Geronimo Rulli
NOS Voetbal

Ajax-doelman Rulli niet bang voor Kuip-gekte: 'Weten we in Argentinië alles van...'

Het is een bekend cliché in het voetbal: keepers zijn keepers geworden omdat ze niet kunnen voetballen. Dat geldt ook wel een beetje voor de nieuwe Argentijnse keeper van Ajax, Gerónimo Rulli (30). Zo zegt hij zelf.

"Toen ik klein was hield ik niet van rennen, daarom ging ik maar in het doel staan, haha. Ik vond het leuk en ben er altijd blijven staan."

Nog een cliché over keepers: ze zijn altijd het buitenbeentje van de ploeg. Een tikkie gek zelfs. Ook dat kan Rulli, die deze winter overkwam van het Spaanse Villarreal, beamen.

Ajax-doelman Rulli niet bang voor Kuip-gekte: 'Weten we in Argentinië alles van'

"Je moet een beetje gek zijn om te keepen. Binnen het voetbal spelen wij onze eigen sport. We zijn de enigen die de bal mogen aanraken met de hand en we dragen een ander shirt. Dus ja, we zijn een beetje anders, maar zonder ons kun je geen wedstrijd spelen. Er ligt veel verantwoordelijkheid op onze schouders."

Met Argentinië werd Rulli deze winter als reservedoelman wereldkampioen in Qatar. Van dichtbij maakte hij mee hoe zijn land onder aanvoering van Lionel Messi de titel pakte en Argentinië op zijn kop zette.

In de huid van Noppert

Rulli kwam geen minuut in actie, toch speelde hij een belangrijke bijrol tijdens het WK. Naast het ondersteunen van eerste doelman Emiliano Martínez, imiteerde Rulli de keeper van de tegenstander in de strafschoppenserie. Voor de kwartfinale tegen Nederland kroop hij in de huid van Andries Noppert.

Lachend: "Ik zou nog wel 10 centimeter langer moeten zijn!" En daarna serieus: "We keken naar veel penalty's en daarna probeerden we de spelers zo goed mogelijk te informeren. Over wat ons was opgevallen, waar het beter kon en wat al goed ging. Daarna was het aan hen wat ze ermee deden."

De tips van Rulli pakten goed uit, want de kansloze Noppert wist geen strafschop te pakken. Ook in de finale tegen Frankrijk won Argentinië na strafschoppen. Maar na beide wedstrijden ging het niet alleen over de winst, het ging ook over onsportieve gedrag van Argentinië.

Geronimo Rulli toont zijn gouden WK-medaille

Alles om te winnen, maar met name zijn collega-doelman Martínez ging daarin heel ver. Rulli wil het daar liever niet te veel over hebben, maar zegt zelf rustiger van aard te zijn.

"Op het veld hou ik van praten, communiceren, laten zien dat ik er sta. Maar als ik moet handelen, probeer ik zo kalm mogelijk te blijven."

Dertig jaar is hij inmiddels, maar hij heeft zijn piek naar eigen zeggen nog niet bereikt. En inderdaad, met Remko Pasveer (39) en Maarten Stekelenburg (40) achter hem is hij relatief nog een jonkie.

In zijn eerste twee wedstrijden voor Ajax hield hij de nul, maar tegen FC Twente werd hij wel twee keer geholpen door de paal en oogde het met de bal aan zijn voet een aantal keer onrustig. "Ik denk dat het nog beter kan", zegt de Argentijn.

Jorge Sánchez en Géronimo Rulli

Rulli bereidt zich altijd tot in de puntjes voor en dus weet hij inmiddels ook alles van De Klassieker. "Ik heb voorgaande edities bekeken. En ik heb al een keer in De Kuip gespeeld. Met Real Sociedad vijf, zes jaar geleden. Het is een mooi stadion."

Ook de tegenstander kent weinig geheimen voor de doelman. "Ik weet dat Kökcu de vrije trappen neemt", zegt hij stellig. "Maar het kan ook Danilo zijn."

Rulli maakt zich, mede door zijn goede voorbereiding, niet druk over zijn eerste Klassieker en de verwachte gekte in De Kuip. "Ik weet dat emoties meetellen. In Argentinië weten we daar alles van... Natuurlijk wil je het je rivaal zo moeilijk mogelijk maken. Dus we weten wat ons te doen staat."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl