De hoofdstad Stepanakert kort na de aankondiging van de aanval door Azerbeidjaans
NOS NieuwsAangepast

Azerbeidzjan opent aanval op etnisch-Armeense enclave Nagorno-Karabach

Azerbeidzjan voert aanvallen uit in de etnisch-Armeense enclave Nagorno-Karabach. Armeense media melden dat het Azerbeidzjaanse leger het gebied bombardeert. Dit blijkt ook uit beelden en getuigenverklaringen uit de regio.

Volgens de autoriteiten in de enclave proberen Azerbeidjaanse troepen het gebied binnen te komen. Volgens de Armeense autoriteiten in de regio zijn er vijf doden gevallen en tachtig mensen gewond geraakt. Vijftien van hen zouden burgers zijn. Eerder liet de mensenrechten-ombudsman in de regio weten dat er door de luchtaanvallen twee burgerslachtoffers waren gevallen. Volgens de Azerbeidzjaanse autoriteiten is er ook een Azerbeidzjaanse burger omgekomen door toedoen van Armeense strijdkrachten.

De aanval is ingezet nadat vier Azerbeidzjaanse militairen en twee burgers om het leven kwamen in de regio door landmijnen, aldus het ministerie van Defensie van Azerbeidzjan. De slachtoffers zijn volgens de Azerbeidzjaanse autoriteiten te wijten aan Armenië. Het doel van Azerbeidzjan is naar eigen zeggen om de Armeense troepen uit het gebied te verdrijven.

Op beelden uit het gebied zijn explosies en beschadigde huizen en auto's te zien:

Azerbeidzjan opent aanval op Nagorno-Karabach

De Europese Unie veroordeelt de aanval en roept Azerbeidzjan op om te stoppen met de militaire activiteiten, zegt EU-buitenlandchef Borrell. Frankrijk noemt de aanval "onacceptabel". Naar verwachting zal de Verenigde Staten zich diplomatiek in het conflict gaan mengen.

Rusland zegt gealarmeerd te zijn over de escalatie in het gebied. Rusland is in de enclave aanwezig als vredesmacht en zou Armenië en de enclave moeten beschermen. Maar de invloed van Rusland is beperkt, mede omdat het land de handen vol heeft aan de oorlog in Oekraïne.

Nagorno-Karabach wordt internationaal erkend als onderdeel van Azerbeidzjan, maar Armeniërs bewonen en besturen het gebied.

De enclave Nagorno-Karabach

Al negen maanden is de regio, waar zo'n 120.000 Armeniërs leven, afgesloten van de buitenwereld, met een humanitaire crisis tot gevolg. De enige toegangsweg naar de regio wordt sinds december vorig jaar door Azerbeidzjan geblokkeerd. Mondjesmaat komen er hulpgoederen het gebied binnen, waardoor er een groot tekort is aan voedsel en medicijnen.

Het conflict tussen de buurlanden in de Kaukasus woekert al decennia. In de jaren 90 wist de etnisch-Armeense regio Nagorno-Karabach zich in een bloedige burgeroorlog af te scheiden van Azerbeidzjan.

Correspondent Iris de Graaf legt in onderstaande video uit hoe de situatie is ontstaan:

Waarom deze wegblokkade tot honger en oorlogsdreiging leidt

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl