NOS Voetbal

'Fenomeno Gakpo' maakt naam in Europese voetbalwereld: 'Nieuwe Haaland?'

Fenomeno Gakpo. La Gazzetta dello Sport, de roze sportbijbel uit Italië, vond het afgelopen zaterdag tijd om met een paginagroot artikel uitgebreid stil te staan bij Cody Gakpo.

De 23-jarige PSV'er is uiteraard allang geen onbekende meer in voetballand, maar heeft nu de aandacht van Europa vanwege zijn indrukwekkende cijfers. Vanavond kan hij die in de Europa League verder uitbreiden in het thuisduel met FC Zürich.

Dubbele cijfers

Gakpo is vooralsnog de enige voetballer in de zeven sterkste competities van Europa die in de dubbele cijfers terecht is gekomen qua goals (13) en assists (10). En dat valt op.

Helemaal omdat zijn seizoentotaal gelijke tred houdt met Europa's (of 's werelds) meest gelauwerde spits Erling Haaland (20 goals en 3 assists) van Manchester City.

"De nieuwe Haaland?", vraagt het Spaanstalige Marca Claro zich af.

De twee fraaie goals van Gakpo van vorige week in de Europa League tegen FC Zürich (1-5) deed de interesse in de PSV-aanvaller met Togolese roots verder toenemen.

De Oranje-international onderstreepte afgelopen weekend in het Abe Lenstra Stadion opnieuw zijn supervorm door met een beslissende actie PSV langs sc Heerenveen te schieten (0-1).

Om nog maar te zwijgen over zijn aandeel eerder in de boeiende topper tegen Feyenoord, waarin Gakpo met één goal en drie assists van grote waarde voor PSV was (4-3).

De transfergeruchten rondom Gakpo komen ook weer op gang. Leeds United, dat zich in de laatste transferperiode al bijna zeker waande van de komst van de Eindhovenaar, zou volgens Engelse media nu echt een akkoord met PSV hebben.

Maar Gakpo zou zelf niet meer naar Leeds willen en alleen voor het hoogste willen gaan. Geen Leeds en Southampton, maar namen zoals FC Barcelona, Manchester City, Manchester United, Real Madrid en Bayern München gaan nu rond. Het kan niet op.

Reuring

Het valt te betwijfelen hoe serieus de berichtgeving is, maar het maakt wel duidelijk dat Gakpo met zijn goals en assists voor reuring in Europa heeft gezorgd.

Bekijk hieronder een voorbeschouwing op PSV-FC Zürich. PSV-coach Ruud van Nistelrooij spreekt daarin over de aanstaande terugkeer van spits Luuk de Jong.

Van Nistelrooij verwacht geen nieuwe walk-over tegen Zürich: 'Weet ik wel zeker'

Blijft het dan voor Gakpo bij interesse of gaat hij mogelijkerwijs, mocht hij bijvoorbeeld met Oranje een goed WK in Qatar spelen, een toptransfer in de winter maken?

Het wordt voor hem vooral belangrijk om in de topwedstrijden (structureel) een goed niveau aan te tikken. Hij zal zijn teleurstellende optredens in de Champions League-confrontaties met AS Monaco en Rangers FC, waarin hij nagenoeg onzichtbaar was, ongetwijfeld nog in het achterhoofd hebben.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl