Mexicaanse voetbalsupporter in Qatar
NOS Nieuws

'Geen dagvergoeding meer voor fans die op kosten Qatar naar WK gaan'

De autoriteiten van Qatar schrappen de dagelijkse toelage voor voetbalfans die op kosten van de golfstaat naar het wereldkampioenschap gaan. Volgens The Guardian kregen supporters uit twee deelnemende landen drie dagen geleden te horen dat ze kunnen fluiten naar het beloofde bedrag voor eten en drinken. Qatar zegt dat het besluit volgt op de negatieve publiciteit over het zogeheten Fan Leader-programma.

Binnen dat programma betaalt Qatar de vlucht en het verblijf van een groep voetbalsupporters uit 32 landen, in ruil voor onder meer positieve berichten over het WK op sociale media. Vanuit Nederland doen vijftig Oranjefans mee aan het programma. Of ook hun toelage wordt stopgezet, is niet bekend.

'Kleine tegemoetkoming'

"Vanwege de recente ontwikkelingen in de media willen we graag onze bezoekende fans beschermen tegen onjuiste verklaringen over 'fans die betaald krijgen voor de reis'", staat in een e-mail aan deelnemende fans die The Guardian heeft ingezien. "Daarom wordt de dagvergoeding helaas niet meer uitgekeerd. De toelage was bedoeld als een kleine tegemoetkoming boven op uw persoonlijke middelen om bij te dragen aan de consumpties tijdens uw verblijf."

Braziliaanse voetbalsupporters in Qatar

Sommige supporters zeggen tegen de Britse krant dat ze zich zorgen maken over hoe ze nu de rest van het verblijf in Qatar kunnen betalen. De Qatarese autoriteiten benadrukken in de mail echter dat ze de fans vanaf het begin hebben gevraagd "om voldoende geld mee te nemen om in je eigen levensonderhoud te voorzien".

Het nieuws komt twee dagen voor de openingsceremonie van het WK. Eerder vandaag werd al bekend dat Qatar de verkoop van alcohol in de WK-stations verbiedt.

Arbeidsomstandigheden

Directeur Ronan Evain van Football Supporters Europe, de Europese belangenbehartiger vanuit supporters, zegt in reactie tegen de krant: "Wie had ooit gedacht dat een autoritair regime met een verschrikkelijk staat van dienst op het gebied van arbeidsomstandigheden niet te vertrouwen was?"

Als gevolg van slechte omstandigheden tijdens de bouwactiviteiten voor het WK in Qatar zijn volgens mensenrechtenorganisaties enkele honderden tot mogelijk zelfs duizenden arbeidsmigranten om het leven gekomen. Qatar zelf en wereldvoetbalbond FIFA spreken van drie doden bij de bouw van WK-stadions.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl