liveblog
NOS VoetbalAangepast

Messi nog steeds niet bij groepstraining • Nederlandse journalist moet foto's inleveren

liveblog gesloten

Voetballer Davies sluit aan bij groepstraining Canada

Alphonso Davies lijkt op tijd fit te raken om in elk geval nog in de groepsfase van het WK in Qatar voor Canada in actie te komen. De Canadese voetbalbond meldde dat de international de groepstraining heeft hervat. De 22-jarige vleugelverdediger van Bayern München werkt aan zijn herstel na een hamstringblessure. Het is echter nog onzeker of hij het eerste groepsduel van Canada, volgende week woensdag tegen België, haalt.

Davies liep begin deze maand in een competitieduel met Bayern München een blessure aan een hamstring op.

Italiaan Orsato fluit openingsduel WK tussen Qatar en Ecuador

De Italiaanse scheidsrechter Daniele Orsato zal het openingsduel zondag van het WK voetbal fluiten. Qatar speelt dan tegen Ecuador.

De 46-jarige Orsato maakte tijdens het vorige WK in Rusland deel uit van het VAR-team en was vorig jaar actief op het EK. Hij floot in 2020 de finale van de Champions League tussen Paris Saint-Germain en Bayern München. In augustus stond het duel Rangers FC - PSV in de play-offs van de Champions League onder leiding van de Italiaan.

Scheidsrechter Danny Makkelie is ook op het WK actief is. Makkelie vormt in Qatar een team met zijn vaste assistenten Jan de Vries en Hessel Steegstra. Het is nog niet bekend welke wedstrijden hij fluit. De FIFA heeft Pol van Boekel geselecteerd als videoarbiter (VAR).

Tadic leidt Servië vlak voor WK naar ruime zege

Met Ajacied Dušan Tadic als aanvoerder en topschutter heeft Servië kort voor het begin van het WK voetbal in Qatar een oefenwedstrijd gewonnen. Tegenstander Bahrein werd met 5-1 verslagen.

Tadic zette Servië al na 8 minuten op voorsprong. Na de hervatting liep Servië uit. Tadic zorgde voor de 2-1, daarna scoorden ook Dusan Vlahovic, Filip Djuricic en Luka Jovic.

Servië speelt in de groepsfase van het WK tegen Brazilië, Zwitserland en Kameroen.

België verliest in aanloop naar WK van Egypte

België heeft in een oefenwedstrijd in aanloop naar het wereldkampioenschap voetbal in Qatar verloren van Egypte. Bondscoach Roberto Martínez zag de Belgen met 2-1 onderuit gaan.

Jan Vertonghen werd aanvankelijk nog gespaard bij België, maar viel halverwege de tweede helft wel in. De oud-speler van onder meer Ajax is hersteld van een kuitblessure.

België speelt woensdag zijn eerste groepswedstrijd tegen Canada. Topschutter Romelu Lukaku ontbreekt dan nog, zo liet Martínez eerder al weten. In de groepsfase ontmoeten de Belgen verder Marokko en Kroatië.

Egypte, dat speelde met Liverpool-ster Mohamed Salah, heeft zich niet weten te plaatsen voor de eindronde.

Het elftal van België voor de oefenwedstrijd tegen Egypte

Messi traint nog niet met Argentijnse selectie

Lionel Messi heeft vrijdag nog niet meegetraind met de Argentijnse selectie, in voorbereiding op het wereldkampioenschap voetbal in Qatar. De sterspeler werkte wel individueel enkele oefeningen af. Volgens betrokkenen zijn er geen zorgen over de speler van Paris Saint-Germain. Messi is er naar verwachting bij in het eerste duel met Saudi-Arabië, komende dinsdag.

Naast Messi ontbraken in de groepssessie ook nog Ángel Di Maria, Rodrigo De Paul, Leandro Paredes en Nicolas Otamendi.

Nederlandse journalist moet foto's wissen

Verslaggever Bas Scharwachter van Nu.nl meldt dat hij alle foto's die hij in Qatar heeft gemaakt moet wissen van de politie in Qatar.

Het is niet de eerste keer dat Scharwachter wordt tegengewerkt in Doha. Eerder nam de douane na aankomst op het vliegveld zijn camera 36 uur in beslag voor onderzoek. Hij kreeg zijn apparatuur uiteindelijk terug.

Barcelona nieuwe hofleverancier

Bayern München is niet langer de ploeg die de meeste spelers levert voor het WK. Door het afhaken van de geblesseerde Sadio Mané zijn er 'nog maar' zestien spelers van de Duitse kampioen actief in Qatar.

FC Barcelona is met zeventien spelers de nieuwe hofleverancier van het toernooi. Spanje riep vandaag Barça-talent Alejandro Baldé op als vervanger van de geblesseerde José Luis Gayá.

Oranje-bondscoach Louis van Gaal riep twee Barcelona-spelers op: Frenkie de Jong en Memphis Depay.

Masker voor Son

De Zuid-Koreaanse vedette Son Heung-min zal naar verwachting de eerste wedstrijd met een masker spelen. De aanvaller van Tottenham Hotspur is nog herstellende van een operatie, nadat hij een breuk had opgelopen bij zijn linkeroog tijdens een duel in de Champions League eerder deze maand.

De 30-jarige Son trainde vandaag met het masker op. Zuid-Korea speelt donderdag zijn eerste wedstrijd van het WK tegen Uruguay. De andere tegenstanders in groep H zijn Portugal en Ghana.

Son Heung-min op de training van Zuid-Korea

Matige generale voor Kameroen

Als het aan Samuel Eto'o ligt wordt Kameroen de eerste wereldkampioen uit Afrika. Maar het land steekt nog niet in een blakende WK-vorm. Het land van bondscoach Rigobert Song kwam in een oefenwedstrijd in Abu Dhabi niet verder dan 1-1 tegen Panama.

Eric Maxim Choupo Moting van Bayern München opende vlak na rust de score voor Kameroen, maar Anderlecht-speler Michael Murillo maakte daarna gelijk.

Kameroen, dat voor de achtste keer deelneemt aan een WK, speelde met hun beoogde basisopstelling. Het land opent komende donderdag zijn WK met een wedstrijd tegen Zwitserland in groep G.

Eric Maxim Choupo-Moting (links) in duel met Jovani Welch van Panama

FIFA bevestigt bierverbod in WK-stadions

De wereldvoetbalbond FIFA heeft bevestigd dat er tijdens het WK voetbal in Qatar geen bier mag worden verkocht in en rond de acht stadions.

De FIFA voegt eraan toe dat de verkoop van alcohol wel is toegestaan bij "andere locaties" die onder de vlag van de wereldvoetbalbond vallen.

Manchester United neemt 'gepaste maatregelen' tegen Ronaldo

Cristiano Ronaldo heeft van Manchester United een reactie gekregen na zijn controversiële interview met in het televisieprogramma Piers Morgan Uncensored.

Het is vooralsnog onduidelijk wat die reactie exact inhoudt. "Manchester United heeft vanmorgen gepaste maatregelen genomen als reactie op recente interview van Cristiano Ronaldo", luidt de korte verklaring op de website van de Engelse club.

Ronaldo uitte in het interview onder meer kritiek op trainer Erik ten Hag en vindt dat er momenteel een conservatieve sfeer rond Manchester United hangt.

Cristiano Ronaldo

'Geen bier in WK-stadions'

Er gaan in en rond de WK-stadions nagenoeg geen alcoholische dranken worden geschonken.

Diverse internationale media, waaronder The New York Times en Associated Press, melden dat Qatarese officials hebben besloten dat er bij wedstrijden alleen niet-alcoholische dranken beschikbaar zullen zijn. Het is de verwachting dat het WK-organisatiecomité met een verklaring komt.

Het ophanden zijnde verbod, twee dagen voor de start van het toernooi, is een nieuw hoofdstuk in de rij controverses die aan dit wereldkampioenschap kleven.

Het verbod heeft enorme consequenties voor wereldvoetbalbond FIFA, die voor dit WK een sponsordeal ter waarde van ruim 72 miljoen euro met Budweiser had afgesloten. De Amerikaanse biergigant is sinds het WK van 1986 de officiële biersponsor van het WK voetbal.

'Uitzondering voor vip'

Volgens The New York Times geldt het alcoholverbod niet voor de vip-plaatsen in de stadions. De Amerikaanse krant vroeg Budweiser om een reactie, maar een woordvoerder bleek niet in staat om direct te reageren.

Eerder deze week werd bekend dat het WK-organisatiecomité had gesommeerd om de rode Budweiser-tenten, in de buurt van de acht WK-stadions, naar een minder in het oog springende locatie te verplaatsen.

In Qatar geldt al jarenlang een strikt verkoopbeleid van alcohol. Dit is veelal voorbehouden aan hotelbars of clubs, waar zeer hoge verkoopprijzen worden gehanteerd.

Berghuis: 'Van Gaal brengt geloof bij Oranje'

Nadat Steven Berghuis een halfjaar geleden een berichtje had gestuurd aan bondscoach Louis van Gaal om hem alle kracht te wensen bij zijn strijd tegen prostaatkanker, kreeg hij een reactie die hem nog steeds zichtbaar raakt.

"Hij stuurde terug: dank je wel, ik hoop dat je klaar bent om wereldkampioen te worden", vertelt Berghuis bij een mediamoment van Oranje in Qatar. Hij benadrukt hoe Van Gaal zijn team al maandenlang probeert te laten geloven dat niets onmogelijk is tijdens het aankomende WK.

Lees hieronder het verslag van de persconferentie met Berghuis en Nathan Aké:

Oranje werkt training af

Louis van Gaal werkt met een fitte selectie toe naar de eerste wedstrijd van het Nederlands elftal van maandag op het WK tegen Senegal. De bondscoach kwam om 09.45 uur Nederlandse tijd (11.45 uur in Doha) opnieuw met al zijn 26 internationals veld nummer 6 van de Qatar University op lopen.

Van Gaal vond eerder deze week alleen Memphis Depay nog onvoldoende fit voor een basisplaats. Hij is voorzichtig met zijn topscorer die sinds 22 september geen wedstrijd meer heeft gespeeld vanwege een hamstringblessure. "Hij is medisch fit maar niet wedstrijdfit", zei de bondscoach. "Daarom zie ik hem tegen Senegal niet beginnen."

Inmiddels traint Depay dagelijks voluit mee in Doha. De aanvaller hoopt zelf dat hij wel tegen Senegal aan de aftrap kan verschijnen. "De trainer en ik communiceren veel en hebben een goede band met elkaar", zei hij. "We weten wat verstandig is."

Virgil van Dijk op de training van het Nederlands elftal

Agüero met luidruchtige Brazilianen in vliegtuig

Ook voormalig Argentinië-ster Sergio Agüero is onderweg naar Qatar. De Argentijn zit in het vliegtuig opgescheept met veel fans uit Brazilië.

Het lijkt erop dat de oud-aanvaller van onder meer Manchester City de supporters liever kwijt dan rijk is.

Dagboek Doha: Oranje, Argentinië en Spanje bij elkaar

De ogen van de voetbalwereld zijn gericht op het WK in Qatar. In het gevolg van de absolute wereldsterren en in de kantlijn van het grote nieuws schrijft NOS-redacteur Thierry Boon dagelijks over wat hij meemaakt in Doha.

Het onderstaande verhaal gaat over het trainingscomplex van Oranje in Doha, waar ook Argentinië en Spanje te vinden zijn.

Berghuis: 'Ajax-perikelen bij Oranje achter mij kunnen laten'

Steven Berghuis heeft naar eigen zeggen bij Oranje het negatieve gevoel van de matige prestaties bij Ajax achter zich kunnen laten.

"Zodra ik bij Oranje terechtkwam, was dat gevoel snel verdwenen. De sfeer bij het Nederlands elftal is altijd goed. Dat onderwerp is nu voorbij", aldus Berghuis.

De aanvallende middenvelder heeft nog geen idee of hij tegen Senegal een basisplaats krijgt. "Ook al moet ik op de bank beginnen, ik zal er klaar voor zijn."

Aké geniet van kersverse vaderschap

Steven Berghuis en Nathan Aké hebben zojuist in Doha een persconferentie gegeven. Het tweetal van Oranje oogde ontspannen tijdens het perspraatje dat ongeveer twintig minuten in beslag nam.

Aké vertelt onder meer over zijn pasgeboren dochter, die net op tijd ter wereld kwam voordat Aké met Oranje naar Qatar reisde. "Ik zie haar nu een paar keer per dag via Facetime", aldus de verdediger van Manchester City.

Het heeft er alle schijn van dat Aké komende maandag een basisplaats krijgt tegen Senegal. "We zullen zien, de bondscoach bepaalt", hield hij zich, zoals een profvoetballer betaamt, op de vlakte.

Oranje werkt twee trainingen af

Het Nederlands elftal werkt vrijdag twee trainingen af. Uiteraard volgen we alle ontwikkelingen via onze kanalen op de voet.

Ronaldo (37) denkt aan laatste WK-deelname

Cristiano Ronaldo denkt dat de eindronde in Qatar zijn laatste WK. De 37-jarige aanvoerder van Portugal liet weten dat hij van plan is op zijn veertigste te stoppen met voetbal.

"Ik wil nog maximaal twee of drie jaar spelen", aldus Ronaldo. "Ik wil stoppen met 40, dat is een goede leeftijd. Maar je weet het ook niet. Soms plan je iets in je leven en zoals ik al vaker heb gezegd is het leven dynamisch."

Ronaldo neemt het met Portugal in de groepsfase op tegen Ghana, Uruguay en Zuid-Korea.

Cristiano Ronaldo

Goedemorgen!

Nog twee dagen tot de start van het WK. Hier volgen we de laatste ontwikkelingen in aanloop naar het wereldkampioenschap in Qatar.