Reuters
NOS Voetbal

Messi is fit, vrolijker dan ooit en de hele dag breaking news in Argentinië

  • Jan-Kees van der Kun

    verslaggever in Qatar

  • Jan-Kees van der Kun

    verslaggever in Qatar

Buenos Aires, 07.00 uur. Wie de tv aanzet, kan zappen wat hij wil, maar iets anders dan een verlaten Qatarees grasveld krijgt-ie niet te zien.

Pas twee uur later zullen de Argentijnse spelers op dat perfect groene trainingsveld verschijnen, maar nu al staan er over de gehele lange zijde presentatoren opgesteld die in de camera's van talloze omroepen met overslaande stem breaking news brengen in Argentinië: Lionel Messi zal later vandaag aanschuiven tijdens de persconferentie voorafgaand aan het duel met Saudi-Arabië.

"Messi spreekt maar zelden met de pers", legt Gaston Edul van TyC Sports uit. "Maar net als in 2014 en 2018 kiest hij er blijkbaar voor om bij de start van het WK het Argentijnse volk en de rest van de wereld toe te spreken. En reken maar dat dat groot nieuws is in Argentinië."

NOS
Fotografen en journalisten bij de training van Argentinië

Als presentator van de grootste sportzender van Argentinië mag Edul straks de eerste vraag aan Messi stellen. Die zal gaan over de fitheid van de vedette. De afgelopen dagen waren daar zorgen over omdat Messi een training had overgeslagen. Maar Edul heeft al uit betrouwbare bronnen vernomen dat Messi niets mankeert.

Sterker nog, vanuit het Argentijnse kamp klinken er geluiden dat het hem uitstekend vergaat en dat zich een totaal andere Messi dan in het verleden bij de nationale selectie heeft gemeld.

"Bij eerdere WK's droeg Messi de druk van het Argentijnse volk op zijn schouders, maar dat is veranderd door het winnen van de Copa América. Vanaf het moment dat hij eindelijk een hoofdprijs heeft gewonnen met de nationale ploeg, is hij stukken relaxter. Je ziet hem veel meer lachen."

Ontspannen rondo

Doha University Training Ground, 15.00 uur. De Argentijnse internationals doen een ontspannen rondo en vanaf de mediatribune komen de Spaanse volzinnen de spelers van meerdere kanten tegemoet. Ook van deze simpele trainingsoefening wordt live verslag gedaan op zeker tien radio- en tv-zenders. De meest gebruikte woorden: Messi, Lionel en Leo, een veelgebruikte koosnaam.

De sterspeler zelf slaagt er trouwens moeiteloos in om nooit in het midden van de rondo te belanden. Er is dan ook geen teamgenoot die het voor het oog van zoveel camera's in z'n hoofd haalt om het Messi lastig te maken.

Reuters
Lionel Messi (rechts) tijdens de training

Het is met zoveel aandacht onmogelijk voor te stellen dat Messi zich niet verantwoordelijk moet voelen om Argentinië de eerste wereldtitel sinds 1986 te bezorgen, de titel die samenhangt met de naam van Diego Maradona, die op dat gebied nog altijd een streepje voor heeft op zijn landgenoot.

"Maar die discussie is in Argentinië echt niet meer aan de orde", stelt Edul. "Voor vrijwel alle Argentijnen is toch al duidelijk dat Messi de beste voetballer aller tijden is."

Geroezemoes in de perszaal

Mediacentrum Doha, 18.15 uur. Het geroezemoes in de perszaal valt in een keer stil. Messi neemt plaats achter de microfoon en in de zaal schieten de armen de lucht in. Exact een kwartier lang geeft Messi antwoord op de vragen.

Hij ontkracht inderdaad dat er sprake zou zijn van een blessure en hij kan zich goed vinden in de stelling dat er iets veranderd is sinds het moment dat hij ruim een jaar geleden de Copa América in de lucht heeft mogen houden.

"Ik geniet nu veel meer. Vroeger was ik alleen maar bezig met de volgende wedstrijd. Nu wil ik ook echt lol hebben met het team." Iets dat hem en zijn ploeggenoten naar eigen zeggen goed afgaat.

NOS
Lionel Messi in de perszaal

"Het gevoel lijkt op dat van 2014. Toen genoot ook iedereen ervan om met de ploeg bij elkaar te zijn. Net als toen, is ook nu het vertrouwen in dit team heel groot."

Argentinië bereikte in 2014, ten koste van Nederland in de halve finales, de eindstrijd van het WK. Die ging verloren, maar als er een moment moet zijn om die prestatie te overtreffen, dan is het dit jaar. Want, zo stelt Messi: "Dit is waarschijnlijk mijn laatste WK."

Zo heeft de 35-jarige man die al de hele dag in Argentinië breaking news is, zelf toch ook nog een (net niet) nieuwtje te bieden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl