktober 1992 Dennis Bergkamp 12
5 juni 1998 Patrick Kluivert 11
13 oktober 1998 Peter van Vossen 8
7 september 2002 Ruud van Nistelrooij 8
28 maart 2009 Klaas Jan Huntelaar 12

De cijfers van Gakpo bij Liverpool blijven iets achter, zeker vergeleken met die van Simons bij Leipzig. In veertien wedstrijden in alle competities maakte Gakpo vier goals en gaf hij één assist namens de Reds.

Dat neemt niet weg dat coach Jürgen Klopp dolenthousiast blijft over de Eindhovenaar en niet alleen over diens voetbalkwaliteiten. "Hij is ongelooflijk aardig, ongelooflijk slim", zei Klopp. "Toen ik Cody ontmoette was hij aanvoerder van PSV. En na tien minuten had ik ook wel door waarom."

Als Simons en Gakpo hun krachten bundelen, kunnen er mooie dingen ontstaan. Daar profiteerde PSV even van in de eerste helft van het vorige seizoen, toen Gakpo goed was voor 9 goals en 12 assists en Simons voor 8 treffers en 3 assists. De combinatie kan Nederland vanavond richting het EK loodsen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl