NOS Voetbal

'Moet vreselijk zijn om nu speler van Ajax te zijn, de druk wordt maximaal'

De druk neemt almaar toe bij Ajax in een week waarin na de kansloze 3-1 nederlaag van zondag tegen FC Twente donderdag in Amsterdam Olympique de Marseille wacht in de Europa League en zondag, eveneens in de Johan Cruijff Arena, Feyenoord in de eredivisie.

"Als speler van Ajax moet het echt vreselijk zijn nu", stelt Pierre van Hooijdonk in Studio Voetbal. "Je kan als speler met een elftal in een crisis komen, maar dan kan het nog wel een hecht team zijn. Dat is niet het geval. Het zijn allemaal individuen die niet opereren als team. Dan wordt de druk maximaal. Die voel je. Je voelt dat je iets niet kan halen."

Ajax bezet momenteel de twaalfde plaats in de eredivisie. Het is een historisch slechte seizoenstart. Voor de derde keer ooit en voor het eerst sinds het seizoen 1964 won Ajax niet meer dan één keer in de eerste vier wedstrijden van een eredivisieseizoen.

'Teksten van trainer uit tweede of derde divisie'

Het contrast met tegenstander Twente was zondag groot. "Zoals je Ajax verwacht te zien spelen en zoals Ajax een paar jaar geleden speelde, zo speelde Twente", zegt Ibrahim Afellay. "Er zit zoveel voetbal in Twente", vindt ook Van Hooijdonk.

Ajax zakte door de nederlaag bij Twente naar de twaalfde plaats in de eredivisie. Coach Maurice Steijn wees na de wedstrijd op een gebrekkige instelling bij zijn spelers. "Het heeft niets met tactiek of techniek te maken, maar met scherpte, duels aangaan", zei de trainer.

"Dat zijn teksten van een trainer uit de tweede of derde divisie", vindt Arno Vermeulen. "Hij is verantwoordelijk voor de tactiek en die klopte niet. Door te zeggen dat ze niet agressief genoeg waren, leg je het bij anderen neer. Niet sterk. De vraag is of Steijn tactisch goed genoeg is voor de top. Dat weten we nog niet. Daar staat een groot vraagteken achter."

Volgens Van Hooijdonk is er nog geen plan te ontdekken in het spel van Ajax. "Steijn moet nu niet blijven wisselen van samenstelling", zegt ook Vermeulen." Afellay: "Hij moet keuzes maken en aan een vaste speelwijze werken."

'Jeugdspelers denken: Wat doe ik nog bij deze club?'

Afellay wijst op de door directeur voetbalzaken Sven Mislintat samengestelde selectie. Voor in totaal bijna 110 miljoen euro haalde de Duitser twaalf nieuwe spelers naar Amsterdam. "Maak daar maar eens een elftal van", zegt Afellay.

'Wat als Mislintat over paar maanden vertrekt? Zit je met al die langdurige contracten'

Elf van de twaalf nieuwelingen kregen een contract tot medio 2028, de transfervrij gekomen Branco van den Boomen een contract tot medio 2027. "Mislintat heeft totaal solistisch gehandeld", zegt Vermeulen. "Stel Mislintat gaat over een paar maanden weg. Dat sluit ik niet uit. En die spelers vallen tegen. Dan zit je met al die lange contracten."

Vermeulen vindt het dozijn aanwinsten een slecht signaal naar de jeugdopleiding. "De weg naar de jeugd is volkomen afgesneden:, zegt Vermeulen. "Gabriel Misehouy, Silvano Vos, Mika Godts, Amourricho van Axel Dongen. Dat zijn wel degelijk talenten. 'Wat doe ik hier nog bij deze club?' moeten die jeugdspelers denken."

Vanwege het concurrentiebeding begint Alex Kroes, die bij AZ werkzaam was als directeur International Football Strategy, pas op 15 maart officieel aan zijn functie als algemeen directeur van Ajax. De vraag is hoe Kroes kijkt naar de werkwijze van Mislintat bij Ajax. Vermeulen: "Misschien wil Kroes wel helemaal niet werken met Mislintat."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl