Zwalkend Ajax wordt met zware week voor de boeg te kijk gezet door Twente

Bekijk de samenvatting van FC Twente - Ajax

Ajax heeft op bezoek bij FC Twente een 3-1 nederlaag geleden. De geplaagde Amsterdammers hebben nu drie eredivisieduels op rij niet gewonnen, het is de slechtste competitiestart in 59 jaar voor Ajax. De enige zege dit seizoen werd ruim een maand geleden geboekt (4-1 tegen Heracles Almelo).

De verliespartij is extra pijnlijk, omdat Ajax een zware week wacht. De ploeg van Maurice Steijn ontvangt donderdag Olympique Marseille voor de Europa League en zondag staat de thuiswedstrijd tegen Feyenoord op het programma.

Ajax-trainer Maurice Steijn hekelde na afloop de naïviteit van zijn ploeg en noemt de huidige situatie van Ajax 'zorgelijk'.

Twente nog ongeslagen

Twente daarentegen heeft al zijn vier eredivisieduels tot nu toe gewonnen. Trainer Joseph Oosting loofde na afloop de goede start van zijn ploeg. "Daar lag de basis van de overwinning."

Sem Steijn, wiens vader trainer van Ajax is, maakte de tweede treffer voor Twente. Hij zei tijdens de wedstrijd niet bezig te zijn geweest met zijn vader, maar dat het hem na zijn wissel wel pijn deed om hem zo langs de lijn te zien bij Ajax.

De wedstrijd begon spectaculair. Na twee minuten ging Manfred Ugalde alleen op Jay Gorter af. De Ajax-doelman wist redding te brengen. Een minuut later was Brian Brobbey gevaarlijk namens Ajax. Na een goede individuele actie belandde de bal via Twente-doelman Lars Unerstall in het zijnet.

Daarna volgde een Twentse storm die door Ajax zelf van extra kracht werd voorzien. In de zevende minuut scoorde Daan Rots uit de rebound, omdat Gorter een schot van Michel Vlap losliet.

Vier minuten later deed Sem Steijn zijn vader nog meer pijn. Weer zag Gorter er niet goed uit. Dit keer verwerkte hij een schot van Sadilek niet voldoende, waarna Ugalde de bal voor kon geven op Steijn, die alleen maar binnen hoefde te tikken.

Na deze vroege goals bleef Twente beter. Het kreeg van Ajax veel ruimte om te voetballen en maakte daar gebruik van. Er ontstonden nog meer spannende momenten voor het Amsterdamse doel, waaronder een schot van Steijn op de lat.

Plotselinge treffer Ajax

Waar Twente niet scoorde, deed Ajax dat wel. Uit het niets, in de 35ste minuut. Linksback Borna Sosa gaf de bal voor op Brobbey, die goed voor zijn man kroop en binnentikte.

Daarna ging het voor Ajax niet veel beter. Twente claimde een penalty, nadat Vlap ten val was gebracht door Benjamin Tahirovic. Scheidsrechter Danny Makkelie kende geen strafschop toe, waardoor het verschil in de rust nog steeds één doelpunt was.

Stand eredivisie

Hoewel de tweede helft begon met een grote kans voor Twentenaren Vlap en Ugalde werd Ajax wel iets dominanter. Brobbey was meerdere keren dreigend, maar de echte overtuiging in de afronding ontbrak.

Twente, waar Carel Eiting debuteerde, plooide bewust terug, maar ging ook wat slordiger voetballen. Het scheelde dat Ajax zelf ook niet scherp was, waardoor de voorsprong in de 80ste minuut alsnog kon worden vergroot.

De ingevallen Branco van den Boomen stond te slapen, waarna Naci Ünüvar alleen op het doel van Ajax afging. De huurling van Ajax faalde niet en zorgde voor 3-1. Twente kwam vervolgens niet meer in de problemen tegen het zwakke Ajax.