NOS Voetbal

Appje Van Gaal ontroert Berghuis nog steeds: 'Brengt geloof in deze groep'

Nadat Steven Berghuis een halfjaar geleden een berichtje had gestuurd aan bondscoach Louis van Gaal om hem alle kracht te wensen bij zijn strijd tegen prostaatkanker, kreeg hij een reactie die hem nog steeds zichtbaar raakt.

"Hij stuurde terug: dank je wel, ik hoop dat je klaar bent om wereldkampioen te worden", vertelt Berghuis bij een mediamoment van Oranje in Qatar. Hij benadrukt hoe Van Gaal zijn team al maandenlang probeert te laten geloven dat niets onmogelijk is tijdens het aankomende WK.

"De trainer is onze leider. Als hij dat uitspreekt, ga je daarin geloven", aldus Berghuis, die merkt dat de kracht van Oranje meer is dan alleen maar een verzameling goede voetballers. "Ik heb persoonlijk wel een heel fijn gevoel bij mijn teamgenoten."

Fitte selectie voor eerste WK-duel

Het Nederlands elftal heeft vrijdag in Doha zijn derde training afgewerkt. Alle 26 spelers verschenen op het veld. De training was grotendeels besloten.

Virgil van Dijk op de training van het Nederlands elftal

Memphis Depay en Denzel Dumfries hadden donderdag al volledig meegetraind. De twee zijn herstellende van een blessure, maar oogden fit. Van Gaal acht het onverstandig om Depay maandag te laten spelen tegen Senegal: "Hij is weliswaar medisch fit, maar niet wedstrijdfit", zei hij eerder.

Aké schuift ook aan

Naast Berghuis is ook Nathan Aké aangeschoven bij het persmoment. Bij hem is een paar dagen na de geboorte van zijn dochter de focus volledig weer op voetbal gericht. Dat kan bijna niet anders met de zware trainingen van Van Gaal.

"Het niveau is zeker hoog", zegt Aké, als hem wordt gevraagd of het vergelijkbaar is met wat hij gewend is bij Manchester City. "De intensiteit is anders. Op de club hadden we elke drie dagen een wedstrijd."

Als enige linksbenige centrale verdediger in de selectie, bovendien actief voor een van de sterkste clubs ter wereld, lijkt een basisplaats van Aké drie dagen voor het openingsduel met Senegal wel zeker. "Ten eerste hoop ik dat ik mag spelen. We hebben veel topverdedigers."

Aké erkent wel dat zijn speelkansen door het nieuwe systeem met vijf verdedigers flink zijn toegenomen. "Ja, dat denk ik wel. Dat kun je wel zeggen."

Voor Berghuis ligt dat anders, blijkt als zijn positie in Oranje ter sprake komt. "Je verwacht Nathan in de basis en mij niet?", grapt hij in eerste instantie, om daarna ook te concluderen dat de concurrentie op zijn posities moordend is. "Ik richt me daarbij op acht of tien."

Het programma in groep A

Ze hopen lang van huis te zijn met Oranje, de twee jonge vaders. Berghuis vertelt dat zijn vrouw een sterke band heeft met die van Aké, dus die twee houden het samen wel even uit thuis als hun mannen in Qatar sportgeschiedenis hopen te schrijven.

Van het land krijgen ze verder weinig mee. Behalve dan een speculatieve bericht over mogelijke omkoping van Ecuador, de eerste tegenstander van het gastland in dezelfde poule als Oranje. Berghuis: "Naïef als ik ben, denk ik dan: het zal toch niet zo zijn?"

Berghuis gaat maar uit van het goede, waarbij Van Gaal een grote rol speelt. "Hij probeert ons ervan te overtuigen het geloof in deze groep te brengen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl