Orkun Kökcü na de zege van Feyenoord op AZ
NOS VoetbalAangepast

Kökcü en El Yaakoubi dragen regenboogband niet: gemiste kans of alle begrip?

Met de OneLove-aanvoerdersband om de arm van alle aanvoerders in het betaalde voetbal hoopte de KNVB een krachtig signaal af te geven.

Een signaal van eensgezindheid over verbinding, ongeacht afkomst, kleur, genderidentiteit of seksuele geaardheid, een statement tegen alle vormen van discriminatie. Afgelopen voetbalweekend ging in het kader van coming-outdag vooral over homo-acceptatie.

Beladen discussie

Niet alle aanvoerders stonden achter het dragen van een regenboogband. Feyenoorder Orkun Kökcü weigerde de band te dragen en Excelsior-captain Redouan El Yaakoubi droeg een alternatieve versie. "Heel jammer", zei Pierre van Hooijdonk in Studio Voetbal. "Een gemiste kans."

Ibrahim Afellay was het niet met Van Hooijdonk eens. "We hebben het altijd over begrip. Kökcü geeft duidelijk aan dat hij alle begrip heeft. Het feit dat je ergens niet voor staat, betekent niet dat je geen respect hebt. Laten we ook begrip opbrengen voor zijn standpunt."

Van Hooijdonk: "Ik heb respect voor zijn keuze, maar begrijp het niet."

Kijk hieronder naar twee fragmenten uit de uitzending van Studio Voetbal over de weigering van Kökcü de regenboogband te dragen.

Feyenoord wilde de boodschap van de lhbti-gemeenschap wel uitdragen, maar zeker ook het standpunt van Kökcü respecteren. En daarom ging Gernot Trauner tegen AZ met de symbolische band om zijn arm als captain van Feyenoord 1 het veld op.

Gespreksstof voor een week

Directeur Dennis te Kloese vreest dat deze actie de hele week voor gespreksstof zorgt. "En daar zullen we actief aan deelnemen", beloofde hij. "Terecht dat er heel veel over te doen is. Het is een thema waar we binnen de club ook veel mee bezig zijn geweest."

Kökcü liet een kleine week geleden doorschemeren dat hij het niet zag zitten met de regenboogband te spelen.

"Ik kreeg vrij snel het gevoel dat ik hem niet op andere gedachten kon brengen", merkte trainer Arne Slot. En ook Te Kloese werd als bestuurder bij de discussie betrokken: "Het zijn moeilijke gesprekken geweest."

Bekijk hieronder de reacties van trainer Arne Slot en directeur Dennis te Kloese:

Kökcü liet weten iedereen ongeacht religie, achtergrond of voorkeur te respecteren. Maar de Turkse middenvelder wilde niet het uithangbord zijn van een actie rond coming-outdag, "Ik snap heel goed wat het belang is van deze actie, alleen voel ik mij door mijn geloofsovertuiging niet de aangewezen persoon om dit te supporten", zei Kökcü in een statement.

Excelsior in dezelfde situatie

Excelsior werd met hetzelfde dilemma opgezadeld, maar loste het anders op. El Yaakoubi bleef wel gewoon aanvoerder in de wedstrijd tegen Ajax, maar speelde niet met de regenboogband. "Ik denk dat het niet helpt om een andere aanvoerder te kiezen", zei de verdediger.

"Ik heb ervoor gekozen om een andere boodschap te geven. Meer allesomvattend", verklaarde El Yaakoubi de tekst 'respect' op zijn band. "Het gaat erom dat iedereen respect voor elkaar moet hebben. Niet alleen een groepering of een bepaald thema. Er is meer problematiek in de wereld waar we het over kunnen hebben."

Bekijk hier de uitleg van Redouan El Yaakoubi:

Ook Excelsior-captain El Yaakoubi draagt geen regenboogband: 'Heb andere boodschap'

Bij Sparta had Adil Auassar de regenboogband wel om. En in het verleden droeg ook Guram Kashia de veelbesproken band namens Vitesse, wat hem in zijn vaderland Georgië niet in dank werd afgenomen.

Feyenoord en Excelsior weken dus af van het protocol, om aandacht te vragen voor homo-acceptatie. "Voor ons is dat ook heel belangrijk", benadrukte Te Kloese, die na alle gesprekken begrip kon opbrengen voor de houding van Kökcü. "Als het voor hem een gegronde reden is, moet je daar ook respect voor opbrengen."

Geen interview Kökcü

Zelf hield Kökcü het bij zijn schriftelijke verklaring en verscheen hij niet meer voor de camera.

Volgens Feyenoord-coach Arne Slot draagt Kökcü de volgende keer gewoon weer de aanvoerdersband. "Lastig", vindt Van Hooijdonk. "Als je homo of lesbienne bent en supporter van Feyenoord kan dit toch voelen als een klap in het gezicht."

Kijk hieronder naar de vaste rubrieken in Studio Voetbal, Korte Corner en Eindsignaal, en naar de fragmenten over de opvallende persconferentie van Ajax-trainer Alfred Schreuder na het duel met Excelsior.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl