In de Armeense hoofdstad Jerevan werd gisteravond geprotesteerd tegen de regering, die akkoord gingen met de overgave
NOS NieuwsAangepast

'Wapenstilstand Nagorno-Karabach geschonden door Azerbeidzjan'

De wapenstilstand in de enclave Nagorno-Karabach is geschonden door Azerbeidzjan, zeggen de etnisch-Armeense bestuurders in het gebied. In de ochtend werden geweerschoten gehoord in de hoofdstad Stepanakert. Dat zeggen bronnen ook tegen persbureau Reuters. Het Azerbeidzjaanse defensieministerie ontkent dat zijn troepen het staakt-het-vuren hebben geschonden.

Op dat moment vonden onderhandelingen tussen Azerbeidzjan en een Armeense delegatie uit Nagorno-Karabach plaats. Uit die gesprekken is nog geen overeenkomst gekomen, zegt de Karabachse bemiddelaar tegen Russische media. Azerbeidzjan zegt dat er nog meer gesprekken nodig zijn. Ze ontmoetten elkaar in de Azerbeidzjaanse stad Yevlax. Daar was ook een Russische bemiddelaar aanwezig.

Azerbeidzjan riep gisteren de overwinning uit nadat de autoriteiten in de enclave zich hadden overgegeven. Met bemiddeling van Rusland, dat in het gebied aanwezig is als vredesmacht, werd een staakt-het-vuren afgekondigd. De afspraak is dat Armeense troepen zich terugtrekken en dat het leger van Nagorno-Karabach wordt ontbonden.

De grote vraag is wat er met de etnisch-Armeense bevolking van het gebied gaat gebeuren. In het gebied wonen zo'n 120.000 Armeniërs. De Azerbeidzjaanse president Alijev zei dat de overwegende christelijke bevolking hun geloof mag blijven beoefenen en dat ze stemrecht krijgen in Azerbeidzjan. Dat zou vandaag ook besproken zijn in de onderhandelingen.

Armeniërs maken zich zorgen over de situatie. In Jerevan werd gisteravond geprotesteerd. Demonstranten vinden dat hun regering de enclave in de steek laat. Premier Pasjinjan wil zich militair niet mengen in het conflict en Armenië doet niet mee met de onderhandelingen. Armeniërs zijn bang voor etnische zuiveringen in het gebied.

De enclave Nagorno-Karabach

Op dinsdag zette Azerbeidzjan de aanval in tegen de etnisch-Armeense enclave en voerde luchtaanvallen uit. Zeker 200 mensen zijn om het leven gekomen, zegt een Armeense mensenrechtenfunctionaris. Ook raakten honderden mensen gewond.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl