Duizenden verlaten Nagorno-Karabach, Erdogan naar Azerbeidzjaanse president
In Nagorno-Karabach is de uittocht van etnische Armeniërs in volle gang. Inmiddels hebben bijna 5000 vluchtelingen de etnisch-Armeense enclave verlaten. Gisteravond kwamen de eerste 1050 vluchtelingen aan in Armenië. Dat waren vooral zieken, ouderen en mensen die ontheemd zijn geraakt.
Azerbeidzjan heeft sinds vorige week de controle over de regio Nagorno-Karabach, na een oorlog van 24 uur. Sindsdien vrezen de inwoners slachtoffer te worden van een etnische zuivering.
Volgens de Armeense autoriteiten willen vrijwel alle 120.000 inwoners het gebied verlaten. Ze hebben vandaag beloofd dat iedereen die weg wil die mogelijkheid heeft. Ze willen onder meer gratis brandstof uitdelen. Er is niet veel bekend over het verloop van de evacuaties.
"Het is een nachtmerrie", zegt een van de evacués die in Armenië is aangekomen tegen persbureau AP. "In mijn dorp is veel geschoten. Iedereen is weg." Inwoners denken dat de uittocht het einde van de enclave betekent, zei een aantal eerder tegen de NOS.
Bekijk beelden van de uittocht:
De Turkse president Erdogan gaat vandaag over de situatie in gesprek met de president van Azerbeidzjan, Ilham Aliyev. Turkije heeft een zeer moeizame geschiedenis met Armenië en steunt sinds het uiteenvallen van de Sovjet-Unie Azerbeidzjan.
Armenië kan weer rekenen op steun van Rusland, al heerst er onder de Armeense bevolking ook teleurstelling over die steun. Armeense premier Pashinyan zegt dat het land te weinig heeft gedaan om op te treden tegen de Azerbeidzjaanse inval.
Het Kremlin noemt de kritiek misplaatst. Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov zegt vandaag nog dat Rusland in nauw contact staat met het land en dat het de evacuaties begeleidt.
Ook Frankrijk, met een grote Armeense diaspora, steunt Armenië. De Franse president Macron beloofde gisteravond steun aan de gevluchte Armeniërs. De Duitse regering zei vandaag erg bezorgd te zijn over de etnische Armeniërs, en riep Azerbeidzjan op de mensenrechten in acht te nemen.