Virgil van Dijk met de OneLove-aanvoerdersband
NOS VoetbalAangepast

Nederland en andere landen zien af van OneLove-band na aangekondigde gele kaart

Nederland en zes andere landen zien af van het dragen van de OneLove-aanvoerdersband tijdens het WK in Qatar. De FIFA heeft namelijk aangegeven dat de aanvoerder een gele kaart zal krijgen bij het dragen van de band.

De KNVB betreurt dat "het niet gelukt is om gezamenlijk tot een redelijke oplossing te komen". Virgil van Dijk zal vanmiddag tegen Senegal met een andere band het veld betreden.

"Wij staan voor de OneLove-boodschap en blijven die uitdragen, maar onze eerste prioriteit op het WK is de wedstrijden winnen. Dan wil je niet dat de aanvoerder de wedstrijd begint met het krijgen van een gele kaart", is te lezen in de verklaring van de KNVB.

Als alternatief heeft de FIFA de zogenoemde No Discrimination-campagne, die gepland stond voor de kwartfinales, naar voren gehaald. Hierdoor krijgen de 32 aanvoerders de kans om deze armband, die wel in lijn is met de kledingvoorschriften van de FIFA, te dragen, zo laat de wereldvoetbalbond weten.

Naast Nederland maken ook Engeland, Wales, België, Zwitserland, Duitsland en Denemarken deel uit van de OneLove-actie. Engeland komt als eerste in actie, om 14.00 uur tegen Iran. In een gezamenlijke verklaring melden de zeven landen dat ze afzien van de veelbesproken aanvoerdersband.

"We zijn erg gefrustreerd over de beslissing van de FIFA om sportieve gevolgen aan het dragen van de band te koppelen", staat in de gezamenlijke verklaring.

Kritisch kijken naar relatie met FIFA

De KNVB zou een eventuele geldboete voor het dragen van de OneLove-aanvoerdersband hebben betaald. "Maar dat FIFA ons hiervoor op het veld wil straffen is nog nooit vertoond. Dit gaat in tegen de geest van onze sport die juist miljoenen mensen verbindt. Wij gaan de komende tijd samen met de andere betrokken landen kritisch kijken naar onze relatie met FIFA."

Directeur van de KNVB Marianne van Leeuwen baalt van de last minute beslissing van de FIFA om spelers met een OneLove-band geel te geven. "We kunnen geen kant op", zegt ze tegen de NOS. "Het kan natuurlijk niet zo zijn dat aan het begin van de wedstrijd er meteen een gele kaart is voor onze aanvoerder, omdat hij een band om heeft."

Eerder schrapte de KNVB het dragen van de OneLove-band door aanvoerders in het betaald voetbal, een actie die de bond halverwege november gepland had. De KNVB zag daar van af na commotie rondom de vorige actie toen Orkun Kökcü (Feyenoord) en Redouan El Yaakoubi (Excelsior) de band uit religieuze redenen niet wilden dragen.

Aanvoerder Van Dijk gaf zondag al aan liever geen sanctie te willen riskeren: "Ik speel niet graag met een gele kaart op zak en helemaal niet als we het kunnen voorkomen. Ik heb nog niets gehoord en als ik iets hoor, dan zullen we dat intern bespreken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl