Een protest tegen het Iraanse regime in Duitsland
NOS NieuwsAangepast

Iran stuurt extra troepen naar Koerdische regio om protest te onderdrukken

Iran heeft gisteren en eergisteren extra zwaarbewapende troepen naar steden waar overwegend Koerden wonen gestuurd om de aanhoudende protesten de kop in te drukken. Volgens een mensenrechtenorganisatie hebben ordetroepen in de stad Mahabad zeker vier mensen gedood.

De in Noorwegen gebaseerde mensenrechtenorganisatie Hengaw stelt dat in Mahabad helikopters landden met aan boord elitetroepen van de Revolutionaire Garde en dat gericht is geschoten op demonstranten.

De Iraanse regering erkent in staatsmedia meer eenheden te hebben gestuurd naar de Koerdische regio in het noordwesten van het land, maar rept niet over doden.

Intensiteit protesten toegenomen

Op veel plekken in het land wordt nog altijd betoogd en vorige week nam de intensiteit van de protesten toe. Aanleiding voor de demonstraties is de dood van de 22-jarige Mahsa Amini in september.

De Koerdisch-Iraanse vrouw werd gearresteerd door de moraalpolitie omdat ze zich niet aan de kledingregels voor vrouwen zou hebben gehouden en overleed kort daarna. Volgens ooggetuigen werd ze na haar arrestatie mishandeld. Iran treedt hard op tegen de protesten: zeker vijf demonstranten zijn al ter dood veroordeeld.

In Iran wonen ongeveer 10 miljoen Koerden. Hoewel de demonstraties op veel plekken plaatsvinden, zijn ze het hevigst in gebieden waar vooral Koerden wonen. Volgens Iraanse staatsmedia is de rust weergekeerd in de overwegend Koerdische steden, maar onder meer Hengaw en andere bronnen op sociale media weerspreken dit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl