Jordy Clasie, de aanvoerder van AZ
NOS VoetbalAangepast

KNVB schrapt nieuwe OneLove-actie: 'Nadruk ligt te veel op wie wel en wie niet'

Als gevolg van de ophef over het wel of niet dragen van de OneLove-band in het betaald voetbal afgelopen weekend heeft de KNVB een voor halverwege november geplande herhalingsactie geannuleerd. De actie was gepland als gebaar in de laatste speelronde voor het WK in Qatar.

"Door binnen een maand opnieuw met de OneLove-band te gaan spelen, zal de nadruk hierdoor op andere zaken liggen dan op het gebaar dat je wil maken", laat de KNVB aan de NOS weten. "Dan schiet je je doel voorbij, vandaar dat besloten is om dit nu even niet te doen. Dan ligt de nadruk te veel op wie wel en wie niet, terwijl een statement je juist aan het denken moet zetten."

De OneLove-campagne in het voetbal staat voor verbinding en tegen elke vorm van discriminatie. Afgelopen weekend droegen de meeste aanvoerders in het betaald voetbal de OneLove-band, werden er regenboogspeldjes gedragen en werd er gespeeld met regenboogcornervlaggen als een statement in het kader van de internationale coming-outdag.

Niet alle aanvoerders stonden achter het dragen van een OneLove-band. Feyenoord-aanvoerder Orkun Kökcü weigerde afgelopen weekend de band te dragen en Excelsior-captain Redouan El Yaakoubi droeg een alternatieve band met het woord 'respect' erop.

Paul van Dorst, oprichter van de Roze Kameraden, reageert op het schrappen van de OneLove-actie. En ook de trainers van Feyenoord en Ajax, Arne Slot en Alfred Schreuder, komen vrijdagmiddag nog een keer terug op de banden van hun aanvoerders die voor zoveel ophef zorgen.

Sinds september 2022 spelen de verschillende aanvoerders van de nationale teams van Noorwegen, Zweden, Denemarken, Engeland, Wales, België, Frankrijk, Duitsland, Zwitserland en Nederland met de OneLove-band.

Van Dijk met OneLove-band op WK

De KNVB laat weten dat de OneLove-campagne zeker doorgaat en ook zichtbaar zal zijn op het WK in Qatar. Daar draagt de Nederlandse aanvoerder Virgil van Dijk in principe de band. Het wachten is alleen nog op toestemming van de FIFA.

"Dat hebben we aangekondigd. Het is nog niet verboden, maar ook nog niet goedgekeurd door de FIFA", laat de KNVB-woordvoerder weten. "We verwachten geen problemen en gaan verder niet speculeren op een eventueel verbod."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl