Na dagen scheidsrechtertheorie snakt Makkelie naar WK: 'Je wil het veld op'
"Het gevoel is goed, maar ik heb wel zoiets van: laat het nu maar beginnen." Scheidsrechter Danny Makkelie maakt zich met zijn team klaar voor het grootste toernooi uit zijn carrière: het WK voetbal. In Qatar komt zijn droom uit.
Het is 's morgens al stikheet in het Suheim Bin Hamad Stadium. Ruim boven de dertig graden. In de volle zon nog veel warmer. In het gangetje tussen de tribunes zoekt men, voor zover dat kan, verkoeling in de schaduw.
Wie de enorme rits aan journalisten en camera's ziet opgesteld aan de rand van de sintelbaan zal denken dat Cristiano Ronaldo beschikbaar is voor de pers. Maar het zijn de scheidsrechters die vandaag in de schijnwerpers staan.
Onder hen Makkelie, 39 jaar geleden geboren in Willemstad op Curaçao. Ondernemer, politieagent, maar toch vooral scheidsrechter. Op zijn tiende begonnen met fluiten.
Hij maakte als 22-jarige zijn debuut in het betaalde voetbal bij het duel Fortuna Sittard-Stormvogels Telstar en werkte zich daarna in rap tempo op tot een internationaal toparbiter.
In Qatar is Makkelie een van de 36 scheidsrechters. Zijn team bestaat uit zijn vaste assistenten Hessel Steegstra en Jan de Vries. Samen zijn ze al ruim anderhalve week in Doha.
"Dat is best lang", geeft Makkelie - pet op - dan ook toe. "Elke dag trainen, elke dag theorie. Goed voor de uniformiteit, maar je wil het veld op en beginnen. De spanning stijgt."
Spelers beschermen
De belangrijkste boodschap in de theorielessen dit WK? "De spelers beschermen", vertelt Makkelie. "Maar ook je voetbalgevoel gebruiken en proberen een positieve bijdrage te hebben aan het voetbal."
"Verder letten we op de bekende onderwerpen: handsballen, het afpakken van scoringskansen, gemeen spel. Het is deze dagen belangrijk dat we als scheidsrechters op één lijn komen."
In alle rust staat Makkelie een ieder te woord. Ontspannen, netjes, met een lach. Hij geniet, want dit is het podium waar hij altijd van gedroomd heeft. Hij was er in 2018 ook bij in Rusland, maar als videoscheidsrechter. De rol die Pol van Boekel nu heeft.
Makkelie: "Dit is een heel andere dimensie. Vier jaar terug was ik bezig achter de schermen en nu op het veld. Dat doe ik natuurlijk het liefst. VAR is een bijrol. Nu sta ik in het middelpunt van de belangstelling."
"Als jongen droomde ik van het WK. Nu sta ik hier met mijn team en moet ik het laten zien." Hij floot in 2020 de Europa League-finale en leidde vorig jaar een halve finale op het EK.
Dromen van WK-finale?
Makkelie klopt op de deur, maar durft nog niet te dromen van een WK-finale. "Nee. We zitten hier echt met de allerbeste scheidsrechters. Het niveau is zo hoog en het ligt zo dicht bij elkaar dat het om details gaat."
De arbiter begint qua opvattingen op een speler te lijken: "Als sportman wil je zo ver mogelijk komen, dus ik ook. Maar ik heb alleen invloed op mijn eigen prestatie. Dus ik leef van wedstrijd tot wedstrijd en dan kijk ik wel hoe ver we komen."
Dat Makkelie zijn debuut op het allerhoogste podium maakt op een omstreden WK maakt voor hem niet uit. "Ik vind het prachtig om hier te zijn en focus me op het fluiten."