Voetbalfans in Qatar met een spandoek van Lionel Messi, de Argentijnse superster
NOS Voetbal

Dagboek Doha: op studententerrein met 900 kilo vlees laat Messi zich nog niet zien

 • Thierry Boon

  Redacteur in Qatar

 • Thierry Boon

  Redacteur in Qatar

De ogen van de voetbalwereld zijn gericht op het WK in Qatar. In het gevolg van de absolute wereldsterren en in de kantlijn van het grote nieuws schrijft NOS-redacteur Thierry Boon dagelijks over wat hij meemaakt in Doha.

Als Frenkie de Jong tijdens de training hard schreeuwt, zou Lionel Messi hem kunnen horen vanuit zijn slaapkamer.

Honderd meter. Letterlijk één rotonde verder. Verlaat het trainingsveld van het Nederlands elftal en, voordat je er erg in hebt, sta je voor het Argentijnse kamp.

En oh ja, aan diezelfde rotonde - verfraaid met verlichte beelden van voetballers - traint ook de wereldkampioen van 2010, Spanje. Drie toplanden zo dicht bij elkaar, uniek op een WK.

Vraag de (nu nog in kleine groepjes) aanwezige voetbalfans in Qatar naar hun titelfavorieten en reken maar dat Argentinië wordt genoemd. Ja, er was die wervelende 5-0 winst, woensdag in Abu Dhabi tegen de Verenigde Arabische Emiraten. Maar er is toch vooral Messi.

De kleine dribbelaar. Het gebroken hart waarmee hij vorig jaar ogenschijnlijk chagrijnig rondliep, heeft plaatsgemaakt voor de balverliefdheid waarmee hij andermans harten, waar ook ter wereld, al jaren sneller doet kloppen.

Eerste Argentijnse training in Doha

Hier, op het terrein van de Universiteit van Qatar, laadt de zevenvoudig winnaar van de Gouden Bal zich op voor zijn laatste WK-kunstje. Op deze donderdagavond, een graadje of 27, traint Argentinië voor het eerst op Qatarese bodem. De eerste kans om Messi te zien.

Lionel Messi in het shirt van Argentinie

De rotonde over, door de beveiliging in de witte tenten met puntdaken en hup, richting het trainingsveld. Al na de eerste stap gaat het mis. De training die tot voor kort nog zo open leek, blijkt besloten te zijn. "Gebeurt hier wel vaker", zucht een Argentijnse journalist.

Geen glimp van Nicolás Tagliafico, laat staan van Messi. Het felle licht van stadionlampen en wat geroep in de verte, daar blijft het bij.

Messi in een hostel

Dan maar kijken bij het Argentijnse hotel. Ook dat is niet ver. Sterker nog: de straat over en je bent er. De wereldsterren uit Zuid-Amerika slapen in het complex waar normaal gesproken studenten slapen, leven en studeren: het 'University Hostel'.

Dat klinkt misschien als een plek vol stapelbedden, maar dat is het tijdens het WK uiteraard niet. De Argentijnen hebben het enorme complex helemaal naar hun hand gezet.

 • @Argentina
  Een warm welkom voor de Argentijnse voetballers in Doha
 • @Argentina
  De Argentijnen hebben het studentencomplex helemaal naar hun hand gezet

Van een studentenpaleis naar een luxe resort mét grote binnentuin voor 'asados', oftewel een typische, sociale, Argentijnse barbecue. "Ze hebben wel negenhonderd kilo aan verschillende stukken vlees van thuis meegenomen", vertelt de Argentijnse journalist.

Hij pakt vervolgens zijn spullen en maakt de oversteek naar het Nederlandse kamp. Daar is hij immers wel welkom.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl