De tien competities met de hoogste uitgaven deze winter
NOS Voetbal

Transfercarrousel komt tot stilstand: drukte in eredivisie, Chelsea volledig op hol geslagen

De miljoenen vlogen de voetbalclubs en zaakwaarnemers weer om de oren tijdens de winterse transferperiode, die gisteren werd afgesloten met een drukke Deadline Day voor met name de Nederlandse clubs.

Zo keerden op de valreep een aantal opvallende namen terug in de eredivisie. Elvis Manu, voormalig smaakmaker van Feyenoord, is de komende tijd te zien bij FC Groningen, dat de aanvaller huurt van het Bulgaarse Botev Plovdiv.

De Noorse spits Bjørn Johnsen, een sensatie bij ADO Den Haag in het seizoen 2017/2018 met negentien goals en een tweede plaats op de topscorerslijst, verruilt Montréal voor SC Cambuur.

Een andere opvallende naam keerde op het laatste nippertje terug op het oude nest: Marco van Ginkel stapt over van PSV naar Vitesse, de club waar het allemaal voor hem begon. Van Ginkel wordt in Arnhem herenigd met Davy Pröpper, Nicolas Isimat-Mirin en trainer Phillip Cocu.

Marco van Ginkel tekent bij Vitesse

PSV sloeg zijn slag op de laatste transferdag: de Belgische international Thorgan Hazard kwam op huurbasis over van Borussia Dortmund en Patrick van Aanholt van Galatasaray. Van Aanholt vervangt Philipp Max, die dinsdag eveneens op huurbasis naar Eintracht Frankfurt vertrok.

En AZ wist Sparta Rotterdam-revelatie Sven Mijnans te verleiden tot een overstap.

Welke transfers sprongen de afgelopen winterse periode het meeste in het oog? De bekendste naam vond al op 30 december een nieuwe club. Cristiano Ronaldo, die zich bij Manchester United onmogelijk had gemaakt, tekende een contract voor tweeënhalf jaar bij de Saudische club Al-Nassr.

"Om het voetbal in Saudi-Arabië naar een hoger plan te tillen", vertelde de 37-jarige Portugees bij zijn presentatie. Maar vermoedelijk heeft ook zijn duizelingwekkende salaris een rol gespeeld: naar verluidt 70 miljoen euro per jaar, mogelijk oplopend naar 200 miljoen.

Cristiano Ronaldo tijdens zijn presentatie bij Al-Nassr

Ronaldo's transfervrije vertrek uit Manchester bracht een opvallende stoelendans teweeg: het gat van de Portugees werd opgevuld door Wout Weghorst, die door Burnley aan Besiktas was verhuurd, maar doorschoof naar de ploeg van Erik ten Hag.

De open plek van Weghorst in Turkije werd vervolgens ingenomen door de Kameroense spits Vincent Aboubakar, die bij Al-Nassr was verdrongen door Ronaldo.

Vier Oranje-internationals

Weghorst is een van de vier Oranje-internationals die na het WK van club veranderden. Cody Gakpo, goed voor drie goals in Qatar, verruilde een week na de WK-finale PSV voor Liverpool. Het leverde de Eindhovenaren zo'n 50 miljoen euro op.

Cody Gakpo en Wout Weghorst tijdens het WK in Qatar

Daley Blind verliet, transfervrij en in mineur, Ajax en werd verrassend opgepikt door Bayern München. Memphis Depay verhuisde voor naar verluidt drie miljoen euro van (de reservebank van) FC Barcelona naar Atlético Madrid.

Ook PSV probeerde Depay afgelopen maand terug te halen naar Eindhoven, vertelde algemeen directeur Marcel Brands dinsdag, maar de Oranje-aanvaller wilde eerst afwachten wat de transferperiode verder nog zou brengen.

Druk bij PSV

De Eindhovenaren moesten afgelopen maand niet alleen Gakpo laten gaan. Ook Noni Madueke ging voor een flinke som geld (40 miljoen euro) naar Chelsea. Verder vertrokken onder anderen Bruma (via Fenerbahçe naar SC Braga), Yorbe Vertessen (verhuurd aan Union Sint-Gillis) en Ki-Jana Hoever (terug naar Wolverhampton Wanderers).

Thorgan Hazard poseert met het shirt van PSV

De gaten in de selectie van Ruud van Nistelrooij werden opgevuld door Hazard, Van Aanholt én de Portugese aanvaller Fábio Silva, die met een huurovereenkomst werd losgeweekt van Wolverhampton Wanderers, dat hem eerder uitleende aan Anderlecht.

Rustig bij Feyenoord

Het kwakkelende PSV hoopt met de nieuwe aanwinsten weer op het goede spoor te raken. Koploper Feyenoord zit al op een goed spoor en beperkte zich afgelopen maand tot het aantrekken van slechts één speler: verdediger Neraysho Kasanwirjo, die voor 1,5 miljoen euro bij FC Groningen werd weggeplukt.

De speler die niet ging: Ramiz Zerrouki van FC Twente

De Rotterdammers hadden maar al te graag ook hun middenveld versterkt met Ramiz Zerrouki. Maar FC Twente hield zijn poot ondanks diverse pogingen van Feyenoord stijf en liet de Algerijnse uitblinker niet gaan.

Ook had Feyenoord zijn pijlen op het laatste moment nog hebben gericht op Thomas van den Belt, maar die bleef bij PEC Zwolle.

'Rustig' bij Ajax

Ook bij Ajax bleef het afgelopen maand overwegend rustig, tenminste, als het om transfers gaat. Het afscheid van Blind was turbulent, het vertrek van Lucas Ocampos ging opvallend snel, het verdwijnen van Lisandro Magallán geruisloos. Op Deadline Day verkaste Viktor Jensen nog naar FC Utrecht en werd de Belgische jeugdinternational Mika Godts aangetrokken van KRC Genk.

Doelman Jay Gorter verhuisde op de laatste dag nog op huurbasis naar Aberdeen. De vaste plaats onder de lat is bij Ajax ingenomen door de Gerónimo Rulli, de Argentijnse wereldkampioen die voor 8 miljoen euro overkwam van Villarreal.

Van de andere Nederlandse clubs zat vooral sc Heerenveen bepaald niet stil. De club presenteerde vijf aankopen: verdediger Jeffrey Bruma en de aanvallers Pelle van Amersfoort, Ché Nunnely, Daniel Karlsbakk en Osame Sahraoui.

De club had dan ook een gevulde portemonnee na de verkoop van spits Amin Sarr voor 11 miljoen euro aan Olympique Lyonnais.

Amin Sarr bracht geld in het laatje voor Heerenveen

AZ trok afgelopen maand behalve Mijnans ook Djordje Mihailovic (Montréal) en keeper Matthew Ryan (FC Kopenhagen) aan. FC Twente, de nummer vijf van de eredivisie, zag Chritso Tzolis terugkeren naar Norwich en nam Alfons Sampsted transfervrij over van FK Bodø/Glimt. Maar de Tukkers zullen vooral blij zijn met het aanblijven van Zerrouki.

Chelsea spant de kroon

In het buitenland werden er in de winterse transferperiode ook veel zaken gedaan, maar echt sensationele klappers waren er eigenlijk niet. Wel was er één club die op transfergebied de aandacht naar zich toetrok: Chelsea.

De club van de steenrijke eigenaar Todd Boehly haalde deze periode al Madueke (40 miljoen euro), Mychajlo Moedryk (100 miljoen), Benoît Badiashile (38 miljoen), Malo Gusto (30 miljoen, gelijk weer verhuurd), Andrey Santos (12,5 miljoen) en David Fofana (12 miljoen), terwijl João Félix werd gehuurd voor 11 miljoen euro.

Noni Madueke bij Chelsea

Op de laatste dag kwam daar nog Enzo Fernández bij. De Argentijnse middenvelder verkast van Benfica naar Chelsea voor 121 miljoen euro, een recordbedrag voor een Engelse club.

Jorginho liet Chelsea op Deadline Day achter zich. De Italiaanse middenvelder ging voor een kleine 12 miljoen euro naar Arsenal, de koploper in de Premier League. Oud-Ajacied Hakim Ziyech leek op weg naar Paris Saint-Germain, maar de Londenaren waren te laat met het papierwerk.

Hij kan nog naar een land waar de transfermarkt later sluit, zoals Portugal of Turkije.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl