Ecuador in openingswedstrijd WK te sterk voor machteloos gastland Qatar

Bijna twaalf jaar na de omstreden toewijzing van het WK aan Qatar is er dan eindelijk gevoetbald, in Al Khor. Het gastland verloor de openingswedstrijd van het 22ste WK met 2-0 van Ecuador. Qatar maakte een machteloze indruk en werd door twee goals van Fenerbahçe-speler Enner Valencia geklopt.

Het nationale team van Qatar was de grote onbekende in de poule van het Nederlands elftal. Misschien zou de lange voorbereiding en de hoge temperatuur wel in het voordeel van het gastland kunnen uitpakken, viel te lezen. De realiteit in de openingswedstrijd van het WK was hard voor Qatar.

Snelle goal afgekeurd

De thuisploeg kwam er vanaf het begin niet aan te pas. Al na 160 seconden had Enner Valencia Ecuador op voorsprong gekopt na zwak ingrijpen van doelman Saad Al Sheeb. Het zou de snelste goal ooit zijn geweest in een openingswedstrijd van een WK. De VAR constateerde echter dat er buitenspel van Michael Estrada aan de goal was voorafgegaan.

Even later was het alsnog raak. Doelman Al Sheeb werkte Valencia tegen de grond en Ecuador kreeg een strafschop. Valencia schoot de bal keurig in de hoek.

Ecuador bleef de dominante ploeg in de eerste helft en hield een tempo aan dat voor de spelers van Qatar niet was bij te houden. Valencia, die in 2014 ook de laatste drie WK-goals van Ecuador maakte, kopte na ruim een half uur op aangeven van Ángelo Preciado de tweede goal binnen.

Spaarzame aanval Qatar

Op het eerste wapenfeit van Qatar was het wachten tot vlak voor rust. Spits Almoez Ali kopte naast, al stond hij buitenspel. Waar de eerste helft voldoende vermaak bood, waren hoogtepunten in de tweede helft spaarzaam.

De tweede helft bracht weinig vertier. Ecuador nam gas terug, maar Qatar kon geen vuist maken. De Qatarese selectie is al maanden bij elkaar om zich op dit toernooi voor te bereiden, maar de ploeg van bondscoach Félix Sánchez slaagde er maar niet in een fatsoenlijke aanval op de mat te leggen.

Ecuador, dat Valencia met een pijnlijke knie zag uitvallen, zette in de slotfase nog een paar keer aan. Tot grote kansen leidde dat echter niet. Voor het eerst in de historie verloor het gastland de openingswedstrijd van het WK. Sommige fans van Qatar verlieten al voor het einde het stadion.

Nederland en Senegal spelen maandag de tweede wedstrijd in groep A. Qatar is op 29 november de derde en laatste tegenstander van Oranje in de groepsfase.