Na tal van politieke statements en 27 minuten blessuretijd wint Engeland ruim van Iran

In een wedstrijd die bol stond van de politieke statements en liefst 27 minuten blessuretijd kende, heeft Engeland een uitstekende start van het WK beleefd. Het zwakke Iran werd in Qatar probleemloos met 6-2 opzij gezet.

Wie anno 2022 nog denkt dat sport en politiek gescheiden zijn, moet het duel tussen Engeland en Iran nog maar eens bekijken. Op de tribune van het Khalifa-stadion in Doha toonden tal van Iraanse supporters borden om aandacht te vragen voor de huidige politieke situatie in het land. Na het overlijden van enkele vrouwen die weigerden om een hoofddoek op de voorgeschreven wijze te dragen, is het al lange tijd onrustig in Iran.

De spelers van Iran hielden demonstratief de lippen op elkaar bij het volkslied, terwijl er vanaf de tribune luid boegeroep klonk. Het moment werd op de Iraanse staatstelevisie overigens uit de uitzending geknipt.

De Engelse spelers knielden vervolgens voor de aftrap, als statement tegen racisme. Aanvoerder Harry Kane zag er vanaf om de veelbesproken OneLove-aanvoerdersband te dragen. De FIFA had aangekondigd dat hij anders een gele kaart zou krijgen. Oud-international Alex Scott, die als analist van de BBC aanwezig was in het Khalifa-stadion, droeg de band overigens wel.

• AFP
    Iraanse fans protesteren voor vrouwenrechten in het land
  • Reuters
    Spelers van Engeland knielen voor de aftrap tegen racisme
  • Reuters
    Spelers van Iran zwegen tijdens het volkslied. Vanaf de tribune klonk boegeroep.
  • Reuters
    Aanvoerder Harry Kane koos ervoor om niet de OneLove-band te dragen

Goed, na alle statements kon er gevoetbald worden. Al snel bleek Iran een paar maatjes te klein voor Engeland. De sterspelers uit de Premier League domineerden de wedstrijd en Iran kwam er nauwelijks aan te pas.

Maar al snel lag het spel voor geruime tijd stil. De Iraanse doelman Ali Beiranvand kwam hard in botsing met ploeggenoot Majid Hosseieni. Na een onbegrijpelijk lang durende blessurebehandeling werd de ongelukkige keeper met een brancard weggedragen.

• Reuters
  • Reuters
  • Reuters
    Doelman Beiranvand werd bijna een kwartier behandeld op het veld

Nadat het spel eindelijk hervat was, zag invallerdoelman Hossein Hosseini de ene na de andere Engelse aanvalsgolf op zich af komen. De keeper van de Iraanse club Esteghlal FC moest het antwoord schuldig blijven op een knappe kopbal van Jude Bellingham, een fraai schot van Bukayo Saka en een intikker van Raheem Sterling.

Veertien minuten blessuretijd

Vlak voor die derde treffer ging de blessuretijd in. Door de ellenlange behandeling van Beiranvand trok scheidsrechter Raphael Claus uit Brazilië liefst veertien minuten blessuretijd bij.

Daarin kreeg Iran zowaar een uitstekende mogelijkheid. Feyenoord-aanvaller Alireza Jahanbakhsh kreeg alle tijd en ruimte om uit te halen, maar hij schoot hoog over.

Het was meteen de laatste actie van Jahanbakhsh in de voor Iran ontluisterende wedstrijd, hij werd net als twee ploeggenoten in de rust gewisseld.

Heel diep in blessuretijd maakt Taremi er nog 6-2 van

Dat bracht geen verandering in het spelbeeld. Zonder zich bovenmatig in te spannen bleef Engeland het eenzijdige duel domineren. Na een uur spelen scoorde Saka opnieuw, met een eenvoudig schot dat Hosseini te machtig was.

Uit een spaarzame aanval deed Iran zowaar iets terug. FC Porto-spits Mehdi Taremi knalde de bal via onderkant lat achter de Engelse doelman Jordan Pickford. Maar meteen daarna schoof invaller Marcus Rashford de 5-1 binnen voor Engeland.

Nog eens 13 minuten blessuretijd

Daarna scoorde nog een andere invaller, Jack Grealish. Hij tikte na een scherpe counter het zesde Engelse doelpunt binnen. Doordat ook de Engelsman Harry Maguire een hoofdblessure opliep, werd er in de tweede helft aanvankelijk 10 minuten bijgeteld.

Hoogtepunten in die extra tijd waren een schot op de lat van de Iraanse invaller Sardar Azmoun en de 6-2 uit een strafschop, die nota bene na tien minuten in blessuretijd door de VAR werd toegekend na vasthouden bij een vrije trap. Taremi maakte vanaf 11 meter zijn tweede van de wedstrijd.

Na 13 minuten blessuretijd werd het eenzijdige duel eindelijk afgefloten.