Cody Gakpo
NOS Voetbal

Gakpo van ster van Herdgang tot ster van WK? 'Hij kan het zeker worden'

  • Jesse Wieten

    redacteur Nederlands elftal

  • Jesse Wieten

    redacteur Nederlands elftal

De cijfers van Cody Gakpo worden steeds indrukwekkender. De goal tegen Senegal (2-0) betekende dat hij betrokken was bij vier goals in zijn laatste vier interlands. Zijn totaal dit seizoen: 15 doelpunten en 18 assists. Niet gek dat Louis van Gaal graag een plek voor hem vrijmaakt, misschien vrijdag weer tegen Ecuador.

Voor Gakpo zijn de cijfers eigenlijk niet eens zo bijzonder, weet oud-jeugdtrainer Twan Scheepers. "Bij mij maakte hij in één seizoen zo'n 120 goals, van de in totaal 280 van het team", zegt Scheepers. "Bij de helft van de andere goals gaf hij ook nog de assist."

'Hij wilde steeds meer, stopte nooit'

Scheepers kreeg Gakpo voor het eerst onder zijn hoede bij de E'tjes van PSV, de huidige JO10/JO11, in het seizoen 2008/2009. Het was voor de oud-PSV-speler en huidige assistent-trainer van FC Utrecht zijn eerste klus als hoofdtrainer. Gakpo zat in een team met onder anderen Armando Obispo en Jordan Teze (zie hier).

"Hij scoorde aan de lopende band en wist van geen stoppen", aldus Scheepers. "Dan speelde je tegen een amateurclub en wist je dat het 16-0 of 16-1 zou worden. Dan vinden spelers het soms wel best. Hij wilde steeds meer, hij stopte nooit. Als hij er tien had gemaakt, wilde hij er twaalf maken."

Cody Gakpo krijgt applaus van Louis van Gaal

De cijfers van Gakpo wekken tegenwoordig ook internationaal bewondering en maken nieuwsgierig. Fenomeno Gakpo kopte La Gazzetta dello Sport, de roze sportbijbel uit Italië, vorige maand bij een paginagroot artikel. "De nieuwe Haaland?", vroeg het Spaanstalige Marca zich af.

Als 23-jarige topspeler uit de eredivisie is Gakpo ook een interessant transferobject. Afgelopen zomer dacht de aanvaller naar Manchester United te gaan, maar bleef een transfer uit. Bij een goed WK wordt hij alleen maar interessanter én duurder. De kassa kan gaan rinkelen in Eindhoven.

Gakpo viel vroeger niet alleen op met goals en assists. "Ook met zijn persoonlijkheid", zegt Scheepers. "Hij was gedreven, vastberaden en straalde liefde voor het voetbal uit. Dat bracht hij over op de anderen. Elke dag wilde hij spelen en trainen. Hij bracht een enorme energie en vrolijkheid. Eigenlijk is hij geen steek veranderd."

'Ondanks zijn kwaliteiten kende Cody die twijfels ook'

De band tussen Scheepers en Gakpo bleef. Ze kwamen elkaar dagelijks tegen op de Herdgang en met Scheepers als assistent-coach maakte Gakpo bij Jong PSV zijn debuut in het betaalde voetbal. Ook nu hebben ze nog vaak contact, appen of bellen. Gakpo noemde Scheepers enige tijd terug niet voor niks een vriend.

"Je bent nooit alleen trainer", legt Scheepers uit. "Je bent ook vertrouwenspersoon, zeker als je zo lang met iemand werkt. Dan krijg je een band. Ik ging vaak bij hem kijken, ook als ik niet zijn trainer was. Dan liep ik even naar een ander veld, uit interesse in hem en zijn ontwikkeling. Die vriendschap beperkt zich niet tot hem, maar ook tot zijn familie."

Naarmate Gakpo ouder werd, werd de weerstand groter en kwam hij erachter dat ook elders in het land goede spelers rondliepen, bij clubs als Ajax, AZ en Feyenoord. Dat maakte hem soms onzeker. Scheepers: "Iedereen denkt de beste te zijn. Je voelt de concurrentie. Gaat hij mij voorbij? Die twijfel had Cody ook. Dat is normaal."

"Zeker als je dromen nastreeft, kan dat een belemmering zijn", gaat Scheepers verder. "Daar was hij bezorgd over. Hij keek naar anderen. Waarom hij wel bij het eerste en ik niet? Het ging niet snel genoeg. Kinderen zitten vaak vol onzekerheid. Ondanks zijn kwaliteiten kende Cody die twijfels ook."

Scheepers hielp Gakpo geloof te houden. "De onrust moest eruit", zegt Scheepers. "Hij had weinig geduld. Een maand is al lang voor een kind. Elke dag telt. Hij kende de voorbeelden van Steven Bergwijn en Memphis Depay. Zo snel wilde hij ook. Zo snel mogelijk is alleen niet altijd de beste weg, zei ik. Dan telde hij weer even tot 10."

'Type dat er alles voor doet'

Nu staat Gakpo op het hoogste podium, met Steven Bergwijn en Mempis Depay bij Oranje. Tegen Senegal pakte hij zijn moment en kopte hij Oranje in zijn eerste WK-wedstrijd op voorsprong. Een journalist van The Guardian vroeg Van Gaal donderdag op de persconferentie of de PSV'er een WK-ster kan worden.

"Hij heeft veel talent en mogelijkheden", antwoordde de bondscoach. "Maar hij is in ontwikkeling. Hij is wel een type dat er alles voor doet. Of hij de ster van het WK kan worden, kan ik niet beloven, maar hij kan het zijn. Dat weet ik zeker."

Scheepers denkt dat Gakpo gedijt met en tegen de beste spelers van de wereld. "Het daagt hem uit. Dan wil hij weer de beste worden. Dat is vanaf de jeugd zijn karakter. Dat is Cody. Hij laat zijn voeten spreken. Het is fantastisch en maakt me trots. Als Eindhovenaar zo'n bepalende speler bij PSV worden en nu op die weg bij Oranje."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl