NOS VoetbalAangepast

Gakpo schittert in zinderende topper en leidt PSV naar 4-3 zege op Feyenoord

PSV heeft een sportieve crisis afgewend door in de eerste topper van het seizoen Feyenoord de eerste nederlaag in de eredivisie toe te brengen. In een zeer levendige wedstrijd die bol stond van de fouten werd het in Eindhoven 4-3.

Door de nederlaag van Ajax bij AZ zijn de Eindhovenaren op doelsaldo de nieuwe koploper.

Bekijk de samenvatting van PSV - Feyenoord

Twee dagen na het vertrek van John de Jong legde saillant genoeg het grootste zomerse succes van de opgestapte directeur voetbalzaken de basis voor de zege. De begeerde Cody Gakpo werd namelijk voor PSV behouden en was direct betrokken bij alle vier de Eindhovense goals.

Gakpo werd door De Jong gezien als cruciale factor om de hegemonie van Ajax te doorbreken in de eredivisie. En zijn flitsen waren ook het onbevangen spelende Feyenoord te machtig.

Pieken en dalen

Langzaam draait de op bijna elke positie vernieuwde ploeg van Arne Slot warm om de strijd met de Nederlandse top weer aan te kunnen. En dat proces gaat met pieken en dalen. Na de Europese uitschieter tegen Sturm Graz op donderdagavond waren de verwachtingen hooggespannen.

Zo krijgt het tweede voetballeven van Oussama Idrissi serieus gestalte, na een fraaie 0-1 van afstand al binnen drie minuten spelen. Waar PSV'er Philipp Max voorafgaand aan die treffer de bal zomaar had ingeleverd, leken de zenuwen daarna ook Feyenoord te veel te worden.

Feyenoord viert de 2-2

Jarrad Branthwaite tikte na een kwartier knap de 1-1 binnen, uit een corner van Gakpo. Maar wel geheel ongedekt, wat de Feyenoord-defensie zich mag aanrekenen. En de volgende goal werd ingeluid door balverlies van Javairô Dilrosun, die zich verkeek op de duelkracht van Ibrahim Sangaré.

Na de bekeken 2-1 van Gakpo, zijn achtste van het seizoen alweer, leek Feyenoord even rijp voor de sloop. Maar waar Armando Obispo eerder met de schrik vrijkwam na een slippertje, profiteerde Danilo op slag van rust wel (2-2).

Opvallend was dat er buiten Gakpo geen enkele speler op het veld stond die door Louis van Gaal voor het Nederlands elftal werd geselecteerd voor de komende interlands. Justin Bijlow, misschien wel de opvallendste afwezige bij Oranje, was wel van de partij, maar kon het ongelijk van zijn bondscoach niet aantonen.

Meteen na rust weer raak

Vlak na rust verschalkte Guus Til de aarzelende Feyenoord-keeper uit een scherp indraaiende voorzet van Gakpo in zijn eigen doelgebied (3-2), waarna PSV het initiatief weer naar zich toetrok.

Bekijk hieronder de reacties van Ruud van Nistelrooij, Cody Gakpo, Guus Til, Arne Slot en Justin Bijlow:

Een kwartier voor tijd verschafte Orkun Kökcü zich met een lichaamsschijnbeweging de ruimte om eens goed uit te halen, waarna de bal via het lichaam van Branthwaite binnenzeilde (3-3).

Tien minuten lang was het stil, totdat Obispo op aangeven van Gakpo steenhard binnenkopte (4-3) en PSV alsnog de zege schonk.

De ploeg van Ruud van Nistelrooij nam later op de dag ook de koppositie over van Ajax, dat op bezoek bij AZ met 2-1 verloor. PSV en Ajax hebben evenveel punten, maar het doelsaldo van de Eindhovenaren is beter. Feyenoord staat nu vierde, achter AZ.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl