'Lhbti'ers in Qatar zonder aanklacht opgepakt en mishandeld'
De Qatarese autoriteiten hebben tot in ieder geval vorige maand willekeurig lhbti'ers in het oliestaatje opgepakt. Vervolgens zouden die onder erbarmelijke omstandigheden zijn vastgezet in gevangenissen, waar ze te maken kregen met fysieke en verbale mishandeling. Dat meldt mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) in een persbericht, op basis van gesprekken met zes Qatarese lhbti'ers.
HRW schrijft over zes zaken van "ernstige en herhaalde mishandeling" en vijf gevallen waarin er sprake was van seksuele intimidatie in gevangenschap. De voorvallen vonden plaats tussen 2019 en 2022.
De personen waarmee HRW sprak, werden vanuit het niets opgepakt in publieke ruimten, zo zeggen ze. Vervolgens doorzochten agenten van de afdeling Preventie Veiligheid, dat valt onder het ministerie van Binnenlandse Zaken, hun telefoons en werden ze zonder aanklacht vastgezet in onder meer een ondergrondse gevangenis in Doha.
Het gaat om vier trans vrouwen, een biseksuele vrouw en een homoseksuele man. In één geval ging het om twee maanden eenzame opsluiting, zonder toegang tot rechtsbijstand. Van trans vrouwen werden de haren afgeknipt. Bij vrijlating werden allen gedwongen een verklaring te tekenen waarin stond dat ze zouden stoppen met "immorele activiteiten" en de trans vrouwen werden verplicht een 'therapiesessie' te volgen in een gedragscentrum van de overheid.
Qatar: informatie ondubbelzinnig onjuist
Een regeringsfunctionaris uit Qatar weerspreekt in een persverklaring tegenover persbureau Reuters de beschuldigingen. Het HRW-onderzoek bevat volgens hem informatie "die categorisch en ondubbelzinnig onjuist is", zonder daarover in detail te treden.
De mensenrechtensituatie in Qatar ligt onder een vergrootglas, nu over minder dan een maand het WK voetbal begint in het land. Homoseksualiteit is illegaal in het conservatieve en islamitische Qatar.
De organisatie van het WK benadrukte in aanloop naar het toernooi dat iedereen welkom is in het land, ongeacht seksuele voorkeur of achtergrond. Human Rights Watch schrijft dat deze boodschap niet alleen voor bezoekers voor het WK moet gelden, maar dat dit "permanent moet worden gegarandeerd voor alle inwoners van Qatar".
Kort nadat het land het WK kreeg toegewezen, waren er al zorgen over de rechten van onder anderen de vele arbeidsmigranten. In de jaren daarna is er veelvuldig bericht over de zware arbeidsomstandigheden bij de bouw van de WK-stadions, waarbij volgens de schatting van onderzoeksjournalisten en mensenrechtenorganisaties duizenden slachtoffers zijn gevallen in de verzengende hitte.