NOS VoetbalAangepast

Scorende Gakpo zag Oranje zoeken: 'Uiteindelijk viel de goal, lekker'

Bij Oranje werden in de gewonnen groepswedstrijd tegen Senegal (2-0) de contouren van een WK-sprookje nog niet zichtbaar, maar daar had Cody Gakpo, de maker van de openingstreffer in het Al Thumama-stadion, maling aan.

"Dit geeft een goed gevoel", zei de aanvaller van PSV direct na de wedstrijd. "We waren op zoek, maar uiteindelijk viel het doelpunt. Lekker."

Oranje speelde verre van wervelend en had veel moeite met Senegal. "We waren niet zorgvuldig aan de bal, maar ik weet dat we veel beter kunnen", zei Gakpo. "Dit was ook iets anders dan een normale wedstrijd, maar we waren niet van slag."

Goed analyseren

Gakpo brak in de 84ste minuut de ban, na een voorzet op maat van Frenkie de Jong, door doelman Édouard Mendy in de lucht te kloppen. "Ik zag 'Frenk' opendraaien en dat was voor mij het moment om te gaan."

Cody Gakpo

De aanvaller wilde ondanks de euforie van de overwinning niet te hard van stapel lopen, gelet op het wisselvallige niveau dat Oranje liet zien. "We moeten dit goed analyseren om te kijken wat beter moet."

Moeite met Senegal

Virgil van Dijk vertelde na afloop dat hij nooit had gewanhoopt. "Natuurlijk heb je momenten dat de ballen misschien wat te gehaast worden gespeeld, maar uiteindelijk doet Cody het heel goed. Daarmee breek je de wedstrijd open", aldus de aanvoerder.

Van Dijk vond dat Oranje moeite had met het spel van Senegal. "Ze zakten af en toe in als wij de bal hadden. Senegal kon daardoor gevaarlijk worden als wij de bal op het middenveld verloren, ze kwamen daardoor in hun kracht."

De verdediger van Liverpool vindt dat hij met Oranje nog het nodige huiswerk te doen heeft. "Want Ecuador (komende vrijdag de volgende opponent van Oranje op dit WK, red.) heeft ook de snelheid waarmee ze je op de counter pijn kunnen doen", aldus Van Dijk. "Daarmee moeten we aan de slag, al heb ik het idee dat we nu nog alleen maar beter kunnen."

OneLove-band werd voor Van Dijk 'gedoe'

Van Dijk keek ook terug op het "gedoe" over de OneLove-aanvoerdersband. "Het is een dag geweest waarbij een aanvoerdersband het meest besproken onderwerp ooit was", aldus de captain.

"Ik vond het wel veel gedoe allemaal. Ik probeer me op de wedstrijd te focussen, maar je wordt er wel bij betrokken."

Van Dijk heeft naar eigen zeggen nooit getwijfeld om de aanvoerdersband wel te gaan dragen, zodat hij als straf een gele kaart zou riskeren.

"Ik sta in het veld op een positie waarbij een gele kaart krijgen niet heel handig is. Mensen zullen misschien nu zeggen dat we geen ruggengraat hebben, maar zo zit het allemaal niet in elkaar", zei Van Dijk.

Noppert: 'Hier droom je als jochie van'

Doelman Andries Noppert bleek tegen Senegal geen last te hebben van plankenkoorts. De doelman van sc Heerenveen keek met een voldaan gevoel terug op zijn Oranje-debuut. "Hier droom je als jochie van. Ik had het nooit verwacht", aldus de keeper.

Het heeft Noppert gestoord dat er veel te doen was om de keepers van Oranje. "We zitten allemaal te zeiken dat we in Nederland geen goede keepers hebben, maar volgens mij moeten we jonge jongens gewoon de kans geven, al ben ik zelf niet meer de jongste. Alleen, we moeten het wel aandurven", aldus Noppert.

Memphis Depay was naast de winst van Oranje ook tevreden over zijn rentree na een afwezigheid van twee maanden vanwege een slepende bovenbeenblessure. Hij deed na rust ruim 35 minuten mee tegen Senegal.

Depay sprak deze week met Van Gaal ook over de optie om vanaf het eerste fluitsignaal mee te doen. "De bondscoach maakte zijn keuze, ik ging mee in zijn flow. Natuurlijk wil je starten, alleen is het belangrijker waar we eindigen. Ik heb een week kunnen trainen en nu voel ik me goed. Ik heb minuten kunnen maken en daar gaat het om."

Bekijk in onderstaande carrousel de reacties van Depay, Louis van Gaal, Frenkie de Jong, Matthijs de Ligt, Davy Klaassen, Nathan Aké en Vincent Janssen:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl