NOS NieuwsAangepast

Privacywaakhond waarschuwt WK-bezoekers voor Qatarese apps, 'neem aparte telefoon mee'

De Autoriteit Persoonsgegevens waarschuwt voetbalfans die het WK in Qatar bezoeken voor twee te installeren apps. De Nederlandse privacywaakhond raadt bezoekers aan de apps op een aparte telefoon te zetten die zij nergens anders voor gebruiken.

Wie naar Qatar afreist wordt geïnstrueerd twee apps te installeren: Ehteraz (een coronatracker) en Hayya, een speciale WK-app. De Duitse privacywaakhond analyseerde de apps en kwam tot de conclusie dat ze veel meer informatie verzamelen over gebruikers dan nodig is.

De Autoriteit Persoonsgegevens baseert zich op die analyse, die afgelopen dinsdag naar buiten kwam. Een dag eerder zei de Noorse toezichthouder al "verontrust" te zijn door de uitgebreide toegang die de Qatarese apps tot telefoons van gebruikers krijgen.

Zo zouden de apps mogelijk bijhouden met wie een gebruiker gebeld heeft en welke apps iemand op zijn telefoon heeft staan. Uit apps valt soms informatie af te leiden over een gebruiker; specifieke dating-apps zouden bijvoorbeeld kunnen wijzen op iemands seksuele voorkeur. Ook stellen de toezichthouders dat de apps mogelijk toegang hebben tot foto's op de telefoon van de gebruiker.

'Enige oplossing die we zien'

Het WK voetbal in Qatar begint zondag. Sommige Nederlanders, zoals delegaties, journalisten en fans, zijn al afgereisd naar de Golfstaat. De Autoriteit Persoonsgegevens geeft toe dat de waarschuwing over digitale veiligheid laat komt. "Dit hadden we eerder moeten doen", reageert een woordvoerder.

Het is ook de vraag of WK-gangers bereid zijn een extra telefoon aan te schaffen om mee te nemen naar Qatar. "Dat is aan de fans. Het is de enige oplossing die wij zien, omdat er geen garantie is dat wat de apps doen omkeerbaar is. Er kan toch spyware op je telefoon achterblijven als je de apps verwijdert", zegt de woordvoerder. "We adviseren in ieder geval: wis je telefoon na terugkomst, installeer het besturingssysteem en je eigen apps opnieuw."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl