Sven Mislintat
NOS Voetbal

Mislintat kocht via zakenrelatie speler voor Ajax, Amsterdamse club start onderzoek

  • Guido van Gorp

    Onderzoeksjournalist NOS Sport

  • Guido van Gorp

    Onderzoeksjournalist NOS Sport

Ajax heeft op de slotdag van de transferperiode een speler gekocht via een Duits zaakwaarnemerskantoor, dat aandelen bezit in een privébedrijf van technisch directeur Sven Mislintat. Ajax blijkt hiervan niet op de hoogte en start een onderzoek. De kwestie schuurt met regels waar de beursgenoteerde club zich aan moet houden. Dat blijkt uit onderzoek van de NOS.

Het gaat om een aandelentransactie in Mislintats bedrijf Matchmetrics GmbH, een commercieel datasysteem voor het scouten van voetballers. Deze onderneming richtte hij met vier anderen op waarbij de aandelen gelijk waren verdeeld. Maar vijf weken na Mislintats start bij Ajax veranderde de status quo en werd de Ajax-directeur de grootste aandeelhouder met 35 procent.

Op dat moment, 26 juni 2023, krijgt een Duits zaakwaarnemerskantoor óók aandelen in Matchmetrics, zo laten stukken uit het Duitse handelsregister zien. Een notaris in Bielefeld maakt op die dag een constructie officieel waarbij zaakwaarnemerskantoor AKA Global belangen krijgt in de onderneming van Mislintat.

Directe zakelijke relaties

Het voetbalagentschap, gerund door Arthur Beck en Kerim Cerit, ziet een lening van 161.000 euro omgezet worden in 3 procent van de aandelen. Daarmee worden zij directe zakelijke relaties van Mislintat, de man die ze deze zomer meer dan eens zouden treffen in de transferbusiness.

Mislintat sprak met Beck toen hij de in Rusland actieve middenvelder Eduard Spertsyan naar Ajax wilde halen, maar de onderhandeling klapte door controverse.

Bij de overgang van linksback Borna Sosa, in de laatste uren van de transferperiode, konden Beck en Mislintat elkaar wel de hand schudden. Sosa tekende voor vijf jaar en kwam voor 8 miljoen euro naar Amsterdam.

Instagram

"Ajax is niet op de hoogte van een aandeelhouderschap dat AKA Global GmbH in Matchmetrics heeft. Wij hebben dit vanzelfsprekend met Sven besproken. Hij heeft daar een uitgebreide toelichting op gegeven", stelt Ajax in een reactie.

"Sven heeft verklaard dat in 2020 een investeringsronde heeft plaatsgevonden waarbij verschillende partijen in Matchmetrics geïnvesteerd hebben. Bij het maken van de afspraken ter zake de investering is meteen ook afgesproken dat deze lening op een later moment omgezet zou worden naar een 3% aandeelhouderschap, aldus Sven."

De Amsterdamse club zal nu een onderzoek starten. "Ajax is dit uiteraard nader aan het bekijken en wordt daarbij geassisteerd door externe adviseurs. Sven verleent daarbij volledige medewerking, waaronder het delen van alle relevante documenten."

Governance verklaring

De handelswijze staat op gespannen voet met de eigen corporate governance verklaring van de club. Daarin staat dat een directeur van Ajax geen besluiten kan nemen over onderwerpen waarbij deze een tegenstrijdig belang heeft. Is er een mogelijk belangenconflict waar financiële gevolgen aan kleven? Dan moet dat gemeld worden bij de Raad van Commissarissen (RvC) voor goedkeuring. Ook moet de RvC naar buiten toe verklaren hoe de governance code toch is nageleefd.

"Als blijkt dat een directeur niet volledig is geweest in zijn gesprekken dan kan de RvC hem op non-actief stellen en intern onderzoek verrichten", zegt Dennis Vink, professor ondernemingsfinanciering aan de Nyenrode Business School.

"Als daaruit blijkt dat hij informatie heeft verzwegen of achtergehouden, dan kan de RvC hem persoonlijk aansprakelijk stellen in verband met mogelijke verliezen. Daarnaast zullen ze ook de KNVB en UEFA moeten inlichten."

Aandeelhouders

Marjan Olfers, oud-commissaris van Ajax en hoogleraar sportrecht, stelt dat de RvC van Ajax een onderzoeksplicht heeft, zowel aan de voorkant (in afspraken met Mislintat) als daarna in hun rol als toezichthouder die waakt over de belangen van de club.

Grote gevolgen

Een kwestie waarbij besluiten genomen worden met conflicterende belangen kan grote gevolgen hebben voor Ajax, zegt Olfers. "Wanneer één of meer geconflicteerde bestuurders een tegenstrijdig belang niet hebben gemeld en tóch deelnemen aan de beraadslaging, dan is dat besluit in beginsel vernietigbaar."

"Is hier ten koste van Ajax een transactie gedaan waarvoor te veel betaald is?", vraagt professor Vink zich af. "Het heeft er de schijn van dat Ajax benadeeld is door deze transactie, omdat hierbij de technisch directeur en de zaakwaarnemer beiden aandeelhouders zijn in hetzelfde bedrijf. Dat roept vragen op over de prijs die voor de speler betaald is. Dat is heel lastig uit te leggen."

Olfers stelt dat de zakelijke banden tussen Mislintat en het zaakwaarnemerskantoor "aan alle kanten schuren". Ze stelt dat mogelijk meerdere reglementen worden overtreden.

"In zijn bedrijf zit een makelaarskantoor dat ook nog belangen heeft bij bepaalde transfers", stelt Olfers. "Dit staat op gespannen voet met de wet bestuur toezicht rechtspersonen (wbtr), maar óók met de corporate governance code. Een NV als Ajax moet ontzettend opletten bij mogelijke directe of indirecte persoonlijke belangen. Dat mag in beginsel niet."

Vink, Olfers, maar ook criminoloog Hans Nelen en sporteconoom Thomas Peeters bekeken op verzoek van de NOS de onderliggende stukken bij de aandelentransactie van Mislintats bedrijf. Zij stellen allemaal vraagtekens bij de kwestie.

"Dit is een situatie die je zou moeten vermijden. Je wil niet het beeld oproepen van handjeklap, een situatie van ik krab jouw rug en jij mijn rug", zegt professor Hans Nelen van de Universiteit Maastricht. "Je brengt jezelf en de club in een heel moeilijk pakket."

Wat er nu moet gebeuren?

"Doorvragen", meent hoogleraar Nelen. "Ajax wil geen reputatieschade lijden, dit komt natuurlijk zeer ongemakkelijk voor de club binnen. Dus ik kan me voorstellen dat ze nu zouden zeggen: ja, luister, we willen inzage en alles moet op tafel. Niet alleen over die ene transfer, maar eigenlijk gewoon alles."

Mislintat kocht Sosa via zakenpartner voor Ajax: 'Je brengt jezelf in moeilijk parket'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl