Schade in de stad Stepnakert in de enclave Nagorno-Karabach
NOS NieuwsAangepast

Enclave Nagorno-Karabach meldt 25 doden, 138 gewonden na aanvallen Azerbeidzjan

De mensenrechten-ombudsman in de enclave Nagorno-Karabach meldt 25 doden en 138 gewonden na de aanvallen van Azerbeidzjan vandaag op de etnisch-Armeense enclave. Er zijn twee dodelijke burgerslachtoffers gevallen en onder de gewonden bevinden zich 29 burgers.

Azerbeidzjan voert sinds vanochtend aanvallen uit op de enclave. Nagorno-Karabach wordt internationaal erkend als onderdeel van Azerbeidzjan, maar Armeniërs bewonen en besturen het gebied.

Azerbeidzjaanse troepen zijn door de linies van de Armeense militairen in de enclave Nagorno-Karabach gebroken. Dat heeft een adviseur van de Azerbeidzjaanse president Aliyev gezegd, meldt persbureau Reuters. Voor de beweringen is geen onafhankelijke bevestiging te krijgen.

Op beelden uit het gebied zijn explosies en beschadigde huizen en auto's te zien:

Azerbeidzjan opent aanval op Nagorno-Karabach

De autoriteiten in de enclave hebben gezegd dat ze een wapenstilstand willen, maar Azerbeidzjan wil pas praten met de Armeniërs in Nagorno-Karabach als ze zich overgeven en ontwapend zijn. In de regio wonen zo'n 120.000 Armeniërs.

Vannacht zijn door toedoen van die troepen vier militairen en twee burgers omgekomen, zeggen de Azerbeidzjaanse autoriteiten. Azerbeidzjan wil de Armeense troepen uit het gebied te verdrijven. Maar Armenië ontkent militair aanwezig te zijn in de enclave.

De Azerbeidzjaanse autoriteiten hebben eerder de dood van een Azerbeidzjaanse burger door toedoen van Armeense strijdkrachten gemeld.

Zorgelijke berichten

Verschillende landen en wereldleiders hebben opgeroepen een eind te maken aan de aanvallen op het gebied. "Deze militaire escalatie mag niet worden gebruikt als voorwendsel om de lokale bevolking te dwingen te vertrekken", laat EU-buitenlandchef Borrell weten.

Ook Nederland roept Azerbeidzjan op te stoppen met de aanval op Nagorno-Karabach. Demissionair minister van Buitenlandse Zaken Bruins Slot spreekt op X, het voormalige Twitter, van "zeer zorgelijke berichten."

Volgens de minister, die in New York is voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, bespreekt Nederland in EU-verband wat er kan worden gedaan om verdere escalatie te voorkomen.

Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt daarentegen dat Azerbeidzjan gedwongen is om maatregelen te nemen in Nagorno-Karabach. De Turkse president Erdogan heeft zijn steun uitgesproken voor Azerbeidzjan, maar Turkije roept beide landen ook op hun gesprekken te hervatten.

Rusland begint evacuaties

Rusland is begonnen met het evacueren van burgers uit de regio, meldt het Russische staatspersbureau Ria Novosti. De Russen zijn in de enclave aanwezig als vredesmacht om de Armeense bevolking te beschermen, maar Rusland heeft zijn handen vol aan de oorlog in Oekraïne, wat de invloed van die vredestroepen beperkt.

Het Kremlin roept beide landen op terug te keren naar het politieke proces en noemt daarbij de door bemiddeling van Rusland tot stand gekomen wapenstilstand uit 2020. Moskou zegt dat beide landen die richtlijnen moeten volgen.

"Uiteraard rekening houdend met de nieuwe realiteit, dat wil zeggen het feit dat de Armeense kant het grondgebied van Azerbeidzjan vanaf 1991 heeft erkend."

De enclave Nagorno-Karabach

Sinds december vorig jaar is de regio afgesloten van de buitenwereld, met een humanitaire crisis tot gevolg. De enige toegangsweg tot Nagorno-Karabach wordt al negen maanden door Azerbeidzjan geblokkeerd. Er komen mondjesmaat hulpgoederen het gebied binnen, waardoor er een groot tekort is ontstaan aan voedsel en medicijnen.

Het conflict tussen Azerbeidzjan en Armenië woedt al decennia. De etnisch-Armeense enclave Nagorno-Karabach scheidde zich in de jaren 90 af van Azerbeidzjan, na een bloedige burgeroorlog.

Correspondent Iris de Graaf was de afgelopen dagen het gebied en legt in de video hieronder uit hoe de situatie is ontstaan:

Waarom deze wegblokkade tot honger en oorlogsdreiging leidt

In de Armeense hoofdstad Jerevan zijn inmiddels mensen de straat op gegaan vanwege de situatie in Nagorno-Karabach. De demonstranten eisen dat regeringsleider Pasjinjan doortastender optreedt en meer steun biedt aan de Armeense inwoners in de enclave.

In Azerbeidzjan is TikTok uit de lucht gehaald. Het ministerie van Digitale Ontwikkeling zegt dat het om een tijdelijke maatregel gaat. Een reden hiervoor is niet gegeven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl