Bij de WK-stadions in Qatar staan de bierverkoopbalies al klaar
NOS Voetbal

Na 'discussies met Qatar' verbiedt FIFA alcohol in WK-stadions, Budweiser 'begripvol'

De voetbalfans in Qatar zullen in de WK-stadions geen bier kunnen drinken. De verkoop daarvan wordt verboden door de organisatie van het wereldkampioenschap na "discussies met de autoriteiten van het gastland", meldt wereldvoetbalbond FIFA.

Non-alcoholisch bier zal nog wel te verkrijgen zijn bij wedstrijden. De prijs daarvan is vastgesteld op omgerekend 8 euro voor een beker van een halve liter.

"De verkoop van alcoholische dranken is voorbehouden aan het FIFA Fan Festival, andere fanbestemmingen en locaties met een vergunning. Verkooppunten voor bier worden verwijderd uit de stadions", valt te lezen in een verklaring van de FIFA. Een halve liter zal in de fanzones omgerekend ruim 13 euro kosten.

Het verbod is een hard gelag voor Budweiser, dat sponsor is van het WK. Het moederbedrijf van het biermerk, AB InBev, betaalt bij elk WK tientallen miljoenen dollars voor exclusieve rechten om bier te verkopen. De samenwerking van het bedrijf met de FIFA begon al in 1986.

Begrip

AB InBev heeft zelf geen verklaring afgegeven over het alcoholverbod in de stadions, maar de FIFA meldt dat er "begripvol" is gereageerd en "de voortdurende steun van AB InBev voor onze gezamenlijke inzet om voor iedereen te zorgen tijdens het WK te waarderen."

Toen Qatar zijn bod lanceerde om het WK te organiseren, stemde het land ermee in de commerciële partners van de FIFA te respecteren. Dat deed het opnieuw bij het ondertekenen van contracten na het winnen van de stemming in 2010.

In Qatar is de verkoop van alcohol flink aan banden gelegd. Dit is veelal voorbehouden aan hotelbars of clubs, waar zeer hoge verkoopprijzen worden gehanteerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl