Andries Noppert
NOS Voetbal

'Ontwapenende' Noppert pakt het podium: 'In Nederland zitten we allemaal te zeiken'

  • Jesse Wieten

    redacteur Nederlands elftal

  • Jesse Wieten

    redacteur Nederlands elftal

Andries Noppert was de man van de avond in Doha. De 28-jarige debutant hield niet alleen zijn doel schoon tegen Senegal (2-0), maar toonde zich in het interview na afloop in meer opzichten een aanwinst. "Ik denk niet na over de dingen die ik zeg", zei de Fries. "Vaak is dat niet goed, maar het is wel eerlijk."

Afgelopen donderdag zat Noppert op de training in de partijtjes acht tegen acht in een team met louter basisspelers en kreeg hij een vermoeden van een basisplaats. De volgende dag bracht keeperstrainer Frans Hoek het goede nieuws.

"In Nederland zitten we allemaal te zeiken dat we geen goede keepers hebben", zei Noppert. "Maar dat doen we zelf. Je moet jonge jongens een kans geven. Ik ben niet jong meer, maar je moet het wel aandurven. Wanneer is nou het juiste moment? Wanneer is het wel logisch?"

'Steady, beheerst, in control'

"Ik ben onder de indruk", zegt keeperspecialist en -scout Harm Zeinstra over Noppert tegen Senegal. "Hij was heel steady, beheerst, in control. De reddingen die hij maakte, waren wel zoals ik het noem 'must-saves', ballen die een keeper moet hebben. Zo niet, waren het fouten geweest. Maar je moet het doen. Hij heeft zich niet laten verrassen."

Zeinstra speelde evenals Noppert in de jeugdopleiding van sc Heerenveen. De 33-jarige oud-keeper kwam voor Heracles Almelo, SC Cambuur en FC Emmen tot 148 clubwedstrijden in het betaalde voetbal, nog een stuk meer dan de 51 van Noppert op dit moment.

Maandag precies een jaar geleden zat Noppert op de bank bij Go Ahead Eagles tegen FC Groningen in de eredivisie. Dat was al een verbetering ten opzichte van weer een jaar eerder. Na seizoenen met nauwelijks speeltijd bij NAC Breda, het Italiaanse Foggia en een zware blessure bij FC Dordrecht zat de Fries zonder club.

Zijn familie vroeg zich af of Noppert niet beter wat anders kon gaan doen. Maar de doelman zou niet weten wat en zette door. Via de Eagles vond hij de weg omhoog. Vanaf januari was hij eerste keus onder de lat in Deventer en klonk het "Noppert in Oranje" door de Adelaarshorst.

Dat was heel grappig, maar niemand nam het serieus. Noppert zelf ook niet. Een paar maanden later was het de realiteit. Coach Kees van Wonderen nam Noppert mee naar Heerenveen, Noppert debuteerde in de voorselectie van Oranje en enkele weken later werd hij definitief opgeroepen.

Andries Noppert als speler van Go Ahead in februari 2022

De 'Tower from De Jouwer', de 'Toren van Joure', kreeg tegen Senegal de voorkeur boven Justin Bijlow en Remko Pasveer. "Als klein jongetje droomde ik hiervan", zei Noppert na afloop. "Maar ik heb nooit echt gedacht dat het mogelijk was. Maar als het onder één iemand kon gebeuren, was het deze wel."

'Van Gaal en ik lijken op elkaar'

Met deze doelde Noppert op Van Gaal. De doelman voelt een klik met de bondscoach. "We lijken op elkaar, in veel opzichten. Dan trek je automatisch naar elkaar toe. Zelfde humor. We denken hetzelfde over dingen, maar dat houden we maar intern."

Van Gaal kon zich wel vinden in de vergelijking. "Ik ben ook ontwapenend", grapte de bondscoach. "Hij is ook vrij direct en hij kan iets zeggen met een lach. En de timing van wat hij zegt is belangrijk. Maar het is niet zo dat we helemaal op elkaar lijken."

Volgens de bondscoach heeft Noppert voldoende geleverd tegen Senegal om zich voorlopig de eerste keeper van Oranje te mogen noemen. Na het duel kreeg hij ook veel complimenten van zijn ploeggenoten. Niet alleen vanwege zijn reddingen, maar vooral vanwege zijn persoonlijkheid.

'Jongen naar m'n hart'

"Iedereen vindt Andries een topgozer", zei invaller Davy Klaassen, die diep in blessuretijd voor de tweede treffer zorgde. "Het is geen standaard jongen, een heel positief iemand. Je zou het eigenlijk mee moeten maken om te begrijpen hoe ik het precies bedoel."

Ook de andere internationals spraken lovende woorden over de Friese keeper. "Iedereen mag 'm graag, hij is lekker nuchter", vertelde centrale verdediger Nathan Aké, die de samenwerking met Noppert goed vond gaan. "Hij was heel kalm. Ook in het coachen oogde hij relaxed."

Aanvoerder Virgil van Dijk kon een lach niet helemaal onderdrukken toen het over Noppert en zijn rol in de groep ging. "Hij is een echte Fries. Nuchter, maar wel heel direct. Het is een jongen naar m'n hart."

Daley Blind liep na het rustsignaal samen met Noppert, pratend, van het veld. "Hij zei tegen mij dat ik bij een bepaalde situatie de bal best op hem terug had kunnen spelen. Het was een gesprekje over wat we van elkaar kunnen verwachten."

'Hype nog groter dan de prestatie'

Precies wat Noppert blijkbaar bij Blind had aangekaart, was Zeinstra ook opgevallen: "De rest van het team liet hem zeker in het begin een beetje links liggen. Van Dijk schoot een bal richting de zijlijn, waar hij terug kon spelen, Frenkie de Jong had de bal naar hem kunnen spelen op de achterlijn."

"Misschien wilden ze hem daar in het begin niet mee lastig vallen", zegt Zeinstra. "Richting het einde werd hij wel in het spel betrokken en stond hij met een uittrap aan de basis van de 2-0. Ik heb het idee dat zijn medespelers toen pas het idee kregen dat Noppert in control was. Dat hij zich had bewezen."

Hoe het nu verdergaat met Noppert? "De hype is nu nog groter dan de prestatie", zegt Zeinstra. "Dit geeft hem zeker een boost. Hij heeft een grote stap gezet. Verder is het niet te voorspellen. Dit had niemand een jaar geleden gedacht."

De stand in poule A na de eerste speelronde

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl