NOS Voetbal

Gakpo en Klaassen schenken stroef spelend Oranje winnende start op WK in Qatar

  • Jesse Wieten

    redacteur Nederlands elftal

  • Jesse Wieten

    redacteur Nederlands elftal

Het Nederlands elftal is het WK begonnen met een 2-0 overwinning op Afrikaans kampioen Senegal. Cody Gakpo kopte een stroef spelend Oranje in de slotfase naar 1-0 en invaller Davy Klaassen maakte de tweede goal.

Het duel in Doha was het debuut voor de 28-jarige doelman Andries Noppert. Met enkele goede reddingen en zonder tegengoal mag de Fries terugkijken op een geslaagde eerste interland.

De stand in poule A na de eerste speelronde

Louis van Gaal had een voorgevoel. "Voor het eerst onder mijn leiding werd de 11 tegen 11 niet goed uitgevoerd", keek Van Gaal terug op de belangrijkste training. Slechte generale, goede uitvoering dan? "Daar geloof ik niet in." En de bondscoach kreeg gelijk.

Kansen

Matthijs de Ligt kreeg als rechter centrale verdediger de voorkeur boven Jurriën Timber en kende een moeizame start. Hij liet zich bij zijn eerste balcontact verrassen door spits Boulaye Dia. Het was een voorbode voor een moeizame wedstrijd voor De Ligt, die vooral ook te duchten had van Watford-aanvaller Ismaïla Sarr.

  • AFP
    Ismaila Sarr en Matthijs De Ligt
  • ProShots
    gakpo
  • ProShots
    nederland

De eerste mogelijkheid was voor Oranje. De voorzet van Gakpo was echter niet op maat. Steven Bergwijn miste daardoor de bal en sloeg met zijn vuist in het gras. Iets nauwkeuriger en Bergwijn had de bal in het net gegleden. Bij de tweede paal werd ook Daley Blind niet bereikt.

De beste kans van Oranje kwam voort uit een razendsnelle counter. Blind stuurde na een corner van Senegal Bergwijn de diepte in en die verplaatste de bal tussen twee Senegalezen door naar Steven Berghuis, die op zijn beurt met rechts direct doorgaf aan Frenkie de Jong.

Zo snel als de counter was, zo langzaam handelde De Jong. De eerste kapbeweging kon misschien nog, maar de tweede was er een te veel. Kans verkeken. Met een schot van Berghuis over het doel na terugleggen van Vincent Janssen waren de mogelijkheden van Oranje in het eerste bedrijf genoemd.

Slordigheden

Van Gaal had vooraf gewaarschuwd voor slordigheden, omdat Senegal zou loeren op foutjes, maar die woorden bleken niet helemaal aangekomen. Een matige aanname van Bergwijn leidde een Senegalese counter in, Virgil van Dijk liet zich de bal ontfutselen door Dia en een inspeelpass van Frenkie de Jong van eigen achterlijn op Van Dijk werd op de rand van het strafschopgebied onderschept.

Virgil van Dijk speelde zijn vijftigste interland

De slordigheden resulteerden in enkele mogelijkheden voor Senegal. De beste was voor Sarr, wiens schot door Van Dijk werd weggekopt. Ook na rust was het niet foutloos. Balverlies van Frenkie de Jong leidde tot een kans voor Dia. Nathan Ake herstelde de fout en bracht redding voor Oranje. De Ligt illustreerde zijn zware avond met een gele kaart voor een overtreding op Sarr.

Aan de andere kant was Van Dijk met een kopbal uit een corner van Gakpo een paar centimeters verwijderd van het doel. De boze blik van Van Gaal op de bank verraadde dat het niet naar zijn wens verliep. Gelukkig had hij nog een wapen achter de hand.

Memphis Depay viel na rust in voor de moegestreden Vincent Janssen

Van Gaal bracht in de 62ste minuut Memphis Depay voor de moegestreden Janssen. Ook Senegal ging wisselen, meer dan gewenst zelfs. Cheikhou Kouyaté viel geblesseerd uit en werd per brancard van het veld vervoerd. Een nieuwe klap voor Senegal, dat sterspeler Sadio Mané al het hele WK moet missen.

Reddingen

Het ging vooraf veel over de keepers. Van Gaal verwees met zijn keuze voor Noppert onder de lat naar zijn keuze voor Edwin van der Sar onder de lat bij Ajax, begin jaren negentig. "Ik heb alle vertrouwen in hem, zoals ik dat heb in alle spelers voor wie ik heb gekozen", zei Van Gaal. "Het heeft ook te maken met noodzaak."

Andries Noppert kan terugkijken op een puik interlanddebuut

De debutant werd pas in de 65ste minuut echt getest. Hij verwerkte een laag schot van Salernitana-aanvaller Dia tot corner. En even later moest de doelman van sc Heerenveen weer in actie komen, op een schot van Idrissa Gueye door het midden.

Goals

Toen de wedstrijd in een doelpuntloos gelijkspel leek uit te monden, brak Gakpo de ban. De PSV'er, achter de spitsen begonnen maar inmiddels met Depay het aanvalsduo vormend, kopte uit een pass van Frenkie de Jong binnen: 1-0.

Mede dankzij Noppert sleepte Oranje vervolgens de zege binnen. Hij had op een schot van Pape Gueye opnieuw een goede redding in huis. Davy Klaassen maakte er ver in blessuretijd 2-0 van. Een schot van Depay werd door doelman Édouard Mendy onvoldoende gekeerd en invaller Klaassen benutte de rebound.

Zo opende Oranje het WK met een overwinning. Klopte het voorgevoel van Van Gaal? Op basis van het spel misschien wel. Maar met een overwinning op de op papier sterkste tegenstander in groep A mag de bondscoach tevreden zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl