Straatbeeld van Stepanakert
NOS Nieuws

Honderden doden in Nagorno-Karabach, Azerbeidzjan roept overwinning uit

Bij de gevechten in de enclave Nagorno-Karabach in Azerbeidzjan zijn minstens 200 mensen omgekomen en meer dan 400 mensen gewond geraakt. Dat zegt een Armeense mensenrechtenfunctionaris. De Azerbeidzjaanse president Alijev heeft in een tv-toespraak de overwinning uitgeroepen.

Hij zei dat de soevereiniteit van zijn land is hersteld na een "succesvolle anti-terreuroperatie". Volgens hem trekken "illegale Armeense eenheden" zich terug en leveren ze hun wapens in.

De president zei dat hij niets tegen de etnisch-Armeense bevolking van de enclave heeft, alleen tegen hun "criminele separatistische leiders." Hij beloofde van Nagorno-Karabach een "paradijs" te maken. Inwoners van het overwegend christelijke gebied mogen hun eigen religie blijven beoefenen en krijgen stemrecht in Azerbeidzjan, aldus Alijev.

Azerbeidzjan voerde sinds gisterochtend aanvallen uit op de enclave, waar zo'n 120.000 Armeniërs wonen. Nagorno-Karabach wordt internationaal erkend als onderdeel van Azerbeidzjan, maar Armeniërs bewonen en besturen het gebied.

De enclave Nagorno-Karabach

Morgen staan er gesprekken gepland over de rechten en veiligheid van de inwoners van het gebied in Yevlax in Azerbeidzjan. Hier zullen vertegenwoordigers van de lokale Armeense bevolking en vertegenwoordigers van de Azerbeidzjaanse autoriteiten bij aanwezig zijn.

Russische vredestroepen gaan er bemiddelen, maakte het Kremlin bekend na een telefoongesprek tussen de Russische president Poetin en de Armeense premier Nikol Pasjinjan. Rusland is met een vredesmacht in het gebied aanwezig, maar heeft de handen vol aan de oorlog in Oekraïne.

Duizenden betogers stonden vanavond bij het kantoor van Pasjinjan in de Armeense hoofdstad Jerevan om te protesteren tegen zijn beleid. Ze vinden dat de premier de Armeniërs in het gebied in de steek laat en eisen zijn vertrek.

Later op de avond werd de sfeer grimmig. Betogers gooiden met flessen en stenen naar de politie en een aantal mensen werd aangehouden.

Gisteren raakten demonstranten in Jerevan ook al slaags met de politie:

Protest in Armenië tegen het Azerbeidzjaanse offensief in Nagorno-Karabach

Correspondent Iris de Graaf was de afgelopen dagen het gebied en legt in de video hieronder uit hoe de situatie is ontstaan:

Waarom deze wegblokkade tot honger en oorlogsdreiging leidt

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl