Een auto met vluchtelingen uit Nagorno-Karabach komt aan in Armenië
NOS NieuwsAangepast

Etnische Armeniërs verlaten enclave Nagorno-Karabach

Bijna alle 120.000 etnische Armeniërs in Nagorno-Karabach willen naar Armenië vertrekken uit vrees voor etnische zuivering, zegt de leiding van de regio.

De premier van Armenië, Nikol Pashinyan, noemt de kans op etnische zuivering reëel en zegt ook dat Armenië bereid is om alle etnische Armeniërs uit de enclave op te nemen.

Azerbeidzjan zegt dat het hun rechten zal garanderen en de enclave zal integreren in het land. Maar de etnische Armeniërs zijn bang voor repressie. "Ons volk wil niet leven als onderdeel van Azerbeidzjan", zegt David Babayan, adviseur van president Samvel Shahramanyan van 'de Republiek van Artsach', zoals het Armeense bestuur Nagorno-Karabach noemt. "Negenennegentig komma negen procent geeft er de voorkeur aan om ons historische land te verlaten."

De Armeniërs in Nagorno-Karabach werden afgelopen week gedwongen in te stemmen met een staakt-het-vuren op ongunstige voorwaarden na een bliksemsnelle militaire operatie van het veel sterkere Azerbeidzjaanse leger.

"Het lot van ons arme volk zal de geschiedenis ingaan als een schande voor het Armeense volk en voor de hele beschaafde wereld", zei Babayan tegen Reuters. "Degenen die verantwoordelijk zijn voor ons lot zullen op een dag voor God verantwoording moeten afleggen voor hun zonden."

Grote bezorgdheid

De Armeense leiders van Nagorno-Karabach zeggen dat iedereen die door de Azerbeidzjaanse militaire operatie dakloos is geworden en wil vertrekken, door Russische vredeshandhavers naar Armenië zal worden geëscorteerd.

Gisteren liet de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken liet weten met Pashinyan te hebben gebeld en zijn "grote bezorgdheid" te hebben geuit over de etnische Armeniërs in Nagorno-Karabach. Er is echter geen enkele kans dat de VS of de internationale gemeenschap ingrijpt.

Lachin-corridor

De enige toegangsweg tussen Armenië en Nagorno-Karabach is de Lachin-corridor. Het is niet duidelijk hoe lang het gaat duren voor alle etnische Armeniërs uit de enclave vertrokken zijn.

De enclave Nagorno-Karabach

Bij het dorp Kornidzor kwamen vandaag de eerste vluchtelingen over de Armeense grens. Daar werden ze opgevangen door de politie en medewerkers van het Rode Kruis.

Rond 20.00 uur Nederlandse tijd meldde de Armeense regering dat 1050 mensen de grens waren overgestoken.

Persbureau AFP heeft foto's:

  • AFP
  • AFP
  • AFP
  • AFP
  • AFP

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl