NOS Voetbal

FIFA-baas Infantino vindt Europese kritiek op Qatar hypocriet: 'Dubbele moraal'

Infantino haalt uit naar Europese landen in openingsspeech WK

"Vandaag voel ik me een Qatarees. Maar ik voel me ook Arabier. Ik voel me Afrikaan, ik voel me gay, ik voel me een arbeidsmigrant." Met die woorden begon Gianni Infantino, de voorzitter van de FIFA, zijn persconferentie een dag voor het begin van het WK voetbal in Qatar.

Vervolgens trok de voorzitter van de wereldvoetbalbond, die van deelnemers op het WK eist dat ze politiek en voetbal strikt gescheiden houden, 62 minuten lang fel van leer tegen criticasters van het WK. Met name West-Europese landen moesten het ontgelden.

"Wat de Europeanen de afgelopen 3.000 jaar hebben gedaan, daar zouden ze eerst nog 3.000 jaar hun excuses voor moeten aanbieden", zei de Zwitser. "Pas daarna mogen ze beginnen met morele lessen geven aan andere volkeren."

"Ik weet hoe het is om gediscrimineerd te worden. Ik werd vroeger gepest omdat ik rood haar had"

FIFA-baas Gianni Infantino

Infantino wees er verder op dat veel Europese landen hun grenzen sluiten voor arbeidsmigranten uit armere landen, terwijl ze in Qatar wel welkom zijn. Juist vanuit die Europese landen kwam er veel druk op Qatar om de arbeidsomstandigheden te verbeteren. "Wat er de afgelopen maanden op tafel is gelegd, dat is eigenlijk ongelooflijk."

Ook journalisten doen hun werk niet goed, meent de Italiaanse Zwitser. "In de wereld leven 1 miljard mensen met een beperking, geen journalist die ernaar omkijkt. In Zwitserland, waar ik leef, is pas sinds de jaren 90 volledig stemrecht voor vrouwen. Laten we eerst eens in de spiegel kijken."

Infantino zelf zegt goed in te kunnen voelen wat discriminatie is. "Ik weet hoe het is om gediscrimineerd te worden. Ik werd vroeger gepest omdat ik rood haar had", liet de al jaren kale FIFA-baas optekenen.

'Beste WK ooit'

De geïrriteerde FIFA-baas noemde alle kritiek op het WK "hypocriet" en voorspelt dat Qatar "het beste WK ooit" gaat organiseren. Volgens hem heeft de FIFA zich juist wel bekommerd om arbeidsmigranten. Ook verwees hij op de persconferentie naar FIFA-collega Bryan Swanson, die homoseksueel is en zegt zich veilig te voelen in Qatar.

Demonstranten deze zaterdag bij de Qatarese ambassade in Londen.

Er is al jaren veel te doen over het WK in Qatar. Zo hebben mensenrechtenorganisaties aandacht gevraagd voor de erbarmelijke omstandigheden waaronder arbeidsmigranten moeten werken in het land en zijn er zorgen over de mensenrechten, met name de behandeling van LHBTI'ers. Deze zaterdag nog, is er gedemonstreerd voor de ambassade van Qatar in Londen.

De laatste dagen werd nog maar eens onderstreept dat Qatar strikte regels hanteert. Zo werd vrijdag, twee dagen voor de start van het WK, bekendgemaakt dat er geen bier mag worden verkocht in voetbalstadions. Infantino zei daarover op de persconferentie dat "mensen best drie uur zonder bier kunnen".

Ook zijn er berichten over journalisten die hun werk niet volledig vrij kunnen doen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl