liveblog
NOS VoetbalAangepast

Frankrijk overtuigt op avond van Giroud • WK-gekte in Saudi-Arabië na stunt tegen Messi

Deze wedstrijden zijn vandaag gespeeld:

Wat gebeurde er op maandag 21 november? Lees het hier terug.

liveblog gesloten

Tot morgen!

We zetten een punt achter dag 3 van het WK in Qatar, maar niet voordat we je aandacht nog even willen vestigen op een reportage van Nieuwsuur vanavond. Bedankt voor het volgen van dit liveblog en graag tot morgen!

De dag van de Saudische stunt!

Dag 3 van het WK was natuurlijk de dag van Saudi-Arabië. De sensationele 2-1 zege op Argentinië zorgde voor heuse WK-gekte op het Arabisch schiereiland.

Niet alleen de fans, ook bondscoach Hervé Renard was trots, zei hij na afloop. "We hebben geschiedenis geschreven voor het Saoedische voetbal, het zal voor altijd blijven", zei de man die inmiddels een fraai palmares heeft opgebouwd. Renard haalde het WK met Marokko en won met Zambia en Ivoorkust de Afrika Cup.

Maar dan moeten de spelers niet gaan zweven. "We moeten met beide benen op de grond blijven", waarschuwt de ervaren Franse bondscoach Renard.

Voor de Argentijnen is het een kwestie van wonden likken en snel ook, want zaterdag wacht Mexico al. "Het is lang geleden dat we zo'n dreun hebben gekregen", zei Lionel Messi na de vernederende nederlaag. "Hoe je hier bovenop komt? Door nog meer een eenheid te zijn. Dat is de kracht van deze groep. Nu geldt dat meer dan ooit."

Kan Marokko morgen Ziyech zien schitteren?

Hakim Ziyech tijdens een training in Qatar

"Ja, Kroatië is regerend vice-wereldkampioen. En ja, zij hebben ontzettend goede spelers. Maar wij hebben ook topspelers, want wij hebben bijvoorbeeld Hakim Ziyech en Noussair Mazraoui."

Zo vaak komt het niet voor dat een trainer ongevraagd individuele spelers uitlicht. Zeker Ziyech en Mazraoui zijn het niet gewend dat de bondscoach van Marokko hen complimenten geeft.

Maar Walid Regraoui is Valid Halilhodzic niet. Onder leiding van laatstgenoemde waren Ziyech en Mazraoui personae non gratae. Maar sinds Regraoui het afgelopen zomer overnam van de ontslagen Bosniër ziet de wereld er beduidend anders uit voor die twee.

Superwoensdag op dag 4 van het WK!

Dit ziet u op WK dag 4

Woensdag gaan we Duitsland, België, Spanje, Kroatië én Marokko voor het eerst in actie zijn op het WK. Dit staat er op het menu:

  • 11.00 uur: Marokko - Kroatië
  • 14.00 uur: Duitsland - Japan
  • 17.00 uur: Spanje - Costa Rica
  • 20.00 uur: België - Canada

Alle wedstrijden zijn live te volgen op NPO 1 en via een livestream en liveblog op NOS.nl en in de NOS-app.

De stand in groep D

De stand in groep D

Afgelopen: Frankrijk begint overtuigend op avond van Giroud

Olivier Giroud is de gevierde man bij de ruime zege van Frankrijk op Australië.

Het zit erop in het stadion van Al-Wakrah. Frankrijk begint overtuigend met een 4-1 zege op Australië. Dat had zeker nog groter kunnen zijn, als doelman niet een redding maakte zoals kort voor tijd op een kopbal van Konaté.

Dat doet er uiteindelijk niet toe: het is een mooie dag voor de Fransen en vooral voor Olivier Giroud!

Eindstand: Frankrijk-Australië 4-1

90'+2 Giroud naar de kant, Thuram in spoor vader

Inmiddels is Olivier Giroud onder luid applaus naar de kant gegaan. Zijn vervanger luistert naar de naam Marcus Thuram en dat is - inderdaad - de zoon van Lilian Thuram, de rechtsback van Les Bleus die zijn ploeg in 1998 met twee goals tegen Kroatië naar de WK-finale schoot.

Lilian Thuram is trouwens nog altijd recordinternational van Frankrijk (142 interlands), al zit doelman Hugo Lloris hem met 140 optredens op de hielen.

Frankrijk-Australië 4-1

Olivier Giroud krijgt de knuffels van bondscoach Didier Deschamps.

Bekijk de 3-1 van Mbappé tegen Australië

Ook Mbappé doet duit in het zakje en kopt 3-1 binnen tegen Australië

74' Twee historische wissels bij Australië

Het is de avond van Les Bleus, maar toch even aandacht voor twee wissels van de Australische bondscoach Graham Arnold. Hij gunt namelijk speeltijd aan het net 18-jarige supertalent Garang Kuol en de 27-jarige Awer Mabil. Beiden zijn geboren in Zuid-Soedanese gezinnen in een vluchtelingenkamp over de grens (Kuol in Egypte, Mabil in Kenia).

Ze kregen een tweede leven in Australië en debuteren nu dus op het WK. En voor Kuol staat er nog meer te gebeuren: hij zal na het WK gaan voetballen voor Newcastle United.

Garang Kuol maakt zijn WK-debuut voor Australië tegen Frankrijk.

72' GOAL FRANKRIJK: Giroud naast Henry als topscorer aller tijden

En nu gaat het heel hard. Weer ontdoet Mbappé zich van zijn bewakers, geeft een perfecte voorzet op Giroud en die knikt zijn 51ste voor Les Bleus tegen de touwen. Daarmee komt hij naast Thierry Henry op de topscorerslijst aller tijden van de Fransen.

Frankrijk-Australië 4-1

68' GOAL FRANKRIJK: Mbappé knikt raak

De derde Franse treffer kon niet uitblijven. Eerst werd een inzet van Griezmann nog van de lijn gehaald door Behich, daarna schoot Mbappé de bal voorlangs en als de bal wordt opgevangen en voorgeslingerd door Dembélé knikt Mbappé zelf de 3-1 in het doel.

Een belangrijk doelpunt, want met deze buffer lijkt een Australische slotoffensief een stuk minder waarschijnlijk.

Frankrijk-Australië 3-1

Kylian Mbappé heeft Frankrijk op 3-1 gekopt tegen Australië.

61' Fraaie aanval Fransen

Het is een soort katapult, zoals Mbappé zichzelf kan lanceren soms. Nu is hij het eindstation van een vloeiende aanval door het midden, waarbij het laatste tikje gegeven wordt door Giroud met de hak. Mbappé is inderdaad sneller dan zijn eigen schduw, maar toch krijgt een Australische verdediger nog zijn teen tegen de bal.

Frankrijk-Australië 2-1

56' Voormalig Schots international Cummings lost gele Duke af

Scheidsrechter Victor Gomes laat veel toe, maar deze wilde tackle van aanvaller Mitch Duke op de benen van Ousmane Dembélé kan niet door de beugel. De spits van het Japanse Fagiano Okayama krijgt geel en mag meteen daarna naar de kant.

Hij wordt vervangen door Jason Cummings, die pas zijn tweede interland speelt voor Australië. Ook speelde Cummings twee interlands voor Schotland, waaronder zijn debuut op 9 november 2017 in Aberdeen tegen Nederland. Oranje won dat oefenduel met 1-0 dankzij een treffer van Memphis Depay.

50' Schitterende omhaal Giroud verdient beter lot

Olivier Giroud is hard bezig om alla twijfels over zijn kwaliteiten weg te nemen. Nu neemt hij een voorzet van Theo Hernandez uit de lucht op de slof met een halve omhaal, maar de bal verdwijnt net naast het doel. Dat had een beter lot verdiend.

Frankrijk-Australië 2-1

Olivier Giroud neemt met een heerlijke halve omhaal het Australische doel onder vuur.

48' Bal rolt weer bij Frankrijk-Australië

Inmiddels rolt de bal alweer even bij Frankrijk-Australië. Er is niet gewisseld in de rust.

Frankrijk-Australië 2-1

Stand van zaken in groep C: Saudi-Arabië bovenaan

Eerder vandaag waren we natuurlijk getuige van de eerste echte stunt dit WK met de 2-1 overwinning van Saudi-Arabië op Argentinië. Omdat het duel tussen Tunesië en Denemarken in 0-0 eindigde staan de Saudi's fier aan kop.

Bekijk hieronder de samenvattingen van de twee wedstrijden in groep C.

Rust: Frankrijk leidt met 2-1 na aantrekkelijke eerste helft

De Zuid-Afrikaanse scheidsrechter heeft na zes minuten extra tijd een einde gemaakt aan deze aantrekkelijke eerste helft. Ook deze wedstrijd heeft net als Mexico-Polen trouwens een vrouw als 'vierde man'. In dit geval is dat Salima Mukansanga uit Rwanda.

Frankrijk-Australië 2-1

Vierde official Salima Mukansanga toont de blessuretijd na de eerste helft van het WK0duel Frankrijk-Australië.

45'+1 Irvine kopt (uit het niets) op de paal

Achterover leunen lijkt toch niet zo'n goed idee voor de Fransen. Want bij een van de sporadische uitvallen van Australië kopt Jackson Irvine, de besnorde middenvelder van de Duitse cultclub FC St.-Pauli de bal gewoon op de paal.

Frankrijk-Australië 2-1

42' Kansen Frankrijk

Inmiddels heeft Frankrijk alles onder controle, zo lijkt het. De ploeg speelt de bal rustig rond en wordt naar believen gevaarlijk als Mbappé of Griezmann een actie inzetten aan de flank. Sterker, eigenlijk had het al 3-1 moeten staan: eerst zagen we een prima schot van Griezmann, die maar net het doel miste.

En zojuist bediende Griezmann met een harde voorzet Mbappé, maar zelfs voor hem ging alles misschien net iets te snel en dus vliegt de bal over.

Frankrijk-Australië 2-1

Kylian Mbappé mikt van dichtbij over het Australische doel.

32' GOAL FRANKRIJK: Giroud scoort eindelijk op WK!

En daar is ook al de 2-1 voor Frankrijk en hij komt van de voet van Olivier Giroud! De spits maakt zo zijn eerste WK-doelpunt en komt op 50 treffers voor Les Bleus, slechts een minder dan recordhouder Thierry Henry!

Weer speelt Rabiot een hoofdrol in de goal: hij ontfutselt Atkinson de bal in de opbouw, krijgt 'm terug met een hakje van Mbappé en legt de bal panklaar voor het doel voor Giroud.

Frankrijk-Australië 2-1

27' GOAL FRANKRIJK: Rabiot maakt 1-1

Daar is toch de 1-1 van Frankrijk. De hoekschop van Griezmann wordt nog afgeslagen, maar als Theo Hernandez de bal opnieuw voorzet kopt Adrien Rabiot de bal langs de graaiende doelman Ryan.

Frankrijk-Australië 1-1

Adrien Rabiot kopt de gelijkmaker langs de Australische doelman Mathew Ryan.

21' Wat een uithaal van Duke!

Weer slaat de Franse bondscoach Deschamps de schrik om het hart, want de Australische spits Mitchell Duke haalt maar eens uit van een meter of dertig en de bal zeilt maar een paar centimeter langs de kruising. Natuurlijk is Frankrijk beter en hebben we al een paar fijne slaloms gezien van Mbappé, maar zich ingraven doet Australië niet. Zeker niet!

Frankrijk-Australië 0-1

11' Theo Hernandez vervangt geblesseerde broer Lucas

Lucas Hernandez moet inderdaad strompelend van het veld. Hij wordt - opvallend genoeg - vervangen door zijn broertje Theo Hernandez. De verdediger van AC Milan dus voor die van Bayern München.

Frankrijk-Australië 0-1

Lucas Hernandez moet al vroeg naar de kant tegen Australië met een knieblessure.

9' Goal Australië!

Wat gebeurt hier nu? Australië komt binnen tien minuten al op 1-0 via oud-Spartaan Craig Goodwin! Leckie heeft alle tijd om de bal voor te geven, mede omdat Lucas Hernandez zomaar naar de grond gaat met een op het oog ernstige blessure. Hij vindt Goodwin bij de tweede paal en die schiet heerlijk tegendraads binnen!

Frankrijk-Australië 0-1

Craig Goodwin heeft Australië vroeg op 1-0 geschoten tegen Frankrijk.

Aftrap: Giroud brengt spel op gang

Olivier Giroud, de spits die zonder een schot op doel te lossen wereldkampioen werd in Rusland, heeft deze wedstrijd op gang getrapt.

Frankrijk-Australië 0-0

Nederlands getinte bank bij Australië

Op de bank bij Australië zien we naast bondscoach Graham Arnold het gezicht van René Meulensteen, de vader van Melle Meulensteen die zelf zijn sporen verdiende als assistent van Alex Ferguson bij Manchester United en Tony Vidmar, die nog twee periodes voor NAC speelde.

In de basis bij de Australiërs trouwens Craig Goodwin, die nog bij Sparta speelde. Oud-FC Groninger Ajdin Hrustic begint op de bank.

De bank van Australië met bondscoach Graham Arnold, Melle Meulensteen en Tony Vidmar.

Volksliederen klinken!

De 'Marseillaise' klinkt in Qatar, gevolgd door 'Australia Fair'. Dat kan maar een ding betekenen: we gaan zo beginnen! Scheidsrechter bij deze wedstrijd is trouwens Victor Gomes uit Zuid-Afrika.

De spelers van Frankrijk zingen luidkeels meet met La Marseillaise.

WK 2018: Frankrijk met grote moeite langs Van Marwijks Australië

In 2018 was Frankrijk-Australië voor beide ploegen ook al de openingswedstrijd van het WK in Rusland. En toen werd het helemaal niet makkelijk voor de latere wereldkampioen. Australië, toen onder leiding van Bert van Marwijk.

Kylian Mbappé werd met 19 jaar en 178 dagen de jongste Franse WK-deelnemer ooit. En het was de wedstrijd, waarbij de VAR - een innovatie dat toernooi - nadrukkelijk zijn stempel drukte. Zo kreeg Frankrijk na ingrijpen van de VAr in de tweede helft een (lichte) strafschop, maar vier minuten kwam Australië verrassend langszij via een strafschop van Mile Jedinak.

De Franse zege kwam er toch door een eigen goal van Aziz Behich tien minuten voor tijd.

Samenvatting: Frankrijk-Australië

Opstelling Australië: Behich uit op eerherstel

Weinig bekende namen bij Australië, waar Graham Arnold (oud-NAC en Roda JC) tegenwoordig als bondscoach aan het hoofd staat. Geen topspelers als Tim Cahill, Mark Viduka of Harry Kewell meer bij de Australiërs, die zich als laatste land wis te plaatsen voor het WK. De grootste namen in deze ploeg zijn Aaron Mooy en doelman Mathew Ryan.

En Aziz Behich, die op voorspraak van Guus Hiddink voor het WK van 2018 nog een paar maanden bij PSV mocht spelen. Die Behich zal uit zijn op eerherstel, maar daarover later meer.

De opstelling van Australië voor het WK-duel met Frankrijk.

Opstelling Frankrijk: Mbappé, Giroud, Dembélé en Griezmann moeten het doen

Dat wereldkampioen Frankrijk de laatste weken in de hoek waar de klappen vallen zitten, is een understatement. Bondscoach Didier Deschamps moet het namelijk stellen zonder N'Golo Kanté, Paul Pogba en de winnaar van de Gouden Bal Karim Benzema.

Toch heeft hij nog genoeg kwaliteit tot zijn beschikking, met Kylian Mbappé als uithangbord. Vanavond vormt hij de aanval met Olivier Giroud in het midden en Ousmane Dembélé op rechts. Antoine Griezmann speelt daar kort achter. De vraag is of het middenveld en de verdediging sterk genoeg is.

De opstelling van Frankrijk voor het WK-duel met Australië.

Om 20.00 uur: Frankrijk-Australië

We gaan ons opmaken voor de vierde en laatste wedstrijd van vandaag. Frankrijk neemt het daarin op tegen Australië. De wedstrijd wordt gespeeld in het Al-Janoub stadion, de gerenoveerde thuishaven van voetbalclub Al-Wakrah zo'n 22 kilometer ten zuiden van Doha.

Het stadion heeft een opvallende architectuur, die de zeilen van traditionele 'dhow'-boten moet symboliseren. En het stadion heeft een dak.

Kylian Mbappé en Adrien Rabiot bereiden zich voor op het WK-duel met Australië.

'Politie arresteert Ihattaren vanwege ernstige bedreiging'

Volgens De Telegraaf is Mohamed Ihattaren (20) dinsdagmiddag in Utrecht gearresteerd. Hij zou zijn opgepakt omdat hij iemand ernstig bedreigd zou hebben.

Ihattaren, die onlangs te horen had gekregen dat Ajax niet met hem verder wilde, werd gearresteerd in Utrecht, in het huis waar hij op dat moment verbleef.

AFGELOPEN: Mexico en Polen scoren niet

Het is afgelopen in het stadion van de 974 zeecontainers. Mexico en Polen scoren niet en dat zal Robert Lewandowski vooral zichzelf aanrekenen. Bekijk hieronder de aanleiding voor en het missen van de strafschop. En lees het wedstrijdverslag.

Eindstand: Mexico-Polen 0-0

90'+1 Zeven minuten extra

Ook dit duel volgt de trend van dit WK. Er komen minimaal zeven minuten bij. Alles kan nog, maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat 0-0 waarschijnlijker is. Beide ploegen lopen op hun achterste benen, zo lijkt het.

Eindstand: Mexico-Polen 0-0

Ronaldo per direct weg bij Manchester United

Cristiano Ronaldo verlaat Manchester United per direct met wederzijds goedvinden. Dat heeft de Engelse club dinsdag bekend gemaakt.

87' Kan Milik het verschil maken?

De Polen gooien ook een laatste troef op tafel: oud-Ajacied Arek Milik komt erin voor middenvelder Zielinski.

Mexico-Polen 0-0

85' Oud-Groninger Antuna mag ook nog meedoen

Wie hebben we daar? Ook Uriel Antuna (oud-FC Groningen) mag nog even meedoen bij Mexico. Hij lost de moegestreden Vega, toch een smaakmaker bij de Mexicanen, af.

Mexico-Polen 0-0

81' Komt er nog een winnaar?

Gaat dit de tweede 0-0 van de dag worden, na de doelpuntloze remise bij Denemarken-Tunesië? Dat zou zomaar kunnen, want sinds de gemiste strafschop van Lewandowski houdt het spel niet over bij Mexico-Polen. Nog tien minuten (en dan vast ook nog flink wat blessuretijd).

Mexico-Polen 0-0

71' Raúl Jiménez komt erin

Daar is Raúl Jiménez, normaal de vaste spits van de Mexicanen. Jiménez ken je misschien ook van zijn doelpunten bij Wolverhampton Wanderers. In november 2020 balanceerde Jimenez even op de rand van de dood, toen hij na een luchtduel met Arsenals David Luiz een schedelbasisfractuur opliep. Na een revalidatie van meer dan een jaar keerde hij terug, met een halve rugbyhelm ter bescherming. En nu staat hij - zonder hoofddeksel - op het WK.

Jiménez komt erin voor Martin en ook Carlos Rodriguez maakt zijn opwachting voor routinier Herrera. Bij de Polen verlaat Feyenoorder Szymanski het veld, Frankowski komt erin.

Mexico-Polen 0-0

Spits Raul Jimenez komt in de ploeg bij Mexico.

64' Wedstrijd eindelijk los: Polen ontsnapt

De wedstrijd lijkt nu eindelijk los in Doha, waar MExico bijna op 1-0 kwam. Edson Álvarez nam het Poolse doel onder vuur en onderweg veranderde Martín de bal met het hoofd van richting. Szczesny let goed op en krijgt er een hand achter,

Mexico-Polen 0-0

57' LEWANDOWSKI MIST STRAFSCHOP

Robert Lewandowski heeft nog nooit gescoord op een WK-eindronde en dat blijft voorlopig ook zo. Guillermo Ochoa - al zo vaak beslissend op een WK - pakt de matig ingeschoten strafschop van de Barcelona-spits! Het ruimschoots aanwezige Mexicaanse contingent op de tribunes gaat uit zijn dak.

Mexico-Polen 0-0

Edson Álvarez is buiten zinnen na de gemiste strafschop van Robert Lewandowski.

52' PENALTY POLEN

Scheidsrechter Chris Beath wordt door de VAr naar het scherm geroepen voor een potje duw-en-trekwerk tussen Moreno en Lewandowski. Beide spelers maken zich schuldig, maar de arbiter wijst toch naar de strafschopstip. Moreno krijgt ook nog geel!

Mexico-Polen 0-0

  • Reuters
    Hector Moreno en Robert Lewandowski worstelen om de bal...
  • Reuters
    Lewandowski vraagt om een strafschop en krijgt die even later ook.

46' Tweede helft: een wissel bij de Polen

De tweede helft is begonnen bij Mexico-Polen, waar het nog 0-0 staat. Een wissel mogen we begroeten: Bielik komt erin bij de Polen als linkerwingback, Malewski is in de kleedkamer achtergebleven.

Mexico-Polen 0-0

Ecuador rekent tegen Oranje op goalgetter Valencia

Ecuador hoopt vrijdag tegen Nederland weer over Enner Valencia te beschikken. De spits en aanvoerder, die twee keer scoorde in de openingswedstrijd, viel tegen Qatar uit met een pijnlijke enkel.

Valencia verscheen dinsdag bij het begin van de training op het veld en deed de warming-up gewoon mee. Alleen het eerste kwartier was te zien voor de media. Bondscoach Gustavo Alfaro uit Argentinië ging daarna verder achter gesloten deuren.

"Het gaat om een verstuiking", vertelde teamarts Chamilo Chiquito. "We hebben goede hoop dat hij vrijdag kan spelen."

45' Mexico en Polen gaan rusten met 0-0

Op basis van de eerste helft zou Mexico de ronde winnen op punten. De Mexicanen zijn iets beter dan de Polen, maar kansen zijn in dit duel op een hand te tellen voorlopig. Wel moest Szczesny net een lastige redding verrichten op een schot van Ajacied Sánchez, dat verdacht veel weg had van een voorzet trouwens.

We gaan rusten met 0-0 in Doha.

Mexico-Polen 0-0

30' Geel voor Ajacied Sánchez

Jorge Sánchez is dit eerste half uur de zwakke schakel aan Mexicaanse zijde. Hij heeft zijn handen vol aan onder anderen Feyenoorder Szymanski. Zoveel zelfs dat hij de eerste gele kaart ontvangt voor vasthouden.

Mexico-Polen 0-0

Jorge Sánchez heeft zijn handen vol aan Sebastian Szymanski en krijgt er een gele kaart voor.

25' Opeens kansen voor Mexico

Het duel begon een beetje te kabbelen, maar dan is daar dan toch opeens de grootste kans tot nu toe. Die kans is voor Mexico: routinier Herrera geeft de bal voor en het grote talent Vega kopt de bal buiten bereik van doelman Szczesny naar de verre hoek. Tot zijn opluchting gaat de bal net voorlangs.

En vlak daarna zien we nog een grote kans voor de Mexicanen via Gallardo. Szczesny ziet er niet goed uit, maar komt met de schrik vrij.

Mexico-Polen 0-0

Eindelijk voorbij die achtste finales?

In 1986 bereikte Mexico in eigen land nog de kwartfinales van het WK. Maar sinds 1994 is het land elke keer gestrand in de achtste finales. Komt daar dit WK verandering in?

Edson Álvarez in duel met Robert Lewandowski.

19' Glik en Montes met koppen tegen elkaar

Dit WK hebben we al iets te veel voorbeelden gezien van spelers die met hoofdblessures van het veld moesten. Denk maar aan de Iraanse doelman Beiranvand, die hard tegen zijn eigen verdediger Hosseini botste in het duel met Engeland. Of eerder vandaag de onfortuinlijke Saudische linksback, die de knie van zijn doelman in het gezicht kreeg.

Bij Mexico-Polen zien we bij een hoekschop Kamil Glik en Cesar Montes met de hoofden tegen elkaar komen, maar nu lijkt de schade gelukkig mee te vallen.

We zien trouwens trouwens een aardige openingsfase, met kansjes aan beide kanten. Echte grote kansen hebben we echter nog niet gezien.

Mexico-Polen 0-0

  • NOS
    Kamil Glik en Cesar Montes moeten even bijkomen.
  • NOS
    Kamil Glik en Cesar Montes komen in botsing met hun hoofden, maar de schade lijkt mee te vallen.

Saudische koning kondigt feestdag aan na stunt tegen Messi en co

Saudische voetbalfans hebben trouwens alle tijd om naar deze wedstrijd te kijken, want koning Salman heeft alle schoolkinderen en onderdanen in overheidsdienst een dag vrij gegeven. Abdulaziz bin Turki al-Faisal, de Saudische minster van Sport, deed ook een duit in het zakje en kondigde aan dat drie pretparken morgen gratis te bezoeken zullen zijn.

De sportminister was trouwens aanwezig in Doha en vierde het feestje mee, inclusief zwaaiende hoofddoek. De stunt tegen Argentinië heeft veel losgemaakt, zoveel is zeker.

1' Aftrap

De bal rolt bij Mexico-Polen. Wie profiteert van de onverwachte nederlaag van Argentinië tegen Saudi-Arabië eerder vandaag.

Mexico-Polen 0-0

Australische arbitrage, Stephanie Frappart 'vierde man'

De ploegen komen het veld op in Doha. Scheidsrechter van dienst is de Australiër Chris Beath. De 'vierde man' is vandaag een vrouw: de Française Stéphanie Frappart. Ook deze wedstrijd kun je natuurlijk live bekijken op NPO 1 of via deze livestream.

Guillermo Ochoa en Robert Lewandowski haan op de foto met de arbitrage.

Mexico-Polen: tweede ontmoeting op een WK

Een keer eerder stonden Mexico en Polen tegenover elkaar op een WK. Bij het WK van 1978 was het sterke Polen - in 1974 én 1982 derde op het WK en in 1972 en 1976 eerste en tweede bij de Olympische Spelen - met 3-1. Doelpuntenmakers voor de Polen waren legendes Zbigniew Boniek (2x) en Kazimierz Deyna. Victor Rangel scoorde voor de Mexicanen.

Sindsdien zijn de Mexicanen echter nog ongeslagen tegen de Polen. Van de zes wedstrijden won Maxico er drie en drie keer werd het gelijk.

Bild: 'Duitse voetbalbond stapt naar CAS om regenboogband'

De Duitse voetbalbond DFB stapt naar het internationaal sporttribunaal CAS vanwege het FIFA-verbod op de One Love-aanvoerdersband. "De FIFA heeft ons verboden een teken voor diversiteit en mensenrechten te dragen", laat de Duiste bond weten via een woordvoerder. "Dat heeft de bond verbonden met ernstige sportieve sancties. De DFB wil weten of dat rechtmatig is."

Supporters geweigerd wegens regenboogattributen

Laura McAllister krijgt van een beveiliger te horen dat ze haar regenbooghoedje moet afzetten

Enkele bezoekers van de WK-wedstrijd tussen Verenigde Staten en Wales mochten gisteren het stadion niet in omdat ze regenboogkleuren droegen. Het is niet duidelijk of het om incidenten gaat of dat de lhbti-symbolen in de WK-stadions in Qatar zijn verboden, in weerwil van eerdere toezeggingen van de FIFA en de Qatarese autoriteiten.

Zo ook oud-international voor Wales Laura McAllister. Zij moest van de beveiliging haar regenbooghoedje inleveren "omdat het een verboden symbool was". Dat gebeurde ook bij andere Wales-fans, zegt de Welshe lhbti+-supportersvereniging The Rainbow Wall.

Matty Cash, de Cafú van Polen uit Slough

Bij de Polen zien we veel bekende, ervaren namen. Voor Matty Cash is dit WK een primeur. En dat terwijl hij als jochie uit Slough droomde van succes met de Engelsen. Cash debuteerde vorig jaar oktober in Poolse ploeg, hoewel hij geen woord Pools spreekt.

Eerder dit jaar maakten we dit portret van de vleugelverdediger van Aston Villa.

Feyenoorder Szymanski aan de aftrap bij Polen

Bij Polen heeft Feyenoorder Sebastian Szymanski een basisplaats. Hij moet voor aanvoer zorgen voor de absolute superster van de Polen, spits Robert Lewandowski. Arek Milik (ex-Ajax) begint op de bank.

De opstelling van Polen voor het WK-duel met Mexico.

Ajacieden Sánchez en Álvarez met Mexico tegen Polen

We gaan ons opmaken voor het tweede duel in groep C waarin eerder op de dag Saudi-Arabië verrassend te sterk was voor Argentinië. Mexico en Polen trappen om 17.00 uur af in Stadium 974, het stadion dat is opgebouwd uit zeecontainers.

De Argentijnse bondscoach van Mexico Gerardo Martino heeft voor de Ajacieden Jorge Sánchez en Edson Álvarez een basisplaats in het WK-duel met Polen. Oud-PSV'er Hirving Lozano en Hector Moreno (voormalig PSV en AZ) kennen we natuurlijk ook nog uit de eredivisie.

Zijn voormalig ploeggenoot Érick Gutiérrez, nog steeds in Eindhovense dienst, zit op de bank. En dat geldt ook voor een andere oud-PSV'er: Andres Guardado begint zijn vijfde WK als reserve.

De opstelling van Mexico voor het WK-duel met Polen.

Wedstrijdverslag

Christian Eriksen tijdens het duel met Tunesië

Denemarken start WK met doelpuntloos gelijkspel tegen Tunesië

Denemarken is het WK in Qatar teleurstellend begonnen. De wedstrijd tegen Tunesië in Al Rayyan eindigde dinsdagmiddag in een doelpuntloos gelijkspel.

Voor Christian Eriksen was het een bijzonder duel. Nadat hij tijdens het EK vorig jaar een hartstilstand had gekregen, stond hij voor het eerst weer op het veld bij een eindtoernooi.

Denemarken, de nummer tien van de wereldranglijst, was op voorhand de favoriet in het duel met Tunesië, dat twintig plaatsen lager staat. Toch waren het de Tunesiërs die de eerste kans van de wedstrijd kregen.

90+4' Geen goal en ook geen strafschop

Cornelius met een schot van heel ver, maar zijn inzet wordt net aan gekeerd door de keeper. Even later ligt het spel stil vanwege een handsbal van Meriah, waarbij de VAR de scheidsrechter naar de kant roept. De Mexicaan César Ramos ziet er echter geen overtreding in. Niet veel later fluit Ramos af voor de wedstrijd.

69' Eindelijk wat actie!

Eindelijk wat actie in deze wedstrijd. Eerst is het Eriksen die een grote kans krijgt, maar keeper Aymen Dahmen ligt goed in de weg. Uit de daaropvolgende corner kopt Cornelius van een meter van het lege doel op de paal. Aan de andere kant komt de bal op een arm van een Deense verdediger, maar de bal gaat niet op de stip.

65' Nog altijd geen goals

Het is nog altijd erg karig in Al Rayyan, waar er wel twee keer gescoord is, maar beide keren vanuit buitenspelpositie.

46' Tweede helft onderweg

De bal rolt inmiddels weer.

45+4' Rust

De eerste helft zit erop bij een van de minst aantrekkelijke WK-wedstrijden tot nu toe. Het is dan ook niet gek dat er nog niet gescoord is.

43' Weer kans Tunesië

Jebali komt weer voor Schmeichel terecht en weer probeert de spits het met een wippertje. Dit keer kan de Deense keeper de bal net naast tikken. De grootste kansen van deze wedstrijd zijn vooralsnog voor de Tunesiërs.

Gracenote: zege Saudi-Arabië op Argentinië cijfermatig grootste WK-stunt ooit

De overwinning van Saudi-Arabië op Argentinië van dinsdag (2-1) is de grootste WK-stunt ooit. Dat meldt sportdatabureau Nielsen's Gracenote op basis van berekeningen.

Saudi-Arabië had volgens Gracenote vooraf slechts 8,7 procent kans om te winnen van Argentinië, dat ruim drie jaar lang ongeslagen was. Tot dinsdag stond de grootste WK-sensatie op naam van de voetballers van de Verenigde Staten, die in 1950 met 1-0 van Engeland wonnen. De Amerikanen stonden toen op een winstkans van 9,5 procent.

Argentinië begon het WK, volgens Gracenote, als belangrijke kanshebber op de titel. Alleen Brazilië stond, voor het toernooi begon, hoger genoteerd.

Toptien grootste WK-sensaties

WK Wedstrijd Percentage
2022 Argentinië - Saudi-Arabië (1-2) 8,7%
1950 VS - Engeland (1-0) 9,5%
2010 Zwitserland - Spanje (1-0) 10,3%
1982 Algerije - West-Duitsland (2-1) 13,2%
2006 Ghana - Tsjechië (2-0) 13,9%
1950 Uruguay - Brazilië (2-1) 14,2%
2018 Zuid-Korea - Duitsland (2-0) 14,4%
1958 Wales - Hongarije (2-1) 16,2%
1982 Noord-Ierland - Spanje (1-0) 16,5%
2002 Senegal - Frankrijk (1-0) 17,3%

23' Doelpunt afgekeurd

Issam Jebali wordt diep gestuurd en schiet binnen voor Tunesië. Helaas voor hem staat de aanvaller van het Deense Odense net buitenspel.

11' Eerste kans voor Tunesië

Een gelijk opgaand begin in de eerste minuten van deze wedstrijd. De eerste grote kans is voor Tunesië. Mohamed Dräger haalt uit van afstand en ziet zijn inzet via de rug van Andreas Christensen maar net naast het Deense doel gaan.

1' Aftrap!

De bal rolt in het Education City Stadium in Al Rayyan.

'Nederlandse' inbreng

Denemarken treedt aan met meerdere spelers die een 'Nederlands' tintje hebben. Zo hebben Kasper Dolberg, Christian Eriksen en Rasmus Kristensen allemaal een verleden bij Ajax.

Denemarken-Tunesië ook te bekijken

Uiteraard is deze wedstrijd ook live te bekijken via NPO 1, NOS.nl en via de NOS-app.

Opstelling Tunesië

Opstelling Tunesië

Opstelling Denemarken

Opstelling Denemarken

Wedstrijdverslag

Op gouden schoenen begint WK voor Messi met enorme deceptie tegen Saudi-Arabië

De eerste wedstrijd van Lionel Messi op zijn vijfde WK is ontaard in een enorme deceptie voor de Argentijnen. Met een volstrekt onverwachte plotwending boog Saudi-Arabië een vroege achterstand om in een zege (2-1) en bleef de ongeslagen reeks van de Zuid-Amerikanen op 36 wedstrijden staan, eentje minder dan recordhouder Italië.

Lionel Messi

Oranje kijkt mee

De verrassende zege van Saudi-Arabië zal ook in het Oranje-kamp niet onopgemerkt voorbij zijn gegaan. Mocht Nederland groepswinnaar worden en daarna de achtste finales overleven, dan wacht in de kwartfinales wellicht de groepswinnaar van de groep van Argentinië. Met Polen en Mexico nog als tegenstanders gaat groepswinst nog lastig worden voor Messi en co.

90+14' Afgelopen!

Einde wedstrijd in Lusail! Saudi-Arabië zorgt voor de eerste daverende verrassing van het toernooi door WK-favoriet Argentinië met 2-1 te verslaan.

90+5' Spel ligt stil

Weer een hachelijke situatie voor het doel van Saudi-Arabië, waarvan Yasser Al-Shahrani het grootste slachtoffer is. De verdediger krijgt heel hard de knie van zijn eigen keeper tegen zijn hoofd en gaat naar het gras. Zijn vervanger staat al klaar, maar het is even wachten totdat Al-Shahrani behandeld is.

90+1' Wat een kans!

Argentinië bijna met de gelijkmaker. Op het moment dat de eerste van 8 minuten blessuretijd loopt, haalt Saudi-Arabië een bal van de lijn. Nog altijd 2-1 voor de Saudi's.

84' Slotfase breekt aan

Net als bij alle andere wedstrijden zal er waarschijnlijk flink wat extra tijd bij komen, dus Argentinië heeft nog even om een blamage te voorkomen.

Grote supermarktketen zegt samenwerking met Duitse bond op

Rewe, een grote supermarktketen in Duitsland, verbindt consequenties aan het niet dragen van de OneLove-aanvoerdersband door de Duitse aanvoerder Manuel Neuer. De supermarktketen zegt de samenwerking met de Duitse voetbalbond DFB per direct op.

Volgens topman Lionel Souque wil Rewe afstand nemen van de beslissingen van de FIFA. Hij noemt de houding van de wereldvoetbalbond "schandalig". Het bedrijf geeft de WK-verzamelalbums gratis weg en doneert eerdere inkomsten aan een goed doel.

53' DOELPUNT SAU!

De wedstrijd is binnen een mum van tijd helemaal omgedraaid. Al-Dawsari legt de Argentijnse verdediging in de luren en knalt de 1-2 in de verre hoek.

De 1-2 van Al-Dawsari in beeld

48' DOELPUNT SAUDI-ARABIË!

Wat gebeurt hier zeg!? Al-Shehri komt opeens in kansrijke positie en schiet in de verre hoek de gelijkmaker binnen. 1-1 in Lusail.

46' Tweede helft

De bal rolt weer in Qatar.

Memphis oogt fit op training, maar moet volgens zijn moeder afgeremd worden

"Ik denk dat het goed is dat hij wordt afgeremd". Dit zegt de moeder van Memphis na de training van Oranje. De aanvaller, die gisteren een halfuur speelde tegen Senegal (2-0), trainde vandaag mee en liet zien dat hij fit is. Hij schoot venijnig op doel en trok sprintjes.

Bondscoach Louis van Gaal is nog wel voorzichtig met de speler van Barcelona. Dat juicht de moeder van Memphis alleen maar toe. Naast de moeder van Memphis staan er veel andere bekenden langs de lijn bij Oranje. Ook Truus van Gaal, de vrouw van, bezocht de training.

Sneijder bezoekt training van Oranje

De Oranjeselectie kreeg niet alleen familie op bezoek. Ook Wesley Sneijder stond langs de lijn in Qatar. De recordinternational (134 interlands) sprak met onder meer met Noa Lang, Xavi Simons en Memphis Depay.

Rust in Lusailstadion

De eerste 45 plus 5 extra minuten zitten erop in het Lusailstadion. Argentinië is duidelijk de bovenliggende partij, maar kan dat nog niet in doelpunten uitdrukken. Daarnaast komt Saudi-Arabië zo nu en dan toch op de helft van Argentinië terecht. Het lijkt wachten op de 2-0, maar de Saudi's zijn nog niet uitgespeeld.

45+4' Aanvoerder Saudi-Arabië naar de kant

De wedstrijd zit erop voor aanvoerder Salman Al-Faraj. De middenvelder gaat geblesseerd en in tranen naar de kant. Zijn wedstrijd en misschien wel zijn WK, zit erop.

35' Weer afgekeurd

Voor de derde keer in deze wedstrijd wordt een doelpunt afgekeurd. Weer is het Martinez die diep gaat en de keeper omspeelt, maar dit keer staat hij wat verder achter de laatste man en hoeft de VAR niet in te grijpen. Veel ruimte dus achter de verdediging van Saudi-Arabië, waar Argentinië graag gebruik van maakt.

28' En ook geen 2-0 van Martinez

Lautaro Martinez maakt een sterke loopactie en wipt de bal over de keeper van Saudi-Arabië heen. De spits van Inter blijkt echter net een paar centimeter buitenspel te hebben gestaan.

22' Geen 2-0 van Messi

Messi gaat diep en schuift vervolgens de bal onder de Saudische keeper door. Maar helaas voor hem en Argentinië, stond de aanvaller net buitenspel.

10' DOELPUNT ARGENTINIË!

Paredes wordt omver getrokken in het strafschopgebied, maar het is scheidsrechter Slavko Vincic ontgaan. Pol van Boekel roept de Sloveen naar de kant en die wijst vervolgens naar de stip. Messi gaat achter de bal staan en schiet strak binnen.

2' Kans Messi

De eerste grote kans van de wedstrijd is al geweest en wie anders dan Lionel Messi is de man die daarvoor zorgt. De aanvaller van PSG schiet de bal gevaarlijk richting de hoek, maar keeper Al-Owais kan maar net redding brengen.

1' Aftrap!

Saudi-Arabië heeft de bal in het spel gebracht. We zijn begonnen!

Nederlands tintje: Pol van Boekel is de VAR

Pol van Boekel

De volksliederen hebben geklonken, we gaan beginnen!

Lionel Messi

FIFA stelt maximumcapaciteit WK-stadions bij na verwarring

FIFA heeft de maximumcapaciteit van de WK-stadions in Qatar naar boven bijgesteld. Er was verwarring ontstaan nadat bij verschillende wedstrijden volgens de organisatie meer bezoekers aanwezig waren dan de eerder gecommuniceerde maximumcapaciteit. Volgens de wereldvoetbalbond was de capaciteit van de stadions naar beneden afgerond en viel deze daardoor lager uit.

Door de nieuwe aantallen passen er 46.231 mensen meer in alle stadions samen. Zo is in het Lusail-stadion plaats voor bijna 89.000 toeschouwers in plaats van de eerder gecommuniceerde 80.000. In het Al Thumama-stadion, waar Oranje maandag Senegal met 2-0 versloeg, kunnen ruim 44.000 fans in plaats van 40.000. Volgens de FIFA waren bijna 42.000 mensen aanwezig bij de wedstrijd.

De eerste vier duels van het WK waren overigens niet uitverkocht.

Opstelling Argentinië

Opstelling Argentinië

Oranje traint met spelersvrouwen en familie op tribune

Onder luid applaus van aanwezige spelersvrouwen, vriendinnen en familieleden is het Nederlands elftal begonnen aan de voorbereiding op het tweede WK-groepsduel van vrijdag met Ecuador. Oranje traint vanaf 9.30 uur Nederlandse tijd - in Qatar is het twee uur later - vooral met de reserves op veld 6 van de Qatar University in Doha.

De basisspelers van het gewonnen duel met Senegal (2-0) krijgen rust. Zij zijn wel op het trainingsveld, maar beperken zich tot rek- en strekoefeningen. De reserves trainen wel voluit.

Opstelling Saudi-Arabië

Opstelling Saudi-Arabië

Aanvaller Sané valt weg bij Duitsland met knieblessure

Het Duitse voetbalelftal mist Leroy Sané in de eerste wedstrijd op het WK in Qatar, woensdag tegen Japan. De aanvaller van Bayern München heeft een knieblessure, meldde de Duitse bond.

Het lag voor de hand dat bondscoach Hansi Flick voor de 26-jarige Sané een basisplek op een van de flanken had gereserveerd. De speler is dit seizoen in vorm, getuige zijn doelpunten en assists bij de Beierse topclub. Sané heeft klachten aan zijn rechterknie. Hij ontbrak dinsdag al op de training.

Het is onduidelijk of hij later in het toernooi wel inzetbaar is. Duitsland treft in de groepsfase ook Spanje en Costa Rica.

Liefst 4,3 miljoen kijkers zien Oranje winnen

Gemiddeld bijna 4,3 miljoen mensen hebben gisteren op NPO 1 naar de eerste wedstrijd van het Nederlands elftal tegen Senegal (2-0) gekeken, meldt Stichting KijkOnderzoek (SKO).

Het was de meest bekeken televisie-uitzending van de dag.

Bondscoach Iran kritisch op stille supporters: blijf dan thuis

Bondscoach Carlos Queiroz van Iran was kritisch op de fans na de ruime nederlaag van zijn ploeg tegen Engeland op het WK in Qatar (2-6). "Als de fans ons niet steunen, kunnen ze beter thuisblijven", zei de 69-jarige Portugees.

Queiroz probeerde in de slotminuten van het duel herhaaldelijk de Iraniërs op de tribune aan te sporen zich te laten horen, maar zijn wilde armbewegingen hadden weinig effect.

De coach zei na afloop wel dat hij zich bewust is van de onrustige situatie in Iran. Grootschalige protesten in het land hebben de afgelopen maanden honderden mensen het leven gekost volgens mensenrechtenorganisaties. Ook zijn duizenden mensen opgepakt. De demonstranten eisen meer vrijheden en vrouwenrechten en roepen om het vertrek van het autoritaire regime.

Laatste kans voor Messi en Ronaldo

Ze wonnen alles wat er te winnen valt en worden beschouwd als twee van de allerbesten aller tijden.

Maar die ene prijs ontbreekt nog. In Qatar gaan Lionel Messi (35) en Cristiano Ronaldo (37) voor hun laatste kans op de wereldtitel.

Wat doet Oranje vandaag?

Daags na de zege op Senegal (2-0) in de eerste groepswedstrijd, werkt het Nederlands elftal een open training af. De sessie beging om 9.30 uur Nederlandse tijd.

Debutant Noppert pakt het podium

Andries Noppert was de man van de avond in Doha. De 28-jarige debutant hield niet alleen zijn doel schoon tegen Senegal (2-0), maar toonde zich in het interview na afloop in meer opzichten een aanwinst.

"Ik denk niet na over de dingen die ik zeg", zei de Fries. "Vaak is dat niet goed, maar het is wel eerlijk."

Messi is fit, vrolijker dan ooit en de hele dag breaking news in Argentinië

Lionel Messi (rechts) tijdens de training

Maandag 21 november, Buenos Aires, 07.00 uur. Wie de tv aanzet, kan zappen wat hij wil, maar iets anders dan een verlaten Qatarees grasveld krijgt-ie niet te zien.

Pas twee uur later zullen de Argentijnse spelers op dat perfect groene trainingsveld verschijnen, maar nu al staan er over de gehele lange zijde presentatoren opgesteld die in de camera's van talloze omroepen met overslaande stem breaking news brengen in Argentinië.

"Messi spreekt maar zelden met de pers", legt Gaston Edul van TyC Sports uit. "Maar net als in 2014 en 2018 kiest hij er blijkbaar voor om bij de start van het WK het Argentijnse volk en de rest van de wereld toe te spreken. En reken maar dat dat groot nieuws is in Argentinië."

Lees verder via onderstaande link:

Hoe ziet deze WK-dag bij de NOS eruit?

We starten om 10.30 uur met de voorbeschouwing op de wedstrijd Argentinië-Saudi-Arabië, de wedstrijd zelf begint om 11.00 uur en is behalve op NPO 1 ook te volgen via een livestream op NOS.nl en in de NOS-app.

De tweede wedstrijd is die van Denemarken tegen Tunesië. Schakel om 13.20 uur in voor de voorbeschouwing met Khalid Boulahrouz en Karim El Ahmadi. Te zien op NPO 1 en via de site en app. De wedstrijd start om 14.00 uur en is uiteraard ook te volgen op NPO Radio 1. Daarna beschouwen we om 16.20 uur voor op het duel tussen Mexico en Polen.

Rond 19.20 uur begint het programma Studio WK 22, waarin Sjoerd van Ramshorst met een aantal van onze vaste analytici en speciale gasten in een studio vol publiek 'de avondwedstrijd' van 20.00 uur bespreekt. Die wedstrijd gaat tussen Frankrijk en Australië.

Wat gebeurde er op maandag 21 november? Lees het hier terug.