Sanne van Dijke reist ook niet af naar Baku
NOS SportAangepast

Nederlandse judoka's niet naar Bakoe vanwege aanvallen in Nagorno-Karabach

De Nederlandse judoka's komen de komende dagen niet in actie bij het grandslamtoernooi in Bakoe. De bond heeft besloten vanwege veiligheidsredenen niet af te reizen, omdat Azerbeidzjan de Armeense enclave Nagorno-Karabach aanvalt.

Sanne van Dijke won vorig jaar de Grand Slam in Bakoe in de klasse tot 70 kilogram, maar zij plaatste woensdagmorgen al op haar Instagram dat ze die titel niet zal verdedigen. Ze zegt dat er een kruis door het toernooi gaat.

Sanne van Dijke laat op Instagram weten dat ze niet naar Bakoe gaat

Ook op de site van de Azerbeidzjaanse Grand Slam, dat van vrijdag tot en met zondag gehouden wordt, ontbreekt Nederland bij de deelnemerslijst.

'Puur vanwege veiligheid'

De Judo Bond Nederland zegt dat het besluit dinsdagavond laat is genomen. "Het is puur vanwege de veiligheid. Hoewel Bakoe er zo'n 300 kilometer vandaan ligt, is het heel onzeker hoe de situatie zich ontwikkelt. We weten niet zeker of we daar wel veilig kunnen verblijven of op een goede manier kunnen afreizen. Na intern overleg, maar ook na contact met Buitenlandse Zaken en NOC*NSF is het besluit genomen", vertelt Jeroen de Bruin, woordvoerder van de judobond.

Een groep van vijftien judoka's zou afreizen naar Bakoe, maar blijft nu thuis. "Ik kan me voorstellen dat het besluit de sporters een dubbel gevoel geeft. Zij zitten ook in een traject naar de Olympische Spelen, dus ze wilden ook graag in actie komen. Maar ik verwacht tegelijkertijd dat iedereen dit besluit zal begrijpen en respecteren."

Futsallers in actie tegen Azerbeidzjan

Het Nederlandse futsalteam speelt vanmiddag in Bakoe een WK-kwalificatiewedstrijd tegen Azerbeidzjan. De KNVB laat weten dat de wedstrijd gewoon doorgaat in een speelstad die 'gelukkig een stuk weg is van het gebied waar de onrust is.'

Een woordvoerder zegt: "Over de veiligheidssituatie rondom de wedstrijd is contact met de ambassade in Azerbeidzjan, de lokale organisatie en UEFA. Uiteraard blijven we de situatie daar op de voet volgen, de veiligheid van spelers en staf heeft vanzelfsprekend onze hoogste prioriteit."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl