NOS Voetbal

Gijs de Jong keek op van speech Infantino: 'Zat persoonlijke frustratie in'

"Het was een opmerkelijke speech", vond ook Gijs de Jong, secretaris-generaal van de KNVB, van het optreden van FIFA-baas Gianni Infantino gisteren.

De Zwitser noemde de (West-)Europese kritiek op WK-organisator Qatar hypocriet en wees er onder andere op dat veel Europese landen hun grenzen sluiten voor arbeidsmigranten uit armere landen, terwijl ze in het Arabische emiraat wel welkom zijn.

"Ik had het idee dat er toch behoorlijk wat persoonlijke frustratie in zat en dat is nooit de goede lijn als bestuurder, denk ik. Hij heeft blijkbaar het gevoel dat hij moet opkomen voor de Qatari hier. Maar tegelijkertijd mag je toch als Europeaan ook wel iets meer begrip hebben voor onze kant van de zaak."

De Jong had ook een aantal goede punten gehoord. "Hij zei dat het compensatiefonds dat er nu is voor de afgelopen periode, van 2018 tot 2022, wordt doorgezet. Hij gaf ook aan dat ze beter met de ILO (de arbeidsorganisatie van de Verenigde Naties, red.) gaan samenwerken om migranten te ondersteunen op juridisch gebied. Het jammere is dat dat allemaal in het niet valt doordat hij te veel in zijn persoonlijke emotie vervalt."

Geen geel voor Van Dijk

Dat de FIFA plots op de proppen is gekomen met aanvoerdersbanden met teksten als #SaveThePlanet en #NoDiscrimination als alternatief voor de in Europa gelanceerde OneLove-band, ziet De Jong niet als een tegenzet van de mondiale voetbalbond.

Oranje-captain Virgil van Dijk met zijn OneLove-aanvoerdersband

"De campagne die de FIFA nu start met de Verenigde Naties is een goede. Die gaat over waarden als gelijkheid, inclusie, solidariteit. Hartstikke goed. Maar wij zijn een aantal maanden geleden begonnen met onze Europese campagne en daar houden wij samen met de andere bonden ook aan vast."

Dat de OneLove-band aanvoerder Virgil van Dijk op een gele kaart kan komen te staan, zoals de Duitse voetbalbond vreest, gelooft De Jong niet. "Ik ken de reglementen niet volledig. Volgens mij krijg je die niet voor dit soort overtredingen, als je het al zo kunt noemen. Maar er kan wel een andere disciplinaire sanctie op staan en die zal eerder zitten in een financiële boete. Denk ik."

Volgens de reglementen dient de kleding van de spelers op orde zijn, maar het gaat er bij de KNVB-man niet in dat dat niet het geval zou zijn bij het dragen van de OneLove-band. "Dat lijkt mij toch heel raar. Zeker ook als je de uiting van de FIFA zelf ziet, ook met een hart volgens mij en ook met symbolen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl