NOS Voetbal

Het WK voetbal bij de NOS: alle duels live en laatste nieuws uit Qatar

Het 22ste WK voetbal. Sinds de toewijzing van het toernooi aan Qatar domineren verhalen over omkoping, schendingen van mensenrechten en slachtoffers bij de bouw van de stadions het nieuws. De NOS is in Qatar om verslag te doen van alle facetten van het WK, maar in dit verhaal richten we ons op het sportieve gedeelte.

Er wachten ons de komende maand 64 wedstrijden. De bal rolt zondagmiddag vanaf 17.00 uur voor het eerst, bij de openingswedstrijd tussen Qatar en Ecuador. De finale is exact vier weken later, op zondag 18 december.

Alle WK-duels zijn live te zien bij de NOS. Daarnaast blijf je via alle platforms - online, televisie, radio, teletekst en sociale media - op de hoogte van het laatste nieuws uit en over Qatar.

In dit artikel vind je een overzicht van onze plannen tijdens het WK, met informatie over uitzendtijden, samenvattingen, speelschema's en onze vaste gezichten.

Hoe laat beginnen de wedstrijden?

Omdat het toernooi in recordtempo moet worden afgewerkt, zijn er in de groepsfase (meestal) vier wedstrijden op een dag. De aanvangstijden zijn als volgt: 11.00, 14.00, 17.00 en 20.00 uur.

Vanaf de laatste speelronde in de groepsfase, wanneer de landen hun derde en beslissende duel tegelijk met de concurrentie afwerken, wordt er alleen nog om 16.00 en 20.00 uur afgetrapt. Dat geldt ook voor de knock-outfase.

Hoe laat kan de tv (of livestream) aan?

Op een WK-dag waarop de eerste wedstrijd om 11.00 uur begint, zendt de NOS vanaf 10.30 uur uit op NPO 1 en via een livestream op NOS.nl en in de NOS-app. Vanaf dat moment zit je de hele dag goed voor (Oranje-)nieuws, voor- en nabeschouwingen en live-verslagen van alle duels.

Op de dagen waarop er om 16.00 uur voor het eerst wordt afgetrapt, zenden we uit vanaf 15.20 uur.

Als je niet in staat bent om de hele dag alles te volgen, of de hoogtepunten nog een keer terug wil zien, is er om 19.00 uur het WK Journaal. Presentator Henry Schut praat je bij over alle ontwikkelingen op en naast de velden in Qatar.

Direct daarna volgt het programma Studio WK22, waarin Sjoerd van Ramshorst met een aantal van onze vaste analisten en speciale gasten in een studio vol publiek 'de avondwedstrijd' van 20.00 uur bespreekt.

Nederlands elftal

Rond wedstrijden van het Nederlands elftal pakken we extra uit. De voorbeschouwing begint een uur voor de aftrap, met onder meer een exclusief interview met bondscoach Louis van Gaal over de opstelling en live-schakelingen met het stadion in Qatar.

In die Oranje-uitzendingen schuift Marco van Basten aan als analist. De voormalig topscorer, die als speler actief was op het WK 1990 en in 2006 bondscoach was, maakt net als Rafael van der Vaart en Pierre van Hooijdonk deel uit van onze vaste equipe bij de wedstrijden van het Nederlands elftal.

Onze selectie van terugkerende analisten bestaat verder uit onder anderen Ibrahim Afellay, Leonne Stentler, Youri Mulder, Hedwiges Maduro, Karim El Ahmadi, Khalid Boulahrouz en John van 't Schip.

Waar kan ik de samenvattingen vinden?

Op NOS.nl en in de NOS-app wordt dagelijks een speciaal WK-liveblog bijgehouden met het laatste nieuws. Snel na afloop van een wedstrijd is hier ook de samenvatting te vinden. Die verschijnt ook op de YouTube-pagina van NOS Sport.

Op dat kanaal vind je tijdens het WK ook een dubbele dosis In het spoor van Oranje. Verslaggever Chiel van Koldenhoven en Oranje-volger Jeroen Stekelenburg nemen je daarin mee achter de schermen bij het Nederlands elftal, met zowel vóór als na elk Oranje-duel een nieuwe aflevering.

Op de radio blijf je van het WK op de hoogte via Langs de Lijn. De wedstrijden van het Nederlands elftal zijn geheel live, met een uitgebreide voor- en nabeschouwing. Van alle andere duels zijn gedurende de dag flitsen te horen en, vanaf de beslissende fase van het toernooi, live-verslagen.

De liefhebbers van podcasts komen aan hun trekken met de NOS WK-voetbalpodcast, waarvan elke dag een nieuwe aflevering verschijnt. Onze commentatoren, verslaggevers en presentatoren in Qatar discussiëren hierin over allerlei WK-gerelateerde zaken.

Waar vind ik alle uitslagen en het speelschema?

In de speciale WK-sectie van NOS.nl en de NOS-app is steeds het actuele speelschema te vinden, net als informatie over de selecties en allerlei statistieken. Datzelfde geldt voor Teletekst, dat voor een flink deel in het teken staat van het WK.

Van Teletekstpagina 802 tot en met 836 vind je onder meer het laatste nieuws, het (dagelijkse) programma, statistieken, topscorers en historische feitjes. Kortom: welk platform je ook kiest, bij de NOS hoef je van het WK niets te missen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl