KNVB 'superteleurgesteld' over OneLove-verbod, maar zou besluit kunnen aanvechten
"Een lastminute-beslissing die heel impactvol is", reageert Marianne van Leeuwen, directeur betaald voetbal bij de KNVB, op de dreiging van een gele kaart voor Oranje-aanvoerder Virgil van Dijk als hij met de OneLove-band om zijn arm aan de aftrap van het WK-duel met Senegal zou staan. "We staan voor het blok."
Het gerucht ging al dagen rond: het dragen van de OneLove-armband, zoals zeven Europese voetbalbonden - naast Nederland ook Engeland, Wales, België, Zwitserland, Duitsland en Denemarken - zich hadden voorgenomen, zou bestraft worden met een gele kaart voor de betreffende aanvoerder. "Vanmorgen is door de toernooidirecteur aan de Engelse bond bevestigd dat het inderdaad een gele kaart zou opleveren als we dat zouden doen."
Interpretatie
"Er zijn regels die voorschrijven wat voor soort kleding je moet dragen", weet sportadvocaat Dolf Segaar. "In de FIFA-reglementen staat dat je geen uitingen over politiek of dat soort zaken mag doen. Maar daar staat geen sanctie van een gele kaart op. De FIFA schrijft nu voor dat je de OneLove-band niet mag dragen en dat daarvoor een gele kaart gegeven kan worden. Maar dat is ter interpretatie van de scheidsrechter."
De frustratie is ondertussen groot bij de KNVB. "We zijn superteleurgesteld over het besluit van FIFA dat we niet met die aanvoerdersband kunnen spelen", zegt Van Leeuwen. "Terwijl we 100 procent achter de boodschap van OneLove staan. Het is een respectvolle en positieve boodschap: voetbal is voor iedereen, en het is voor inclusie en tegen discriminatie in wat voor vorm dan ook."
"We wilden heel graag met die band spelen. We hebben dat ook al half september aangegeven, samen met een aantal andere Europese landen. En nu kunnen we geen kant op, want wij zijn hier in de eerste plaats om te voetballen en het kan natuurlijk niet zo zijn dat er aan het begin van de wedstrijd meteen een gele kaart is voor de aanvoerder omdat hij die band om heeft. Het is onwijs balen en totaal niet wat we hadden gewild."
Ad hoc-commissie CAS
Dat de KNVB, zoals Van Leeuwen beweert, voor het blok staat, is echter niet helemaal waar. Of eigenlijk helemaal niet. De voetbalbond, en ook die van de andere landen die nu niet hun aanvoerder met de OneLove-armband het veld in willen sturen, zou zich nog kunnen wenden tot een ad hoc-commissie die het internationaal sporttribunaal CAS speciaal voor grote sportevenementen, zoals de Olympische Spelen of WK voetbal, in het leven heeft geroepen.
Die is bedoeld om spoedzaken te behandelen. Dat kan tot zelfs kort voor een wedstrijd. "Los van alle emoties kun je gewoon de zakelijke keuze maken om dit te laten toetsen door door de ad hoc-divisie bij het CAS", zegt sportadvocaat Frans de Weger, die ook rechter bij het CAS is. "Die zit hiervoor stand-by."
Ook sportadvocaat Dolf Segaar ziet die optie:
Segaar vult aan: "Juridisch waterdicht is de maatregel namelijk niet. Je kunt juridisch laten toetsen of dat besluit van de FIFA past binnen de regelgeving die de FIFA zelf heeft uitgevaardigd. Ik zou de KNVB aanraden om actie te ondernemen. Ze kunnen in ieder geval nog wel een kant op."
Bestuurskamer
Zo redeneert De Weger ook. "De vraag is: wil je als KNVB dit wel doorzetten? Maar het zou nog kunnen, al heb je nog een uur. Er is gewoon een route naar het CAS. Doe het dan ook. En als het om wat voor reden dan ook vóór de wedstrijd niet lukt, kun je je ook richten op een uitspraak voor de tweede wedstrijd van komende vrijdag."
Hoe dan ook, Van Leeuwen heeft zich enorm gestoord aan de hele manier van doen van de wereldvoetbalbond, die pas op de dag van de eerste WK-wedstrijden van Nederland, Engeland en Wales met de voorgenomen sanctie naar buiten is gekomen. "We hadden gezegd: de hele discussie over dit soort onderwerpen doen we in de bestuurskamer en niet op het veld. En nu gooien ze 'm weer naar het veld door met sportieve sancties komen."