Protest tegen de Armeense premier Pasjinjan
NOS NieuwsAangepast

Oproepen om geweld Nagorno-Karabach te staken, binnenlands protest in Armenië

De Verenigde Staten en Frankrijk proberen met diplomatieke middelen een einde te maken aan het Azerbeidzjaanse offensief in Nagorno-Karabach. De geweldsuitbarsting begon op het moment dat wereldleiders in New York bijeenkwamen voor de jaarlijkse Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, waardoor er veel diplomatieke delegaties op één plek bijeen zijn.

Parijs wil dat er een spoedvergadering komt bij de VN-Veiligheidsraad over de situatie in de regio. Washington dringt er bij Azerbeidzjan op aan om de strijd te staken. De Azerbeidzjaanse president Alijev zou aan het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken hebben laten weten dat hij bereid is tot overleg met Armeense vertegenwoordigers.

Ook vanuit Rusland, dat een bondgenoot is van Armenië, klinkt een roep om het staakt-het-vuren in ere te herstellen. "We roepen de strijdende partijen op om het bloedvergieten direct te staken en burgerslachtoffers te voorkomen."

Doden gemeld

Gisteren opende Azerbeidzjan het offensief op de door Armeniërs bestuurde enclave, de heftigste escalatie in jaren. Het conflict tussen de buurlanden in de Kaukasus woekert al decennia. In de jaren 90 wist de etnisch-Armeense regio Nagorno-Karabach zich in een bloedige burgeroorlog af te scheiden van Azerbeidzjan. Sindsdien laait de strijd zo nu en dan op. Ook in 2020 kwam het tot een groot gewapend conflict.

Over slachtofferaantallen is nog veel onduidelijk. De Armeniërs maken melding van 27 doden, onder wie twee burgers, en ruim 200 gewonden. Inwoners van een aantal dorpen zouden zijn geëvacueerd in verband met het Azerbeidzjaanse offensief.

De enclave Nagorno-Karabach

In de Armeense hoofdstad Jerevan zijn gisteren duizenden demonstranten de straat opgegaan. Ze willen dat de Armeense premier Pasjinjan aftreedt.

De demonstranten eisen onder meer dat de Armeense overheid doortastender optreedt en meer steun biedt aan de Armeense inwoners in de enclave.

De betogers raakten dinsdagavond slaags met de Armeense politie:

Protest in Armenië tegen het Azerbeidzjaanse offensief in Nagorno-Karabach

Het protest richtte zich niet alleen tegen de Armeense regering, maar ook tegen Rusland. Er werd onder meer gedemonstreerd voor de Russische ambassade in Jerevan. Op video's van de protesten is te horen hoe demonstranten Lavrov, de Russische minister van Buitenlandse Zaken, en vervolgens de Russische president Poetin uitschelden.

De Russen zijn officieel in de enclave aanwezig als vredesmacht om de Armeense bevolking te beschermen, maar vanwege de oorlog in Oekraïne is er weinig aandacht voor de situatie in Nagorno-Karabach, vinden de demonstranten.

Het is niet de eerste keer dat demonstranten oproepen tot het aftreden van Pasjinjan vanwege Nagorno-Karabach. Sinds de wapenstilstand tussen Azerbeidzjan en Armenië zijn burgers meerdere keren de straat opgegaan om hun onvrede te uiten over de Pasjinjan en zijn beleid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl