liveblog
NOS VoetbalAangepast

AZ wint van Fortuna • Alkmaarders staan nu tweede in de eredivisie

liveblog gesloten

De nieuwe stand in de eredivisie

Stand in de eredivisie na speelronde 17

We sluiten het blog af met de stand in de eredivisie na de zeventiende speelronde. We zijn over een paar dagen bij je terug, want er staat een midweekse speelronde op het programma

AZ-FOR | 90+3' Wedstrijd afgelopen, AZ wint

AZ profiteert van de remise in de Kuip tussen Feyenoord en klimt naar plek twee. Fortuna bood aardig weerwerk, maar het was niet genoeg.

AZ - Fortuna Sittard 3-1

AZ-FOR | 87' Klein slotoffensiefje Fortuna

Fortuna valt de laatste minuten lekker aan, maar krijgt daar ook alle ruimte voor van AZ. De Alkmaarders voelen dat de buit binnen is en lijken er wel een beetje klaar mee te zijn voor vandaag.

AZ - Fortuna Sittard 3-1

AZ-FOR | 75' Spandoeken voor gemeenschappelijke held

Op de tribunes hangen twee doeken voor Fernando Ricksen, geliefd bij AZ en Fortuna Sittard. Eentje op de thuistribune en eentje in het uitvak.

Ricksen overleed in september 2019 op 43-jarige leeftijd aan de spierziekte ALS. Hij brak als geboren Limburger door bij Fortuna, waarna hij in 1997 naar AZ vertrok.

Daarna speelde Ricksen jarenlang bij Glasgow Rangers en Zenit St. Petersburg.

Een spandoek in het uitvak van Fortuna ter ere van Fernando Ricksen

Slot baalt van gelijkspel tegen Ajax

De reactie van Arne Slot na het 1-1 gelijkspel van Feyenoord tegen Ajax. De trainer zag dat er voor zijn ploeg meer in zat.

Feyenoord-coach Slot: 'Of we twee punten verliezen? Ja, voelt wel zo'

AZ-FOR | 56' Doelpunt AZ!

Een prima goal van AZ. Sugawara geeft de bal straks voor vanaf de rechterflank, waarna Pavlidis de bal in de verre hoek weet te schieten.

Dat was geen makkelijke opdracht, maar de Griek doet het uitstekend.

AZ - Fortuna Sittard 3-1

Berghuis kritisch op sommige media

Steven Berghuis keerde zondag voor het eerst terug in een volle Kuip (Feyenoord-Ajax werd 1-1) sinds hij ruim twee jaar geleden de overstap maakte van Feyenoord naar Ajax. De Ajacied vond de vijandige sfeer in het stadion tegen zijn persoon logisch, maar beklaagde zich wel over de rol van sommige media.

"In het stadion was het vandaag prima", zei Berghuis voor de camera van ESPN, andere interviews gaf hij niet. "Fluiten, oké. Een paar spreekkoren, oké. Maar dat hoort ook, die rivaliteit is goed en die hoort erbij. Ze zijn ook teleurgesteld dat ik weg ben weggegaan, dat is logisch."

Wel was de Oranje-international kritisch over de manier waarop er de afgelopen week in de media is vooruitgeblikt op de Klassieker: "De media hebben het lekker aangewakkerd in allerlei berichtgeving. Ik heb verstandige mensen gehoord, onze trainer en de trainer van Feyenoord bijvoorbeeld, maar ook hele domme", vertelde Berghuis.

'Denk een beetje na'

"Allereerst René van der Gijp, ik begin met de domste. De dingen die hij over mij heeft gezegd.. En dan het AD, zij vonden het verstandig mij in Ajax-shirt schreeuwend op de cover te zetten. Zou dat helpen, denk je? Of door RTL dat via het account van Jinek een tweet de wereld instuurt met de tekst dat de Klassieker er een wordt van leven en dood."

AZ-FOR | 46' Tweede helft begonnen

Zijn we weer vanuit Alkmaar, waar de tweede helft van start gegaan is. Voor rust was AZ - Fortuna het aanzien meer dan waard, hopelijk blijft dat zo.

AZ - Fortuna Sittard 2-1

De reacties van Schreuder en Klaassen na de Klassieker

Alfred Schreuder reageerde kort na de Klassoieker en toonde zich tevreden over de tweede helft. "Ik vond dat we goed terugkwamen en dat moest ook wel. De goal in de eerste helft gaven we onnodig weg en de dominantie op het middenveld kon beter."

"In de tweede helft zaten er goede momenten bij. We zijn groeiende als team. Natuurlijk, we spelen drie keer gelijk na de winterstop, maar ik heb veel vertrouwen in deze groep."

AZ-FOR | 45+3' Rust in Alkmaar

Een vermakelijke eerste helft zit erop. AZ kwam tot tweemaal toe op voorsprong, met tussendoor een Fortuna-treffer van Burak Yilmaz.

AZ - Fortuna Sittard 2-1

Het draait uitstekend bij Antwerp

Royal Antwerp FC blijft het sinds de hervatting van de Belgische competitie goed doen. De ploeg van trainer Mark van Bommel won zondag met 4-1 van Standard Luik, onder meer dankzij twee goals van Vincent Jansen, die nu gedeeld topscorer is.

Janssen opende na acht minuten de score met een tegendraadse kopbal na een voorzet van Jelle Bataille. In de slotfase maakte de aanvaller de 4-1 door de bal uit een voorzet van Ritchie De Laet in het doel te glijden.

AZ-FOR | 34' De Wit valt uit

De Wit, die zo knap de openingstreffer binnen kopte, moet worden gewisseld. De middenvelder raakte geblesseerd.

De Amerikaan Djordje Mihailovic is zijn vervanger.

AZ - Fortuna Sittard 2-1

AZ-FOR | 24' Doelpunt AZ!

Odgaard zet de bal hard en laag voor, waarna Navarro die per ongeluk achter zijn collega Pandur werkt. Met een beetje mazzel staat AZ weer op voorsprong.

AZ - Fortuna Sittard 2-1

De samenvatting van FC Twente - AZ

Bekijk de samenvatting van FC Twente - FC Utrecht

Ajax op de vijfde plek

Toch een opmerkelijk gezicht: Ajax na een half eredivisieseizoen op plek vijf. Na vijf achtereenvolgende gelijke spelen en een nederlaag in het duel voor die reeks tegen PSV is het een feit.

De stand in de eredivisie kort na de Klassieker

AZ-FOR | 11' Doelpunt Fortuna Sittard!

Burak Yilmaz benut een penalty. Dat doet de Turk met een fijne, nonchalante trap. De nieuwe keeper van AZ, Ryan, had geen kans.

AZ - Fortuna Sittard 1-1

De samenvatting van de Klassieker

Bekijk de samenvatting van Feyenoord - Ajax

AZ-FOR | 4' Doelpunt AZ!

Een uitstekende start voor de Alkmaarders: Dani de Wit kopt al snel de 1-0 binnen. Het is een knappe goal, want het vereiste subtiel kopwerk om de indraaiende voorzet van Odgaard van op de juiste manier van richting te veranderen.

AZ - Fortuna Sittard 1-0

AZ-FOR | 1' Bal rolt in Alkmaar

De laatste wedstrijd van het eredivisieweekend is begonnen. AZ wipt bij een zege over Twente en PSV heen, zo naar de tweede plek op de ranglijst.

AZ - Fortuna Sittard 0-0

Krijgt Klaassen de goal toegekend?

Het lijkt een onlogische beslissing, maar voorlopig krijgt Klaassen de gelijkmaker op zijn naam. De middenvelder kopte de bal vanaf de tweede paal tegendraads in en Wieffer hielp 'm per ongeluk over de doellijn.

De bal leek zonder tussenkomst van Wieffer toch echt voorlangs te zijn gegaan...

Klaassen of Wieffer, wie krijgt de 1-1 op zijn naam?

FEY-AJA | 90+5' Klassieker afgelopen: gelijkspel

Het blijft bij 1-1 in de Kuip. Feyenoord speelde een uitstekend eerste uur, maar daarna werd Ajax gevaarlijker.

Uiteindelijk werd de 1-0 van Paixão tenietgedaan door een eigen goal van Wieffer.

Feyenoord - Ajax 1-1

FEY-AJA | 90' Kans Gímenez

Oef, wat een kans voor Gímenez, die zich onsterfelijk had kunnen maken met een late winnende goal. De invaller speelt Álvarez uit en heeft 'm daarna voor het inschieten.

Zijn inzet is niet geweldig en Rulli kan met zijn rechterhand redding brengen.

Feyenoord - Ajax 1-1

FEY-AJA | 85' Ajax weer in de verdediging

Feyenoord zet weer aan. Kansen zijn er na de eigen goal van Wieffer niet meer geweest, maar de thuisploeg is nu de sterkste.

Jurriën Timber had even last van een pijntje, maar hij kan door.

Feyenoord - Ajax 1-1

FEY-AJA | 78' Feyenoord is initiatief kwijt

Zo dominant als Feyenoord in het eerste uur was, is het al een tijdje niet meer. De Rotterdammers ogen toch wat aangeslagen na de 1-1 en proberen nu het initiatief terug te pakken.

Timber en Gímenez zijn er trouwens ingekomen bij Feyenoord. Brobbey heeft Berghuis afgelost bij Ajax.

Feyenoord - Ajax 1-1

FEY-AJA | 72' Doelpunt Ajax!

Na een voorzet van Tadic zoekt Bergwijn met een halve omhaal de verre hoek. Onder druk van Klaassen werkt Wieffer de bal in eigen goal.

De treffer komt toch behoorlijk uit het niets, hoewel Ajax wel wat sterker werd.

Feyenoord - Ajax 1-1

FEY-AJA | 70' Grote kans voor Kudus

Een enorme kans voor Kudus gaat er net niet in. Bijlow is de sterkste in een één-op-éen-situatie.

Feyenoord - Ajax 1-0

FEY-AJA | 64' Tekenen van leven bij Ajax

Het houdt allemaal niet echt over, maar Ajax schuift de laatste minuten wat vaker op naar voren. Vooral Bergwijn is aanwezig, hoewel ook hij nog niet echt gevaarlijk wordt.

Feyenoord zette tot nu toe haast perfect druk, maar moet dat nog een half uur volhouden.

Feyenoord - Ajax 1-0

TWE-UTR | 64' Doelpunt FC Twente!

Daar is de tweede goal van FC Twente. Misidjan krijgt de bal uit een inworp en vindt de lange hoek met een bekeken schuiver.

FC Twente - FC Utrecht 2-0

FEY-AJA | 53' Schotkansen Danilo en Szymanski

Na een fout in de opbouw kan Danilo uithalen vanaf een fijne plek. Zijn schot valt echter vies tegen en hobbelt langs de goal van Rulli.

Even later krijgt ook Szymanski ruimte om te schieten, maar de Pool ziet zijn schot geblokt worden door Álvarez.

Feyenoord - Ajax 1-0

FEY-AJA | 46' Duel hervat, Bergwijn erin bij Ajax

De tweede helft is onderweg. Schreuder heeft Bergwijn ingebracht voor Conceição. De international van Oranje was een tijdje ziek, maar is inmiddels weer fit. Tadic verhuist naar de rechterflank.

Overigens is ook FC Twente tegen FC Utrecht weer begonnen.

Feyenoord - Ajax 1-0

FEY-AJA | Onaangename statistiek dreigt voor Ajax

Ajax staat voor het eerst sinds oktober 2011 op vijf opeenvolgende Eredivisiewedstrijden zonder overwinning (vier keer gelijk, een keer verlies). De laatste keer dat de Amsterdammers vaker keer op rij niet wonnen in de competitie was tussen november 1998 en februari 1999 (zes op rij).

FEY-AJA | 45+2' Rust in Rotterdam

De eerste helft zit erop in de Kuip, waar Feyenoord op een terechte 1-0 voorsprong staat. De goal van Paixão was schitterend.

Kort voor rust werd Kudus nog gevaarlijk namens Ajax, maar verder spelen de Amsterdammers vooralsnog weinig klaar.

Feyenoord - Ajax 1-0

TWE-UTR | Doelpunt FC Twente!

Cerny ontsnapt en schiet koeltjes de 1-0 binnen voor FC Twente.

FC Twente - FC Utrecht 1-0

FEY-AJA | 39' Wat kan Ajax nog voor rust?

Na de tegengoal zette Ajax iets meer aan, maar tot fatsoenlijke aanvallen leidde het niet echt. De ploeg van Schreuder heeft het vooral in de opbouw zwaar, iets dat al bijna het hele seizoen het geval is.

Schreuder zal in de rust misschien wel het een en ander om gaan zetten.

Feyenoord - Ajax 1-0

FEY-AJA | 34' Doelpunt Feyenoord!

Paixão knalt op schitterende wijze de openingstreffer binnen! Na balverlies van Berghuis kwam de bal via Hartman terecht bij de Braziliaan, die naar binnen draait en van een meter of 25 de 1-0 achter Rulli de verre hoek in schiet.

De voorsprong is verdiend, hoewel Ajax juist iets beter begon te draaien in de laatste minuten.

Feyenoord - Ajax 1-0

Igor Paixao

FEY-AJA | 26' Goede kans voor Ajax

Uit het niets is Ajax heel dicht bij de openingstreffer. Bassey slingert de bal goed voor vanaf links, waarna Kudus in kan koppen. De Ghanees raakt de bal niet goed genoeg.

Even later krijgt ook Timber een schotkans.

Feyenoord - Ajax 0-0

FEY-AJA | 20' Timber gaat neer na opstootje

Timber gaat met veel gevoel voor drama naar de grond na een klein duwtje van Jahanbakhsh bij een opstootje. Uiteindelijk krijgen beide spelers geel.

Vanaf de Feyenoord-bank moet Quinten Timber een beetje lachen om het matige acteerwerk van zijn broer.

Feyenoord - Ajax 0-0

FEY-AJA | 14' Bijna 1-0!

Een knappe redding van Rulli, die uit een Feyenoord-corner bijna per ongeluk gepasseerd wordt door zijn teamgenoot Timber.

Ajax komt door hoge druk van Feyenoord nauwelijks aan voetballen toe. De Rotterdammers zijn de baas in het eerste kwartier.

Feyenoord - Ajax 0-0

FEY-AJA | 9' Geel voor Taylor

Taylor geef Szymanski een beuk en krijgt geel. Geen lekkere start voor de jonge middenvelder, die dit keer als controlerende middenvelder speelt.

Feyenoord is de betere partij en domineert de eerste tien minuten.

Feyenoord - Ajax 0-0

FEY-AJA | 5' Eerste dreiging Feyenoord

Uit een vrije trap vliegt de bal hoog door de zestien van Ajax. Rulli tast daarna helemaal mis, waardoor meerdere Feyenoorders bijna in kunnen tikken.

Voor Ajax loopt het goed af, maar het zal Rulli's zelfvertrouwen weinig goed doen.

Feyenoord - Ajax 0-0

FEY-AJA | 1' We zijn van start!

De eerste Klassieker in een volle Kuip sinds februari 2019 is begonnen. Slaat koploper Feyenoord een gat of knokt Ajax zich helemaal terug in de titelstrijd?

Tegelijkertijd is in Enschede afgetrapt bij FC Twente - FC Utrecht.

Feyenoord - Ajax 0-0

Het gaat beginnen!

Nog een minuutje en de Klassieker gaat van start.

De samenvatting van Heerenveen - Groningen

Voor de Klassieker losbarst, hier nog even de samenvatting van de Derby van het Noorden!

Bekijk de samenvatting van sc Heerenveen - FC Groningen

Schreuder geniet van sfeervolle Kuip: 'Prachtig, hier doe je het voor'

Ajax-trainer Alfred Schreuder blikt kort voor de Klassieker vooruit op het duel met Feyenoord.

Voorbeschouwen met drie Ajax-coryfeeën

Het is lang geleden dat Ajax als underdog naar De Kuip ging, maar vanmiddag is dat weer eens het geval. Met vijf punten achterstand op koploper Feyenoord en een reeks van vijf wedstrijden waarin niet werd gewonnen, is Ajax zoekende en in de achtervolging.

Coryfeeën Theo van Duivenbode, Sjaak Swart en Keje Molenaar, samen goed voor 872 wedstrijden in het eerste, spreken zich uit over de penibele situatie van Ajax richting de cruciale Klassieker.

Berghuis terug in volle Kuip

Voor het eerst sinds zijn pikante transfer van Feyenoord naar Ajax is Berghuis terug in een Kuip met volle tribunes. Hij zal wel eens relaxtere dagen gekend hebben.

Steven Berghuis

Aandachtig toeschouwer: de geblesseerde Gernot Trauner

HEE-GRO | 90+3' Wedstrijd afgelopen, Heerenveen wint

De Derby van het Noorden leek lange tijd op een gelijkspel uit te draaien, maar het venijn zat in de staart. Door twee late treffers klopte sc Heerenveen het geplaagde FC Groningen, met 3-1.

Groningen, dat op 23 oktober voor het laatst won in de eredivisie, begon met nieuwelingen Mads Bech Sørensen en Johan Hove, maar kreeg na vijf minuten spelen alweer een klap te verwerken.

Verdediger Thijmen Blokzijl stond na een lange bal van Heerenveen-doelman Andries Noppert plots één op één achterin met Amin Sarr, maakte vervolgens een inschattingsfout en zag keeper Michael Verrips te laat uit zijn doel komen. Sarr profiteerde en schoof de 1-0 binnen.

TWE-UTR | De opstellingen van beide ploegen

  • Pro Shots
    De opstelling van FC Twente tegen FC Utrecht
  • NOS
    De opstelling van FC Utrecht tegen FC Twente

De Kuip is volgelopen

De Kuip is klaar voor de eerste Klassieker met volle tribunes sinds 27 februari 2019. De laatste editie van Feyenoord - Ajax in een volle Kuip vond op de avond plaats dat toenmalig minister Bruno Bruins live op tv bekendmaakte dat het eerste coronageval in Nederland een feit was.

Daarna volgde dus drie edities van de Klassieker zonder volle tribunes.

HEE-GRO | 82' Doelpunt sc Heerenveen!

Daar is de 3-1. Sarr tikt een goede voorzet van Köhlert heel knap binnen. De wedstrijd lijkt beslist te zijn.

Dit waren drie hele vervelende minuten voor FC Groningen.

sc Heerenveen - FC Groningen 3-1

HEE-GRO | 81' Doelpunt sc Heerenveen!

Van Amersfoort kopt Heerenveen uit een corner voor de tweede keer op voorsprong. Doelman Verrips heeft geen kans.

sc Heerenveen - FC Groningen 2-1

HEE-GRO | 78' Van Hooijdonk dicht bij 2-1

Sidney van Hooijdonk is zojuist ingevallen en maakt een gretige indruk. Bij een van zijn eerste balcontacten knalde hij bijna de 2-1 binnen.

sc Heerenveen - FC Groningen 1-1

'Berghuis voelt zich hier niet lekker en zou willen dat het al half vijf is'

Analyticus Pierre van Hooijdonk blikt samen met Joep Schreuder vooruit op de Klassieker. Hoe gaat Steven Berghuis straks om met de druk en de zware omstandigheden?

'Berghuis voelt zich hier niet lekker en zou willen dat het al half vijf is'

HEE-GRO | 73' Groningen voert druk op

In deze fase van de wedstrijd is Groningen de bovenliggende partij. Heerenveen wordt behoorlijk naar achteren gedrukt.

sc Heerenveen - FC Groningen 1-1

Toch wat onrust buiten stadion

Buiten de Kuip werd een waterkanon ingezet. De rust keerde redelijk snel weer terug.

HEE-GRO | 64' Debutant bij Groningen

Bij FC Groningen maken vandaag drie spelers hun debuut. Bech en Hove begonnen in de basis en de Zweedse aankoop Sher is zojuist ingevallen.

In de tweede helft zijn er kansen over en weer, maar scoren lukte tot op heden niet.

sc Heerenveen - FC Groningen 1-1

Selecties Ajax en Feyenoord aangekomen bij de Kuip

FEY-AJA | De opstelling van Feyenoord

Arne Slot kiest voor dezelfde elf als tegen FC Groningen. Mats Wieffer, die toen uitblonk, staat opnieuw op het Rotterdamse middenveld.

Voorin is er weer ruimte voor Alireza Jahanbakhsh. Quinten Timber is er weer bij en neemt plaats op de bank.

HEE-GRO | 46' Wedstrijd hervat

De tweede helft in het Abe Lenstra is begonnen.

sc Heerenveen - FC Groningen 1-1

FEY-AJA | Deze elf starten voor Ajax

Bij zijn terugkeer in een volle Kuip start Steven Berghuis in de basis bij Ajax. Naast hem op het middenveld staan Kenneth Taylor en Davy Klaassen.

Edson Álvarez vervangt de geschorste Devyne Rensch. Steven Bergwijn begint op de bank, Mohammed Kudus start in de spits.

Ajax aangekomen in undercoverbus

Wat doe je als je geen zin hebt te worden opgewacht door een horde Feyenoord-fans? Dan huur je een mooie undercoverbus!

Ajax kwam bij de Kuip aan in een bus van P&O Ferries, dat normaal gesproken reizigers van Calais naar Dover vervoert. Best een slim trucje.

HEE-GRO | 45+1' Rust

De eerste helft van de Derby van het Noorden zit erop. Heerenveen leek vrij eenvoudig de 1-0 vast te houden, maar toen lag de bal toch plots achter Noppert.

sc Heerenveen - FC Groningen 1-1

HEE-GRO | 40' Doelpunt FC Groningen!

Krüger ziet de bal bij de tweede paal vallen en is er als de kippen bij om die binnen te tikken. Uit het niets staat het gelijk in het Abe Lenstra.

Het is de derde goal van Krüger dit seizoen.

sc Heerenveen - FC Groningen 1-1

Terug op het oude nest...

Op naar de Kuip

Feyenoord-supporters gaan richting stadion, terwijl ook politieagenten zich klaarmaken voor de Klassieker.

Laatstgenoemden lijken overigens een kek blauw busje van hun Duitse collega's te leen te hebben gekregen. Hopelijk blijft die daar vanmiddag rustig op z'n plek staan.

HEE-GRO | 27' Wedstrijd in impasse

Groningen komt niet tot kansen, terwijl Heerenveen dik tevreden lijkt te zijn met de 1-0 voorsprong. Het resultaat is een wedstrijd zonder spektakel en spanning.

Hopelijk komt er snel wat meer leven in de brouwerij.

sc Heerenveen - FC Groningen 1-0

Zo werden Feyenoord en Ajax gesteund op open trainingen

De laatste training van zowel Feyenoord als Ajax voor de Klassieker van zondag heeft zaterdag duizenden supporters getrokken.

Feyenoord werd op Varkenoord onthaald met vuurwerk en fakkels. Normaal traint Feyenoord op het trainingscomplex 1908, maar speciaal voor deze training week de club uit naar Varkenoord, waar een groot aantal fans verzameld was.

Ook bij de training van Ajax werd vuurwerk afgestoken door supporters toen de spelers het veld op sportcomplex De Toekomst betraden.

HEE-GRO | 13' Kan Groningen zich herpakken?

Behalve die knullige 1-0 is er nog niet veel gebeurd in Heerenveen. Wat wel opvalt is het vele balverlies dat Groningen lijdt op het middenveld.

Heerenveen hoeft maar even druk te zetten en is het is raak. De ploeg van trainer Dennis van der Ree moet zich snel herpakken.

sc Heerenveen - FC Groningen 1-0

Ayoub over befaamde 6-2 tegen Ajax: 'Hoor het op straat nog steeds'

2019: Feyenoord verslaat Ajax met 6-2

De Klassieker in De Kuip van vier jaar geleden was er eentje die de Feyenoord-fans niet snel zullen vergeten. Ajax was bezig aan een sensationeel seizoen met een geweldige ploeg, maar werd op 27 januari 2019 vernederd door een ontketend Feyenoord: 6-2.

We kijken terug op die enerverende wedstrijd met de enige speler van toen die nog steeds in Rotterdam voetbalt: Yassin Ayoub. Dat doet hij tegenwoordig wel in het shirt van Excelsior. Hij maakte als invaller, koud in het veld, het zesde Feyenoord-doelpunt en plukt daar nog steeds de vruchten van.

"Een held voor altijd, zo noemen ze je dan. Als ik nu in Rotterdam over straat loop, hoor ik nog steeds: hé, Ayoub, 6-2, 6-2! Dat is zo mooi, de mensen vergeten het niet."

HEE-GRO | 5' Doelpunt Heerenveen!

Sarr straft een grote fout van Blokzijl af en maakt de 1-0. De jonge Blokzijl zat helemaal mis na een uittrap van Noppert en bood Sarr onbedoeld een vrije doortocht.

sc Heerenveen - FC Groningen 1-0

HEE-GRO | 2' Uitvak is leeg

Vandaag zijn er geen uitsupporters bij in het Abe Lenstra. Dat komt omdat er maar 600 van de 1200 stoelen beschikbaar werden gesteld aan FC Groningen.

De Groningse supporters waren daar niet blij mee en besloten het duel te boycotten.

HEE-GRO | 1' Derby van het Noorden is begonnen

Daar gaan we! De aftrap van een spannende voetbaldag is gedaan.

Heerenveen heeft de punten nodig in de strijd om de play-offs voor Europees voetbal. FC Groningen wil zo snel ver weg zien te geraken van die angstaanjagende rode degradatiestreep.

sc Heerenveen - FC Groningen 0-0

Van Hooijdonk moet banken

Op de bank van sc Heerenveen zit een ongetwijfeld chagrijnige spits. Sidney van Hooijdonk staat vandaag niet in de basis. Antoine Colassin begint op zijn plekje naast Amin Sarr.

Van Hooijdonk is de clubtopscorer van Heerenveen, met zes doelpunten.

2019: laatste volle Kuip bij Klassieker

Het is liefst vier jaar geleden dat de laatste edities van de Klassieker in een volle Kuip werden gespeeld. In januari 2019 ging Ajax met 6-2 over de knie, met een kleine 50.000 Feyenoord-fans als dankbare getuigen.

Kort daarna nam Ajax op dezelfde plek revanche in het bekertoernooi. De Amsterdammers wonnen in de halve finale met 3-0. Daarna brak de coronacrisis uit en liep de Kuip vier jaar niet meer vol voor de Klassieker. Tot vanmiddag 14.30 dus.

HEE-GRO | Zo start FC Groningen

De elf van Groningen voor de wedstrijd tegen Heerenveen

HEE-GRO | De elf van sc Heerenveen

De opstelling van sc Heerenveen voor het duel met Groningen

Coryfeeën 'kapot geschrokken' van Ajax: 'In rvc zitten allemaal boekhouders'

Het is lang geleden dat Ajax als underdog naar De Kuip ging, maar vanmiddag is dat weer eens het geval. Met vijf punten achterstand op koploper Feyenoord en een reeks van vijf wedstrijden waarin niet werd gewonnen, is Ajax zoekende en in de achtervolging.

Coryfeeën Theo van Duivenbode, Sjaak Swart en Keje Molenaar, samen goed voor 872 wedstrijden in het eerste, spreken zich uit over de penibele situatie van Ajax richting de cruciale Klassieker.

Theo van Duivenbode, Keje Molenaar en Sjaak Swart

Ajax-doelman Rulli niet bang voor Kuip-gekte: 'Weten we in Argentinië alles van'

Ajax-doelman Rulli niet bang voor Kuip-gekte: 'Weten we in Argentinië alles van'

Uit vormdip geklommen Bijlow staat er weer: 'Vertrouwd gevoel is logisch'

Verklaar de dip van Justin Bijlow maar eens, aan het begin van dit seizoen. Zelf kan de Feyenoord-doelman het niet. Hoeft ook eigenlijk niet meer. Door hard werken, is de 24-jarige Rotterdammer uit het dalletje geklommen. En dat Ajax zondagmiddag op bezoek komt, is voor de koploper al lang niet meer iets om bang van te worden.

"Het is natuurlijk de aartsrivaal, maar we proberen dezelfde dingen te doen die we altijd doen. Qua trainingen en hoe je naar wedstrijden leeft", zegt Bijlow. "Het is een grote wedstrijd, maar wat het precies is, kan ik ook niet vertellen."

Justin Bijlow

Steijn vindt zesde plaats Sparta geen wonder: 'Met vertrouwen kun je een eind komen'

Steijn vindt zesde plaats Sparta geen wonder: 'Met vertrouwen kun je een eind komen'

Van Nistelrooij hoopt na Fábio Silva op nog meer spelers: 'Ga er ook wel van uit'

Met de komst van Fábio Silva, die de rest van het seizoen wordt gehuurd van Wolverhampton Wanderers, is PSV volgens Ruud van Nistelrooij nog niet uitgewinkeld. De trainer verwacht meer versterking.

"Ik hoop het en ik ga er ook wel van uit", aldus Van Nistelrooij, die het zelfs over één of meerdere spelers heeft.

Ruud van Nistelrooij

Samenvattingen van de tot nu toe gespeelde eredivisieduels

PSV wint met een klein verschil van Vitesse en Sparta Rotterdam blijft maar imponeren. Bekijk hieronder de samenvattingen van de tot nu toe gespeelde wedstrijden van de zeventiende speelronde in de eredivisie.

Programma in de eredivisie

Het programma van de 17de speelronde in de eredivisie

Huidige stand in de eredivisie

De stand in de eredivisie na de wedstrijden van zaterdag

Welkom!

Goedemorgen op deze prachtige zondag! Vandaag zijn er vier duels in de eredivisie, waarbij de meeste aandacht uiteraard uitgaat naar De Klassieker tussen koploper Feyenoord en Ajax. Daarnaast nemen sc Heerenveen en FC Groningen het al vroeg tegen elkaar op in de noordelijke derby. Ook FC Twente en AZ komen in actie.

Volg alle ontwikkelingen op de velden in dit liveblog.